Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Aarhus er en magnet for firmaer

Især arbejdskraften er tiltrækkende for virksomhederne.

Navitas og Bestseller på Aarhus Havn. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Aarhus er en attraktiv kommune for mange virksomheder. Fra 2007-2011 blev der etableret 9.453 nye virksomheder i Aarhus, mens 1.209 virksomheder flyttede til Aarhus.

Selvom der også er virksomheder, der må lukke, og virksomheder der flytter fra Aarhus, har byen over en 10-årig periode fået 24 pct. flere virksomheder.

I 2011 havde Aarhus 14.400 virksomheder. På landsplan har væksten kun været 9 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

»I en dansk sammenhæng er Aarhus en stærk virksomhedsmagnet. Når virksomheder vælger at flytte blot 30-40 km for at komme til Aarhus, er det, fordi det er investeringen værd,« siger Aarhus Kommunes erhvervschef, Jan Beyer Schmidt-Sørensen.

Både fra kommunen og fra Dansk Erhverv er erfaringen, at virksomhederne især rykker mod Aarhus pga. arbejds- og hjernekraft.

Hjernekraft i området

Dels er det en større by med mange indbyggere – og dermed potentielle ansatte med alt fra erhvervsbaggrund til mange år på universitetsbænken. Dels er det en by med en række uddannelsesinstitutioner og dermed specialiseret viden og mange dimittender.

»Der er en hjernekraft i området, som virksomhederne gerne vil trække på. De flytter efter arbejdskraft og talent,« siger Jan Beyer Schmidt-Sørensen.

Dansk Erhverv har erfaret, at virksomheder etablerer sig i de større byer, når de får mulighed for det.

»Adgangen til den rigtige arbejdskraft er et ret afgørende konkurrenceparameter,« siger Niels Milling, direktør for regional udvikling i Dansk Erhverv.

Aarhus vil sandsynligvis virke som en virksomhedsmagnet i mange år endnu pga. arbejdskraften og uddannelsesinstitutionerne, mener fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, Fremforsk.

Virksomheder er afhængige af havnen

Klynger er et plus for Aarhus

Lever af medvind

Men virksomhederne kan forsvinde igen inden for 15 år, vurderer han:

»Aarhus lever på sin medvind og ikke på at gøre det godt. De trafikale problemer i byen skal løses, så virksomhederne kan få nøglemedarbejderne hurtigt på arbejde. Ellers flytter de til omegnskommunerne, som også klarer sig langt bedre i erhvervsklimamålingerne.«

Jesper Bo Jensen påpeger, at det er et ganske sandsynligt scenarium, som allerede er set i København.

Niels Milling fra Dansk Erhverv ser en anden udfordring i på langt sigt at tiltrække og fastholde virksomheder i Aarhus:

»Det er et stort problem, at man skal bruge rigtig meget tid på at komme til internationale flyruter. Det er en dyr omkostning.«

Aarhus skal arbejde for at bevare populariteten

Derfor flyttede Vestas fra en østjysk by til en anden

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sæt strukturændringer i Børn og Unge på standby

Lone Norlander
Enhedslisten opfordrer til, at rådmanden, og de øvrige politikere bag budgetforliget, igen vil lytte til den store usikkerhed og utryghed, som deres beslutning om nedskæringer og ny struktur i Børn og Unge har medført.

Debat: Regeringens spareiver rammer gymnasiale suppleringskurser

Annette Nordstrøm Hansen
Enhver skelen til faglige og pædagogiske hensyn bliver tilsidesat til fordel for jagten på selv de mindste besparelser.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her