*

Erhverv

Letbanens formand er ikke ny på skinnerne

Med en fortid som Arriva-chef og 25 års erfaring i trafikbranchen er bestyrelsesformand i Aarhus Letbane Johnny B. Hansen en rutineret herre.

Aarhusianerne er fortsat nødt til at komme rundt på gåben, cykel, i bus eller bil. Letbanesporene – som her mandag ved Dokk1 – er fortsat tomme for tog, og det er uvist, hvornår letbanen kommer på skinner. Foto: Tanja Carstens Lund

Selv efter 25 år i trafikbranchen kom det alligevel som en overraskelse for Aarhus Letbanes bestyrelsesformand, Johnny B. Hansen, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ikke kunne give de nødvendige godkendelser til, at letbanen kunne indvies i lørdags.

»Den hårde kritik af arbejdet, som er fremkommet fra Trafikstyrelsen, kan jeg ikke genkende. Jeg er orienteret om, at der er ting, der kunne være stærkere i de skriftlige formuleringer, men det var ikke noget, der havde betydning for evnen til at drive letbanen,« udtalte han i tirsdagens JP Aarhus.

Stiftede busselskab

60-årige Johnny B. Hansen har siddet på posten som bestyrelsesformand for Aarhus Letbane I/S siden november 2015. Her sidder han bl.a. sammen med den nuværende teknik- og miljørådmand Kristian Würtz (S) og den tidligere teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V).

Johnny B. Hansen er ved siden af tjansen som formand for letbanen også adm. direktør i det private busselskab Umove, som han selv var med til at stifte i 2013.

Selskabet er Danmarks største private busselskab og kører bl.a. i København, Horsens, Herning og Vejle. I foråret blev 85 pct. af selskabets aktier opkøbt af den luxembourgske kapitalfond CUBE Infrastructure Fund II.

Ikke ny på skinnerne

Letbanen er dog ikke første gang, at Johnny B. Hansen stifter bekendtskab med offentlig transport på skinner. Fra 2000 til 2010 var han Arrivas direktør for de skandinaviske lande.

Her var han en af hovedmændene, da Arriva i 2001 vandt udbuddet om at betjene flere midt- og vestjyske togstrækninger i perioden 2003-2009. Dengang mødte valget af Arriva kritik, da det britiske trafikselskab i hjemlandet ikke havde helt styr på togdriften. Alligevel lykkedes det Arriva at genvinde udbuddet i 2009, så de blå-grønne Arriva-tog fortsætter på skinnerne i Midt- og Vestjylland frem til og med 2018.

Forsøgte med elbiler

Johnny B. Hansen var også med, da Arriva i 2001 købte det statsejede busselskab Combus af Trafikministeriet for et symbolsk beløb på 100 kr. Et salg, som var betinget af at staten indskød 140 mio. kr. i ny egenkapital.

Den hårde kritik af arbejdet, som er fremkommet fra Trafikstyrelsen, kan jeg ikke genkende.
Johnny B. Hansen, bestyrelsesformand, Aarhus Letbane

Da tyske Deutsche Bahn i 2010 opkøbte Arriva, valgte Johnny B. Hansen at forlade selskabet. I stedet blev han adm. direktør i selskabet Better Place Danmark, et elbilfirma som i 2013 gik konkurs.

Dengang udtalte Johnny B. Hansen til Børsen:

»Siden vores netværk stod færdigt ved udgangen af 2012, har vores mere end 500 kunder kørt flere millioner kilometer og bevist, at elbilen er et reelt alternativ. Vi må dog erkende, at vi ikke ramte den rette timing.«

Konkursen med Better Place Danmark førte også til, at Johnny B. Hansen måtte træde tilbage som næstformand i Dansk Industri (DI), ligesom han stoppede som repræsentant i DI’s miljøudvalg.

Netop i DI var Johnny B. Hansen en fremtrædende person. Han var således en af hovedmændene bag fusionen af DI og den gamle arbejdsgiverforening Handel, Transport og Service (HTS), hvor han ligeledes var næstformand.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her