Erhverv

Millioner til Aarhus-opfindelse

Pleuratech indgår millionaftale med et amerikansk medicoselskab.

Hjerte-lungekirurg Niels Katballe fra Aarhus Universitetshospital har sammen med ingeniør Peter Heydorn udviklet et kirurgisk instrument, en såkaldt KatGuide, som forbedrer behandlingen af lungepatienter. Nu har de gennem deres selskab Pleuratech ApS. indgået en eksklusiv licensaftale med medicoselskabet Merit Medical Systems. Med et tocifret millionbeløb fra det amerikanske selskab er det patenterede produkt nu et stort skridt nærmere realisering, oplyser Niels Katballe.

»Det er fantastisk at få muligheden for at kommercialisere det instrument, som jeg selv har stået og manglet på operationsstuen. I vores videnskabelige undersøgelse, hvor patienter fra universitetshospitalerne i Aarhus, Odense og Aalborg indgik, observerede vi en 58 pct. øgning i optimalt placerede dræn med KatGuide-metoden i forhold til den metode, vi anvender i dag,« siger han.

Hvert år får mange tusinde patienter verden over anlagt et dræn, fordi enten luft eller væske har samlet sig i lungehulen. Det er vigtigt, at det dræn, der anlægges, bliver placeret i den del af lungehulen, der skal drænes. I dag er det imidlertid kun omkring halvdelen af drænene, som placeres helt perfekt. KatGuiden kan med sin særlige udformning guide lungehuledrænet til at ligge det rigtige sted i lungehulen og dermed reducere antallet af fejlplacerede dræn.

Parterne ønsker ikke at oplyse det nærmere indhold af licensaftalen, som består af en række milepælsbaserede beløb.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.

Debat: Timemodellen harmonerer ikke med trenden i tiden

Steen Christensen, lodsejerforeningen for Stilling-Solbjerg Sø, Stilling Kirkevej 12, Skanderborg
Kære (Bane)Danmark Først og fremmest skal jeg anføre, at vi i lodsejerforeningen på ingen måde kan tilslutte os timemodellen, uanset hvilken linjeføring der anvendes, idet vi finder togtransport over så relativt korte afstande ufleksibel og forældet.

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her