Erhverv

Fortsat strid om manglende information i letbanesagen

Ejere og bestyrelsesmedlemmer har efterlyst information i det koksede letbaneforløb, men letbaneselskabet omtalte situationen som »helt kritisk« allerede i august.

Debatten om den aflyste letbaneåbning lørdag den 23. september fortsætter. Arkivfoto

Hvem vidste hvad hvornår?

Debatten om den aflyste letbaneåbning lørdag den 23. september fortsætter.

Og denne uge var ingen undtagelse.

Her forholdt især regionsrådsformand Bent Hansen (S) sig stærk kritisk over for letbaneledelsen, da det i TV 2 Østjylland kom frem, at Trafikstyrelsen allerede i midten af august kaldte hele tidsplanen for »urealistisk«.

»Når der kommer så klar en melding mere end en måned før åbningen, og Trafikstyrelsen melder så firkantet ud, at den synes, det er urealistisk at åbne på den dato, er det vel naturligt at henvende sig direkte,« udtalte Bent Hansen til TV 2 Østjylland.

Men et referat fra letbanebestyrelsens møde den 17. august viser ellers, at adskillige røde lygter var tændt:

Der er ikke meget tid tilbage, og opgaven er helt kritisk for, at letbanen kan åbne til tiden.
Uddrag af referat fra Aarhus Letbanes bestyrelsesmøde den 17. august 2017.

»Der er ikke meget tid tilbage, og opgaven er helt kritisk for, at letbanen kan åbne til tiden,« hedder det bl.a. i referatet.

Og videre, at:

»Bestyrelsen opfordrede til, at denne forhøjede risiko formidles til interessenterne i næste uge på kvartalsmødet, og at der forberedes krisekommunikation i Aarhus Letbanes kommunikationsafdeling.«

Hertil siger Bent Hansen:

»De sætninger er taget ud af en sammenhæng, hvor direktionen orienterer om, at testkørslerne går godt, og at Aarhus Letbane har indskudt to ressourcepersoner og en konsulent, for fokuseret at få de af trafikstyrelsens påpegede afvigelser ryddet af vejen og få lagt en plan for, hvad der skal til for at få godkendelsen på plads til den 23. september. Desuden indledes mødet med, at formanden gennemgår programmet for åbningen, så referatet giver således et indtryk af, at planlægningen henimod åbningen kører, som den skal,« siger Bent Hansen.

Han tilføjer, at referatet af interessentskabsmødet den 24. august ikke indeholder noget om, at Aarhus Letbane har orienteret om den forhøjede risiko.

»Så jeg fastholder min kritik af den manglende information fra letbanens direktør,« siger Bent Hansen.

Information til ejerne

Rådmand og letbanebestyrelsesmedlem Bünyamin Simsek (V) har også i forløbet kritiseret den manglende information undervejs om problemerne. Den 24. september sagde han således til Århus Stiftstidende:

»Vi havde ikke på forhånd fået nogen viden eller nogen advarsler. Der var ingen indikationer på, at åbningen var i fare.«

Forelagt bestyrelsesreferatet om en »helt kritisk« situation, siger V-rådmanden:

»Jeg betragter ikke det, som at åbningen er i fare. Når direktionen fremlægger en plan for, at de kommer i mål, kan jeg som politisk repræsentant i bestyrelsen kun sætte min lid til, at det er rigtigt. Det har jeg gjort, og til det sidste bestyrelsesmøde er der heller ikke noget, der indikerer, at åbningsdatoen er i fare. Om onsdagen tilgår der endeligt viden om, at tilladelsen ikke kommer, men den tilgår direktionen, formanden og interessenterne – ikke bestyrelsen,« siger Bünyamin Simsek.

Sagen kort

Aarhus Letbane

  • Første etape af letbanen består af en strækning fra Aarhus H til Lystrup, Grenaabanen og Odderbanen.
  • Den første strækning skulle efter planen være åbnet i juni, men blev udsat til den 23. september. Den 22. september meddelte Trafikstyrelsen imidlertid, at den ikke kunne godkende sikkerheden, og åbningen blev udsat og ventes nu at finde sted i løbet af november.
  • Strækningen fra Aarhus H til Odder skulle efter planen åbne den 26. november, men er udsat til et tidspunkt mellem midten af december og midten af januar. Grenaabanen åbner efter planen til foråret, hvor også strækningen mellem Lystrup og Lisbjerg er programsat til at åbne.

Når rådmanden henviser til interessenterne, henviser han til Aarhus Letbane I/S, hvor IS betyder interessentskab.

For udover at letbanens bestyrelse løbende holdes orienteret, er der også et flow af informationer til interessentskabet, hvilket vil sige kommune og region, og dermed altså borgmester Jacob Bundsgaard (S) og regionsrådsformand Bent Hansen (S) og deres direktører.

Mandagsorientering

Efter kokset med letbaneåbningen er det i Aarhus Kommune besluttet, at politikerne i teknisk udvalg orienteres hver mandag, men i mandags sendte Aarhus Letbane også en statusorientering til interessentskabet.

Det samme skete onsdag før letbaneåbningen, og den viser, at interessentskabet til tider er bedre orienteret end selskabets egen bestyrelse.

Den onsdag blev en mail om, at Trafikstyrelsen ikke ville godkende letbanen, sendt til – ikke bestyrelsen – men direkte til interessentskabet i form af stadsdirektør Niels Højberg og regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen. Og derfra gik indholdet videre til borgmester og regionsrådsformand.

Mail blev til sms

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) oplyste over for JP Aarhus, at han ikke havde fået mailen, men stadsdirektør Niels Højberg kunne dagen efter fortælle, at både borgmester og rådmand Kristian Würtz (S) begge fik indholdet i mailen tilsendt fra ham – ikke i en mail, men i en sms, da de begge sad i møde.

Letbanekoks udskyder ny busplan og koster millioner

Borgmester Jacob Bundsgaard valgte imidlertid ikke at sende beskeden videre til byrådspolitikerne, og bestyrelsesformand Johnny B. Hansen sendte heller ikke beskeden videre til sin bestyrelse.

Både borgmester og formand har efterfølgende beklaget den manglende information.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.

Debat: Timemodellen harmonerer ikke med trenden i tiden

Steen Christensen, lodsejerforeningen for Stilling-Solbjerg Sø, Stilling Kirkevej 12, Skanderborg
Kære (Bane)Danmark Først og fremmest skal jeg anføre, at vi i lodsejerforeningen på ingen måde kan tilslutte os timemodellen, uanset hvilken linjeføring der anvendes, idet vi finder togtransport over så relativt korte afstande ufleksibel og forældet.

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her