Annonce
Jule(op)gaver

7. december – jeg har sat mig under en mistelten

Dette er udsigten, når jeg sidder ved min skærm på JP Aarhus- redaktionen med de himmelvendte øjne. Trutmunden må du tænke dig til.

Kære Marie-Louise

Du er sgu en køn plante, sådan at sende mig til blomsterhandler efter en tempereret julestjerne til fru Helle.

Der skal ikke herske tvivl om, at jeg vil gøre meget for dig, men jeg tager altså ikke til blomsterhandler for at måle temperaturen på julestjerner for at tjekke, om de har stået ude eller inde. Og i øvrigt synes jeg heller ikke, at julestjerner er særlig pæne.

Julekalender JP Østjylland. Marie-Louise Andersen og Uffe Normand

Når jeg nægter at købe potteplanten, som du gav mig som opgave i går, er det ikke, fordi jeg ikke vil give Helle – min livsledsager gennem 42 år – en blomst, for det gør jeg faktisk tit og ofte, synes jeg selv. (»Sommetider. Allerhøjest jævnligt,« er dog hendes udlægning.)

Men julestjernen – euphorbia pulcherrima, som du kaldte den – er som sagt ikke en af mine favoritter. For du har helt ret: Den kan nådigst være nydelig den første uge, hvor blomsterbladene er mørkerøde og tætsiddende, men derefter bliver den bleg og tynd. Bleg som mig – tynd som dig. Og skaldet som ingen af os.

Af en eller anden grund, jeg ikke har spurgt ind til, har vi hjemme i en vindueskarm resterne stående af, hvad der var en julestjerne i julen 2016. Den er fandeme ikke ret køn, alle farver er væk, så alt er fisblegt, stænglerne er blevet små grene, og stammen er kroget og forvitret. Hun tror måske, at det er en bonsai-stjerne? Helt sikkert er det; jeg slæber ikke flere julestjerner hjem, så vi til næste år kan have to bonsai-stjerner.

Så jeg tillod mig at disponere anderledes hos blomsterhandleren. Jeg købte en anden julebebuder – en mistelten. Den har jeg hængt op over Helles favoritstol, og jeg agter de kommende uger ofte at komme til hendes stol med himmelvendte øjne og trutmund. (»Allerhøjest sommetider,« sagde hun ved overrækkelsen.)

Faktisk købte jeg to styk mistelten. Den anden hænger jeg i dag over min kontorstol på redaktionen, og her vil jeg sidde december ud med trutmund og himmelvendte øjne.

Giver det ikke det ønskede resultat, flytter jeg planten til luftrummet over en andens stol. Din måske.

Foreløbig får du dog en (op)gave for fuld musik. Og du skal have den i dag – og ikke først om et par uger, hvor den vil hænge dig ud af øret. Du får et usb-stik. På det ligger fem julesange. Hør dem nu – for om bare få dage tør man end ikke tænde radioen, fordi det bare vælter ud med julesange. Oftest de samme. Hvem kan f.eks. tåle "Last Christmas", ”Jul Det’ Cool” eller ”All I Want For Christmas Is You” om bare to dage.

Men her er fem, du bør kunne tåle: To sjove, to platte og en virkelig god.

De sjove er ”Jul I Angora” med Drengene fra Angora. Og det er Anders ”Anden” Matthesen alias Stewart Stardust med ”Jul På Vesterbro”.

De platte er Monrad og Rislund med sangen ”Frokost på kontoret”. Jeg mener at vide, at du ikke helt er inde i de to herrers Pladderballeunivers – så lad sangen være en lille intro, hvor du både hører Mogens, Hansemann Luchter, Åge Brotgård og andre mærkelige mænd.

Den anden platte er med Sweethearts, der har undersat José Felicianos ”Feliz Navidad” til ”Fik Lis Nok I Nat”.

Og så den virkelig gode. Greg Lake med ”I Believe in Father Christmas” (1975). Og her er grunden til at gaven falder i dag – 7. december. Det er nemlig lige præcis etårsdagen for, at Greg Lake – en af min ungdoms helte – trak stikket ud og forlod denne verden.

Greg Lake var oprindeligt medlem af King Crimson og var i 1970 med til danne supergruppen Emerson, Lake & Palmer, som blev spillet meget ofte og højt på mit teenageværelse i Holme. Til fortvivlelse og forfærdelse for mine forældre. Greg Lake var det progressive bands bassist, guitarist og sanger. Og jeg synes faktisk, at Lake er en af de bedste sangere, rockbranchen har budt på.

Når du har sovet en gang, kan du høre alle sangene igen.

Kærlig hilsen

Uffe

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: EU-romantisk idealisme

Henrik Ræder Clausen
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Forskere: Danskere bør skære 93 pct. af det mest klimasyndige kød
De mest belastende fødevarer for klimaet bliver udstillet i en ny rapport med en løftet pegefinger fra forskerne om behovet for nye vaner for at skabe et bæredygtigt forbrug. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her