Favrskov

Aarhus-forskere udvikler mærker for dyrevelfærd

Herregårdskyllinger fra Frijsenborg mærkes med Coops nye dyrevelfærdshjerte, som forskere fra Aarhus Universitet har været med til at udvikle.

Dyrevelfærd er et område, som fylder stadig mere i danskernes hverdag. Pressefoto

Herregårdskyllinger fra Frijsenborg Gods ved Hammel i Østjylland bliver mærket med det nye dyrevelfærdshjerte "Det gode staldliv". Og det har krævet et langt og krævende forarbejde at nå så vidt, erkender lensgreve Bendt Wedell, som ejer og står i spidsen for godserne Frijsenborg og Wedellsborg.

»Vi har produceret kyllinger på Frijsenborg siden 1998, og det er blevet til stadig flere gennem årene, så vi nu er oppe på 6,7 millioner kyllinger om året,« fortæller han.

Velfærd fylder

Det var Coop, som bl.a. driver Superbrugsen og Kvickly, som sideløbende med rådgivning fra Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening satte professor Jan Tind Sørensen og hans forskerhold fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet til at udvikle et niveauopdelt dyrevelfærdsmærke.

Sammen med forskerholdet har Jan Tind Sørensen været med til at trække udviklingen i en retning, hvor forbrugerne ikke isoleret har fokus på økomærkning, men også kan lægge andre kriterier ind for udvælgelsen af varer, fortæller han.

»Dyrevelfærd er et område, som fylder stadig mere i danskernes hverdag. Vores forskning skal leve op til samfundets forventninger, samtidig med at vi tager afsæt i landmændenes muligheder og begrænsninger,« siger Jan Tind Sørensen.

Forskerne fik til opgave at definere en standard for dyrevelfærd, som er højere end den gældende praksis, og samtidig udarbejde kriterier og nøjagtigt beskrive, hvad hvert enkelt kriterium betyder for dyrevelfærden.

De fire mærker, der har været på markedet nogle måneder, er kommet til at hedde ”Det gode staldliv”, ”Det gode udeliv”, ”Det økologiske liv” og ”Det ekstra gode liv”.

Frijsenborg producerer 6,7 mio. kyllinger om året. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Fri for salmonella

Alle kyllingerne på Frijsenborg vokser op i en tør og opvarmet stald med mulighed for at bevæge sig til overdækkede udearealer.

De fodres med en særlig grovfoderblanding, som hovedsageligt består af majs og hvede, og for at give herregårdskyllingerne et særkende blandes der urter fra Frijsenborgs egne skove i foderet.

Kyllingekødet skal dog leve op til flere krav – bl.a. skal det være 100 pct. salmonellafrit, og samtidig har ledelsen i De 5 Gaarde besluttet, at kyllingekødet skal være helt frit for lage, vand og andet unødvendigt fyld.

Producenter bygger om

Op mod 400 varer i Coop’s butikker er i dag forsynet med dyrevelfærdsmærket. Ordningen omfatter både kyllinger, kalve, køer, grise og æglæggende høns.

Ifølge direktør Signe Frese, Coop, gør mærkningen det nemmere for forbrugerne at tilvælge dyrevelfærd, og mange producenter har også spillet med.

»En række af Coop’s leverandører bygger deres stalde om, så forholdene forbedres for dyrene, og varerne dermed kan få dyrevelfærdsmærket,« fortæller hun.

Frijsenborg indgår i et koncept- og produktionssamarbejde under varemærket "De 5 Gaarde" med fire andre kendte danske godser og gårde – Constantinsborg ved Aarhus, Gyllingnæs ved Odder, Schackenborg ved Tønder samt Wedellsborg på Fyn.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her