Favrskov

Thorsø venter stadig på kunst

Lyskunstprojektet i Thorsø har været på tegnebrættet i to et halvt år, men datoen for indvielsen er nu forsvundet igen.

Den lave betonbænk, “Engen”, er det eneste projekt, som skulle være kommet i mål. Men bænken døjer med sin overflade, der samler vand. Arkivfoto: FavrskovPosten

»Generelt er vi ved at være noget frustrerede her i Thorsø. Det er den almindelige opfattelse, at der har været lidt for mange bump på vejen i det her projekt,« siger formand for Thorsø Håndværker- og Borgerforening Martin Bjerregaard Jensen. Ordene gælder lyskunstprojektet i Thorsø, der har været på tegnebrættet i cirka to et halvt år.

For halvandet år siden valgte borgerne i Thorsø ved en offentlig afstemning ét ud af tre præsenterede projekter, nemlig et tredelt lyskunst-projekt af den københavnske kunster Jette Hye Jin Mortensen. Projektet skulle i første omgang have været indviet den 1. september i år, men dagen blev udskudt til den 3. oktober. I forrige uge meddelte Favrskov Kommune så, at indvielsen udskydes endnu en gang.

Udover udsættelsen af den samlede indvielse nævner Martin Bjerregaard som et andet ”bump”, at delprojektet ”Engen” – en 2x10 meter stor epoxybeklædt betonbænk, som blev indviet for et år siden, stadig er skæv og samler vand på midten. Han nævner også, at delprojektet “Lynet” – et egetræ beklædt med en flouriserende overflade, ikke skabes med et lokalt egetræ, som det oprindeligt var tanken.

»Lidt underligt, synes vi, idet flytningen af et træ fra Thorsø til Samsø, hvor den flouriserende overflade skal lægges på, er sat til at koste 3.000 kr. Det samlede budget er på trekvart million,« siger Martin Bjerregaard.

»Ikke usædvanligt«

I Favrskov Kommune, der postede 400.000 kroner i projektet, før Statens Kunstfond valgte at støtte det, mener man ikke, der er grund til frustration. Miljøtekniker Hanne Krogsgaard, der er tovholder på projektet, synes ikke, at sagen er hverken suspekt eller indviklet.

»Hvis kunstværkerne ikke er færdige, er der ikke noget at indvie. Vi ønsker ikke en ”letbane-aflysning” i sidste øjeblik. Derfor valgte vi at melde ud med det samme, da det blev klart, at det trak ud endnu engang,« siger Hanne Krogsgaard.

Kunstner Jette Hye Jin Mortensen afviste ikke blankt, at kunstværkerne kunne blive færdige til den 3. oktober. Men hvis installationerne skulle testes færdig, ville det komme til at knibe, oplyser Hanne Krogsgaard. Hun understreger, at den slags udsættelser ikke er udsædvanlige, når det gælder kunstprojekter.

»Kunst indebærer altid en innovativ proces, hvor tingene ikke er afprøvet før. De tre projekter i Thorsø har ingen fortilfælde, og derfor var det svært præcist at forudsige en slutdato.«

Kunstneren forklarer

Kunstner Jette Hye Jin Mortensen er ked af, at borgerne i Thorsø endnu en gang må strege indvielsesdatoen i kalenderen. Hun vil ikke komme med et bud på en ny dato, før den er vendt med Favrskov Kommune, men regner stadig med, at det samlede projekt kan indvies i år. Den seneste udsættelse skyldes uforudsete vanskeligheder med de solceller, der skal beklæde det tredje projekt ”ildtræerne”, fortæller hun.

»Det er en helt ny teknologi til en slags tynd ”solcellefilm”, som er billig at producere og skaber nye æstetiske muligheder. Forskerne knokler med den. Men hver gang der skal laves en ny krumning eller andet, skal der en hel masse nye beregninger til, og det har altså trukket ud,« forklarer hun.

Epoxybænken er ligeledes uden fortilfælde. Derfor er vanskelighederne med den det også, siger Jette Hye Jin Mortensen.

»Det er, så vidt vi ved, verdens største og tykkeste flade epoxy. Måske er det derfor, at enderne bliver ved at vippe op. Producenten er ikke sikker, men har lovet for egen regning at reparere på bænken, indtil alle er tilfredse,« oplyser hun.

Thorsø-egetræet, der blev til et Samsø-træ, skyldtes manglende tilbagemeldinger, siger Jette Hye Jin Mortensen.

»Jeg sendte en efterlysning ud på et lokalt egetræ, men fik ingen henvendelser. Derfor blev det besluttet at finde et egetræ nærmere producenten på Samsø. Derved sparede vi både træ, fældning og transport, hvilket er mere end 3.000 kr. Det har jeg også fortalt Martin Bjerregaard,« siger hun.

Det samlede budget for projektet er på 1,15 mio kr.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanens direktør får gyldent håndtryk

Martin Søby, Stockholmsgade 5 2. tv., Aarhus N
Uforståelig at direktør Claus Rehfeld Moshøj belønnes efter eklatant fejl

Debat: Aarhus og magtarrogance

Kristian Bak Jensen, økologisk landmand, Tørringvej 44, Gjerlev J.
Måske er det meget sundt for Aarhus Kommune for en kort stund at mærke, hvordan det er at være den lille.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her