Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Fortsat strid om manglende information i letbanesagen

Ejere og bestyrelsesmedlemmer har efterlyst information i det koksede letbaneforløb, men letbaneselskabet omtalte situationen som »helt kritisk« allerede i august.

Debatten om den aflyste letbaneåbning lørdag den 23. september fortsætter. Arkivfoto

Hvem vidste hvad hvornår?

Debatten om den aflyste letbaneåbning lørdag den 23. september fortsætter.

Og denne uge var ingen undtagelse.

Her forholdt især regionsrådsformand Bent Hansen (S) sig stærk kritisk over for letbaneledelsen, da det i TV 2 Østjylland kom frem, at Trafikstyrelsen allerede i midten af august kaldte hele tidsplanen for »urealistisk«.

»Når der kommer så klar en melding mere end en måned før åbningen, og Trafikstyrelsen melder så firkantet ud, at den synes, det er urealistisk at åbne på den dato, er det vel naturligt at henvende sig direkte,« udtalte Bent Hansen til TV 2 Østjylland.

Men et referat fra letbanebestyrelsens møde den 17. august viser ellers, at adskillige røde lygter var tændt:

Der er ikke meget tid tilbage, og opgaven er helt kritisk for, at letbanen kan åbne til tiden.
Uddrag af referat fra Aarhus Letbanes bestyrelsesmøde den 17. august 2017.

»Der er ikke meget tid tilbage, og opgaven er helt kritisk for, at letbanen kan åbne til tiden,« hedder det bl.a. i referatet.

Og videre, at:

»Bestyrelsen opfordrede til, at denne forhøjede risiko formidles til interessenterne i næste uge på kvartalsmødet, og at der forberedes krisekommunikation i Aarhus Letbanes kommunikationsafdeling.«

Hertil siger Bent Hansen:

»De sætninger er taget ud af en sammenhæng, hvor direktionen orienterer om, at testkørslerne går godt, og at Aarhus Letbane har indskudt to ressourcepersoner og en konsulent, for fokuseret at få de af trafikstyrelsens påpegede afvigelser ryddet af vejen og få lagt en plan for, hvad der skal til for at få godkendelsen på plads til den 23. september. Desuden indledes mødet med, at formanden gennemgår programmet for åbningen, så referatet giver således et indtryk af, at planlægningen henimod åbningen kører, som den skal,« siger Bent Hansen.

Han tilføjer, at referatet af interessentskabsmødet den 24. august ikke indeholder noget om, at Aarhus Letbane har orienteret om den forhøjede risiko.

»Så jeg fastholder min kritik af den manglende information fra letbanens direktør,« siger Bent Hansen.

Information til ejerne

Rådmand og letbanebestyrelsesmedlem Bünyamin Simsek (V) har også i forløbet kritiseret den manglende information undervejs om problemerne. Den 24. september sagde han således til Århus Stiftstidende:

»Vi havde ikke på forhånd fået nogen viden eller nogen advarsler. Der var ingen indikationer på, at åbningen var i fare.«

Forelagt bestyrelsesreferatet om en »helt kritisk« situation, siger V-rådmanden:

»Jeg betragter ikke det, som at åbningen er i fare. Når direktionen fremlægger en plan for, at de kommer i mål, kan jeg som politisk repræsentant i bestyrelsen kun sætte min lid til, at det er rigtigt. Det har jeg gjort, og til det sidste bestyrelsesmøde er der heller ikke noget, der indikerer, at åbningsdatoen er i fare. Om onsdagen tilgår der endeligt viden om, at tilladelsen ikke kommer, men den tilgår direktionen, formanden og interessenterne – ikke bestyrelsen,« siger Bünyamin Simsek.

Sagen kort
Aarhus Letbane
  • Første etape af letbanen består af en strækning fra Aarhus H til Lystrup, Grenaabanen og Odderbanen.
  • Den første strækning skulle efter planen være åbnet i juni, men blev udsat til den 23. september. Den 22. september meddelte Trafikstyrelsen imidlertid, at den ikke kunne godkende sikkerheden, og åbningen blev udsat og ventes nu at finde sted i løbet af november.
  • Strækningen fra Aarhus H til Odder skulle efter planen åbne den 26. november, men er udsat til et tidspunkt mellem midten af december og midten af januar. Grenaabanen åbner efter planen til foråret, hvor også strækningen mellem Lystrup og Lisbjerg er programsat til at åbne.

Når rådmanden henviser til interessenterne, henviser han til Aarhus Letbane I/S, hvor IS betyder interessentskab.

For udover at letbanens bestyrelse løbende holdes orienteret, er der også et flow af informationer til interessentskabet, hvilket vil sige kommune og region, og dermed altså borgmester Jacob Bundsgaard (S) og regionsrådsformand Bent Hansen (S) og deres direktører.

Mandagsorientering

Efter kokset med letbaneåbningen er det i Aarhus Kommune besluttet, at politikerne i teknisk udvalg orienteres hver mandag, men i mandags sendte Aarhus Letbane også en statusorientering til interessentskabet.

Det samme skete onsdag før letbaneåbningen, og den viser, at interessentskabet til tider er bedre orienteret end selskabets egen bestyrelse.

Den onsdag blev en mail om, at Trafikstyrelsen ikke ville godkende letbanen, sendt til – ikke bestyrelsen – men direkte til interessentskabet i form af stadsdirektør Niels Højberg og regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen. Og derfra gik indholdet videre til borgmester og regionsrådsformand.

Mail blev til sms

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) oplyste over for JP Aarhus, at han ikke havde fået mailen, men stadsdirektør Niels Højberg kunne dagen efter fortælle, at både borgmester og rådmand Kristian Würtz (S) begge fik indholdet i mailen tilsendt fra ham – ikke i en mail, men i en sms, da de begge sad i møde.

Letbanekoks udskyder ny busplan og koster millioner

Borgmester Jacob Bundsgaard valgte imidlertid ikke at sende beskeden videre til byrådspolitikerne, og bestyrelsesformand Johnny B. Hansen sendte heller ikke beskeden videre til sin bestyrelse.

Både borgmester og formand har efterfølgende beklaget den manglende information.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her