*

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Kommentar

Letbaneskandalen sætter nye, lave standarder for en Aarhus-historie

Det er altid ærgerligt, at skulle aflyse en god fest. Især, hvis det ikke er så tit, at der virkelig er noget at fejre.

Der var ingen vej uden om. Trafikstyrelsen vendte på flere punkter tommelfingeren nedad i forhold til letbanens drift, og den storstilede premierefest lørdag måtte aflyses i sidste øjeblik.

Aarhus Letbane var i nogle dage bekendt med styrelsens holdning, og det er sjældent at offentlige myndigheder er så skarpe i retorikken, som Trafikstyrelsen har været i beskrivelsen af det grundlag, den skulle godkende letbanens drift på:

For tyndt, ufærdigt og ikke svarende til dagens standard, lyder dommen.

Det er naturligvis ikke selve fest-fadæsen, der er den største skandale. Det er håndteringen af de problemer, der længe har været under opsejling. Letbane-premieren skulle egentlig have fundet sted i juni, men blev udskudt til lørdag. Manglende dokumentation af sikkerhedsarbejdet var også dengang begrundelsen.

En forståeligt berørt direktør for Aarhus Letbane havde fredag travlt med at skubbe ansvaret over på Keolis - det firma, man har hyret til sørge for, at den del af sagen var på plads.

Men man kan ikke på den måde fraskrive sig ansvaret. Valget af leverandør samt manglende styring og opfølgning falder tilbage til den egentlige ansvarshaver: Aarhus Letbane.

Desværre tyder denne skandale, der selv efter Aarhus-standarder er voldsom, på en arrogant og magtfuldkommen virksomhedskultur i Aarhus Letbane, der er helt uhørt for en offentlig virksomhed, der drives for borgernes penge.

Nu kommer regningen. Rådmanden for Teknik og Miljø, Kristian Würtz samt borgmester Jacob Bundsgaard (begge S), var bekymrende og bemærkelsesværdige tavse, da nyheden om premiereaflysningen sprang.

Det er er klart, at de skal finde deres ben at stå på - og finde en kommentar af en noget anden kategori end den sædvanlige; "Det er en stor dag for Aarhus". For det er en sort dag for byen, og hvad sagen får af konsekvenser er endnu ikke til at sige.

Letbanens direktør, Claus Rehfeld Moshøj, er allerede på vej væk fra selskabet og fra byen; måske han for lang tid siden kunne se, at den totale skandale var under opsejling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her