*

Erhverv

Inddragelse i behandling giver tilfredshed

Det giver mening for patienter og sundhedsvæsenet at inddrage pårørende og patienter i behandlingen.

AUH er Danmarks første hospital, der har inddraget patienter i deres egen behandling i så stor skala, som det er tilfældet. Arkivfoto: Katrine Marie Kragh

Hvis man inddrager patienterne i deres egen behandling, bliver patienttilfredsheden større og behandlingen bedre.

Det konkluderer Aarhus Universitet i evalueringen af projektet ”Det Bruger-inddragende Hospital”. Projektet har involveret 18 afdelinger på Aarhus Universitetshospital (AUH) i de seneste to år, hvor afdelingerne på forskellige måder har arbejdet med at inddrage patienter i egen behandling. AUH er Danmarks første hospital, der har inddraget patienter i deres egen behandling i så stor skala, og ifølge evalueringen er fokus på at inddrage patienter og pårørende helt afgørende.

Inddragelse af patienterne kan mindske fejl og utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet, samtidig med at det giver større livskvalitet og bedre behandling for patienterne, fremgår det.

En af de deltagende 18 afdelinger på AUH er Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, der behandler patienter med type 1-diabetes. På afdelingen har man indført et elektronisk system, der lader patienterne styre deres eget behandlingsforløb i højere grad. Med det nye system kan patienterne vælge en konsultationsform, der passer deres behov. Det har fået mere end hver tredje patient i forsøget til at fravælge den vanlige konsultation på afdelingen.

Vi har oplevet, at kvinderne har reageret meget positivt på de nye tiltag.
Lisbeth Saabye, projektleder

Erfaringerne fra diabetesafdelingen er så positive, at projektet i de kommende måneder vokser fra 20 til 200 patienter og bliver et klinisk kontrolleret forsøg.

I et andet projekt på Klinik for Gravide har medarbejderne gennem øget information oplært kvinder med graviditetskvalme i selv at vurdere, hvornår de har behov for kontakt og behandling på afdelingen.

»Vi har oplevet, at kvinderne har reageret meget positivt på de nye tiltag, og samtidigt har det ikke kostet ekstra ressourcer efter implementeringen. Det tyder faktisk på, at kvinder, som har brug for behandling, kan komme hurtigere til, da ventetiden er blevet kortere, fordi andre vælger konsultationer fra,« siger projektleder Lisbeth Saabye fra Klinik for Gravide i en pressemeddelelse.

Tiltaget har bevirket, at de gravide på afdelingen i gennemsnit har næsten to færre ambulante besøg.

Ifølge evalueringen kan den øgede inddragelse af patienterne i behandlingen laves uden brug af ekstra ressourcer. Godt nok har det krævet ekstra ressourcer på afdelingerne at udvikle og implementere de bruger-inddragende indsatser, men herefter har det ikke krævet ekstra ressourcer at indgå i de nye arbejdsgange. Det skyldes, dels at flere patienter har valgt behandling i hjemmet, og dels at patienterne i højere grad selv styrer, hvornår de har behov for behandling og samtale på hospitalet, siger programchef Lisbeth Kallestrup fra AUH.

Videnscenter for Bruger-inddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) leder projektet i samarbejde med AUH og Aarhus Universitet. Projektet er støttet af TrygFonden.

Erfaringerne fra Aarhus vil i det kommende år blive udbredt på en række andre hospitaler i landet. Afdelinger fra Rigshospitalet, Sydvestjysk Sygehus og Herlev-Gentofte Hospital har allerede sagt ja til at deltage.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Ulækre skoletoiletter – har forældrene ikke et ansvar?

Sidsel Vejby, cand. ling. merc. (mor til børn i hhv. 1. og 4. klasse) Rønbjergvej 15, Risskov
På mine børns skole er toiletterne lige så uhumske som før renoveringen.

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder

Debat: Selvfølgelig skal elever i folkeskolen til julegudstjeneste

Sebastian Joubert | S. Kaimson, Byrådskandidat for De Konservative, Vester Allé 21- 2., Aarhus C
Hvis ikke vi bliver mindet om, hvorfor vi holder jul, bliver det hele bare en gaveregn – uden at der er en mening med det.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her