*

Favrskov

Ensomme ældre skal hjælpes ind

Nyt projekt, der støttes af Sundhedsstyrelsen, skal hjælpe ensomme ældre ind i nye fællesskaber. Det er netop gået i luften i Favrskov.

Ensomhed er ligeså farligt for helbredet som rygning og manglende motion. Alle ældre skal indgå i sociale sammenhænge, og det slår Favrskov Kommune nu et slag for. Arkivfoto: Per Folkver

I starten af året fik Favrskov Kommune godt to millioner kroner af Sundhedsstyrelsen til et projekt, der skal medvirke til at forebygge ensomhed blandt ældre. Nu er projektet for alvor gået i luften med afholdelsen af den første af otte workshops, der skal udvikle en metode, der er bedre til at identificere og finde de ældre borgere, der oplever ensomhed, og hjælpe dem ind i nye fællesskaber.

Projektets målgruppe er ældre, der modtager mindst fem timers hjemmehjælp om ugen. Erfaringer fra undersøgelser viser nemlig, at ensomhed er et kendt fænomen i denne gruppe af borgere.

Projektets arbejdsgrupper er etableret, men det er ikke for sent at komme med input til projektet. Hvad enten man vil deltage i en arbejdsgruppe eller kender til tilbud, der er relevante for de ældre, så vil projektleder Lone Ilsøe Nielsen meget gerne høre om det.

Ensomhed er farligt

»En af de vigtige opgaver lige nu er at få et godt overblik over alle de tilbud, der findes i lokalområderne. Vi har naturligvis sat os godt ind i området forud for projektet, men alligevel oplevede vi, at vores liste over tilbud blev dobbelt så lang på det første møde i den lokale arbejdsgruppe i Hadsten. Det er først, når vi møder alle de frivillige, at vi får det fulde billede, så man må ikke tøve med at kontakte mig, hvis man har kendskab til et tilbud, som vi bør kende til,« siger Lone Ilsøe Nielsen.

Hjemmeplejen skal som en del af projektet blive endnu bedre til at opspore og afhjælpe ensomhed. Samtidig bliver det ifølge ældrechef i Favrskov Kommune Peter Mikkelsen også muligt at forebygge ensomhed.

Løftearbejdet

»Når projektet er gennemført, så vil vi kunne forebygge ensomhed blandt denne gruppe borgere endnu bedre end nu. Formålet er jo helt grundlæggende at øge livskvaliteten for disse borgere. Vi ved, at det ikke er sundt at være ensom – det er faktisk lige så farligt som at ryge eller at bevæge sig for lidt. Derfor vil det have stor værdi for en ensom borger at få mere kontakt med andre mennesker. Det giver ganske enkelt et bedre liv, siger Peter Mikkelsen.

Et centralt element i projektet er etableringen af lokale partnerskaber, der sammen kan løfte opgaven med at forebygge og afhjælpe ensomhed. Løftearbejdet skal kommunen og civilsamfundet stå for i fællesskab. Men det er ikke meningen, at civilsamfundet – herunder Ældre Sagen og Røde Kors, der begge deltager i projektet – skal pålægges nye opgaver. Målet er bare at få koordineret indsatsen, og inddragelsen af de lokale kræfter glæder formand for social- og sundhedsudvalget i Favrskov Kommune, Lone Glarbo (V).

En bedre alderdom

»Ældreområdet i Favrskov Kommune har siden 2015 sat fokus på forebyggelse af ensomhed og samarbejdet med frivillige på ældreområdet. Jeg er glad for, at vi nu kan skærpe den indsats yderligere. Vi har i Favrskov mange velfungerende foreninger og tilbud, der vil kunne hjælpe med at gøre en forskel for de borgere, som af forskellige grunde er blevet ensomme i alderdommen. Jeg er sikker på, at vi med dette projekt kan medvirke til, at de får en bedre alderdom,« siger Lone Glarbo.

ufno
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her