Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Aarhus sådan set

Venstres valg

Efter valget står det klart, at Venstre ikke blot skal kæmpe for de politiske mærkesager. Partiet skal også kæmpe med sig selv.

Morten Nystrup, JP Aarhus-redaktør.
Lene Horsbøl skal i den kommende byrådsperiode være Venstres indpisker. Hun er udnævnt som politisk ordfører, og der er nok at tage fat på.

En af Venstres mærkesager, infrastrukturen, kom til at fylde godt i valgkampen. Venstre-vælgerne har sikkert store forventninger om, at løfterne fra valgløfterne vil kunne ses i byrådets arbejde og ikke mindst i det hverv, som den politiske leder Bünyamin Simsek tager på sig fra nytår; rådmand for Teknik og Miljø.

Den politiske kamp er dog ikke den eneste, der venter Venstre. Med valget af Lene Horsbøl som politisk ordfører har partiet taget et vigtigt skridt i at bringe Venstre i Aarhus gennem en nødvendig fornyelse, så partiet igen kan blive attraktivt for vælgerne.

Ved dette byrådsvalg fik Venstre 29.051 stemmer, eller hvad der svarer til en tilbagegang på knap to procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2013. Et større smæk fik den politiske leder Bünyamin Simsek.

Han gik fra 8.169 personlige stemmer i 2013 til 5.742 i år.

I det hele taget mangler der et stærkt blåt alternativ til rød blok, der jo historisk står stærkt i Aarhus. Det nytter ikke at gå til valg med, hvad der ligner en opgivende indstilling.

Den samlede blå blok står svagere efter kommunalvalget end før. Venstre skal støves af, og det vil styrke alle medlemmer af blå blok, hvis blokkens største parti genvinder styrke. Det kræver handling, og heldigvis har partiet med valget af Lene Horsbøl taget et skridt på vejen.

Hun afløser Gert Bjerregaard, der tilhører en helt anden, men nødvendig type af politikere; dem, der råber op. I samme kategori finder man socialdemokraten Ango Winther og også Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen, som dog ikke sidder i byrådet i den kommende periode.

Deres protester er ofte blevet mødt med himmelvendte øjne fra byrådskollegerne, sikkert fordi de ofte har ramt de ømme punkter. Nogle gange skingert og andre gange overdrevet. Men der er brug for havkatte i hyttefadet.

Lene Horsbøl er en anden type politiker, som også vil kunne tiltrække opmærksomhed uden for byrådssalen. Hun er partiets kronprinsesse og kan udvikle sig til at blive den profil, der for alvor kan trække andre og flere stemmer end fra de stadigt færre trofaste venstrevælgere. Horsbøl kan med tiden blive et troværdigt bud på en blå borgmesterkandidat, og mon ikke mange vælgere savner et reelt, troværdigt og selvsikkert bud på et blåt alternativ i byen. Som formand for VU støttede Lene Horsbøl i 2012 Simsek som Venstres spidskandidat. Man kan håbe, at tiltroen og opbakningen er gensidig.

For Venstre har tidligere haft succes med forholdsvis unge profiler og har – modsat Socialdemokratiet – ingen problemer med at lade kvinderne komme helt til tops i Aarhus.

Louise Gade blev i 2002 den første ikke-socialdemokratiske folkevalgte borgmester i byen nogensinde, og ved valget i 2005 fik hun hele 42.697 personlige stemmer. Altså langt over det nuværende Bundsgaard-niveau. I 2009 blev Laura Hay valgt i byrådet med ikke færre end 7.804 personlige stemmer. Tiden og den politiske situation var en anden, men behovet for en tydeligere profil ikke mindre.

For med den noget diffuse fredsaftale mellem Simsek og Bundsgaard om opgøret efter skandalesagerne i Teknik og Miljø, kan man frygte, at det bliver endnu sværere at se forskel på partiernes standpunkter.

I de seneste to byrådsperioder har både V og S beklædt posten som rådmand for Teknik og Miljø, og ingen af dem har nu hverken interesse i eller spillerum til at hvirvle for meget op i den største skandalesag i kommunens nyere historie.

Konsensus giver måske ro og god stemning i byrådssalen, men gør det sværere for vælgerne at navigere i partierne, når der igen skal stemmes. Dermed bliver personspørgsmålet endnu vigtigere, og derfor er det godt, at Lene Horsbøl kommer frem i rækkerne som fortjent.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her