Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Aarhus 2017

Tillykke, du er én af vor egne

Vi er så ens, at asiatere ikke har en ærlig chance for at kende forskel på os.

Gitte Madsen.

Vi er 5,7 millioner danskere. Hvis vi gik i grupper á 134 personer, havde hver gruppe en hel kvadratkilometer at lege på. Så vi kan faktisk godt være her, uden at stå som sure sild og buldre på tomme tønder. Som, sørgeligt nok, er breddeidrætten med mest fremgang for tiden. Vi er så ens, at asiatere ikke har en ærlig chance for at kende forskel på os. Og så alligevel så forskellige, tenderende til unikke, synes vi jo selv.

For nyligt var jeg bange for, at vi væltede. På en tankstation lige efter broen gik det op for mig, at hele Midtjylland skulle konfirmeres, og at alle vi andre var inviterede. Nu skulle vi eddermame i kirke, aflevere kontanter og have noget at æde. Mobbe en beklemt teenager ”I en kælder sort som kul”. Og så hjem i en ruf på hver vores hylde igen.

Nu pit-stoppede vi så dér på p-pladsen. Allesammen på én gang.

De hiver med et entusiastisk smæld badetøjet ud af bagdelen og tager én tur mere i badeland. De gider altid passe dine unger og giver en blå is.

Der var dem, der går en tur. Den, de plejer og har gået tusinde gange før. Dem, der synes, alting var meget bedre før, og at alt nyt er dårligt nyt. De bruger flere penge på staniol end på mad, fordi de spiser op og får rester seks gange om ugen. De labber dødsannoncer i sig og nærlæser tilbudsaviser, som var det breaking news. De jubilæums-græder for 120 gang, når Maude står op og kører hr. Stein mod frihed i Sverige. Som de ikke kunne drømme om at besøge, når nu campingvognen står så fint og fast i Fjellerup. De bager de bedste boller. Uden opskrift.

Så var der dem, der ser livet som en svingtur. Fuld af vejfester, landskampe og Langelands-festivaler. De hedder far og mor til fornavn og elsker at være i familie med alle, der gider hygge. De vinker nonstop til naboen, når deres hoveder bouncer over hækken i et uendeligt havetrampolin-marathon. Deres livret er all inclusive med buffet til dessert. De hiver med et entusiastisk smæld badetøjet ud af bagdelen og tager én tur mere i badeland. De gider altid passe dine unger og giver en blå is.

Højt hævet over resten af os, var der de sammenbidte. De lever i portioner af 42,5 km, direkte mod evig optur. De elsker ting. Nye ting, som ingen andre har endnu. De løber om kap med alle om alt. De vil vinde, uanset spillet. Og deres børn skal hæve samtlige fag på samtlige uddannelser og se at komme på førsteholdet i alt. De er tynde, sunde, velklædte og brune om vinteren. De har vilde øjne og pænt hår. De bager ikke noget som helst, men har flotte støvede bøger med kager liggende på bordet i deres sommerhuse, som de aldrig bruger.

Og så var der de grå hjelme. De køber alt deres tøj i Louisiana og på Glasmuseet i Ebeltoft. De tølter op og ned ad Caminoen og læser aviser og bøger og skriver i hånden. De synes, at alle de andre skal slukke iPhonen og gå med på museum, i teatret, til foredrag og ned med stress. De brystsvømmer i rosé og kommer blomster i salaten. Og så cykler de distancer, der er Tour de France-ryttere værdige hver dag. Til og fra de institutter, de er censorer på. De spiser små rynkede grønsager, der kan holde sig i et døgn. Og så bærer de kulturen på deres hørklædte skuldre og graver nye veje for kunstneriske udtryk i kraft af deres tilstedeværelse og begejstrede billetkøb til alt, hvad der bevæger sig i en ny retning.

Der holdt vi lige lidt. Tissede af og tankede op. Familien Danmark anno 2017. Så ens, på så helt forskellige måder. For et øjeblik samlet i ét sammenbidt folk.

På vej til konfirmation i Jylland.

Gitte Madsen er tidligere leder af frontløbermiljøet og én af initiativtagerne til Kaos-Piloterne i Aarhus. Som underholdningschef på TV 2 har hun stået bag succeser som ”Vild med dans”. I dag er Gitte Madsen idéudvikler, forfatter og foredragsholder.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Anmeldelse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her