Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Stentrappe ved åen skal sælges

Nu skal der skabes liv i det mørke hul under Skt. Clemens Bro, mener teknik- og miljøforvaltningen.

Området under Skt. Clemens Bro skal nu ifølge Teknik og Miljø forvandles til et spændende og imødekommende sted for byens borgere og gæster. Illustration: Aarhus Kommune

Arealet under Skt. Clemens Bro skal sælges for at skabe større tryghed under broen samt skabe en arkitektonisk smuk fodgængerforbindelse mellem gågaden og Åboulevarden.

Det fremgår af en indstilling fra teknik- og miljøforvaltningen til magistraten i Aarhus Kommune.

Målet med salget af grundstykket mellem Rømerhus og Wormhus er at skabe et nyt lille byrum i byen.

Under broen gemmer sig i dag en afblændet stentrappe og to små teknikrum, og stedet har hidtil været mørkt og utrygt at bevæge sig igennem. Desuden har det været svært at holde rent, fordi der ofte samles affald.

Området skal nu ifølge Teknik og Miljø forvandles til et spændende og imødekommende sted for byens borgere og gæster ved at etablere en bar, restaurant eller butik, som passer ind i miljøet langs Åboulevarden.

Køberen af rum og stentrappe forpligter sig til at etablere en ny trappe, som forbinder Åboulevarden og Skt. Clemens Bro.

Mere fodgængertrafik

En af årsagerne til, at en istandsættelse af trappen og området er blevet mere påtrængende, er ifølge indstillingen, at fodgængerstrømmen på Åboulevarden i retningen ind mod byen er steget efter åbningen af Dokk1.

Den foreslåede nedgang midt på Skt. Clemens Bro forringer denne oplevelse og slører den visuelle oplevelse af åens forløb omkring Skt. Clemens Bro.
Lokalt Kulturmiljøråd

I forbindelse med renoveringen af Rømerhus har den eksisterende trappe ved Skt. Clemens Bro desuden været lukket for at give plads til en byggekran. Stentrappen skal dog erstattes af en ny trappe, som kan danne en mere åben og indbydende forbindelse mellem Åboulevarden og Skt. Clemens Bro.

Projektet kan ifølge Teknik og Miljø gennemføres uden omkostninger for Aarhus Kommune. Der er fremsat et tilbud på at løse entrepriseopgaven for 5.800.000 kr. samt et tilbud på byggeretterne på 6.050.000 kr. Salget indbringer således kommunen 250.000 kr., men medfører også tilsvarende udgifter i forbindelse med salget.

Arkitektonisk ulogisk

Forslaget har været forelagt Lokalt Kulturmiljøråd, som anbefaler at bevare den eksisterende trappe.

»Rådet finder den nye trappeadgang arkitektonisk ulogisk og (…) løsrevet i forhold til strøg og å-forløb. (...) Alle broerne over den bynære del af å-forløbet spænder frit uden trapper eller reposer som en del af det frie spænd. Dette træk bevirker, at man visuelt kan følge åens forløb i lange stræk. Den foreslåede nedgang midt på Skt. Clemens Bro forringer denne oplevelse og slører den visuelle oplevelse af åens forløb omkring Skt. Clemens Bro,« fremgår det af en udtalelse fra kulturmiljørådet.

Magistraten i Aarhus Kommune skal behandle sagen mandag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Hvilken verden lever Zuckerberg mon i?

Ingen bare bryster, men gerne påstande om, at Holocaust aldrig fandt sted. Mark Zuckerberg må komme til fornuft.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her