*

Erhverv

Kommunal anlægschef ville sætte medarbejdere »op mod hinanden«

Interne mails viser, at en chef i Aarhus Kommune efter eget udsagn »fik sat« to ansatte op mod hinanden. Fagforening mener, at kommunen har brudt regler, og kalder det »et eklatant brud på enhver form for tillid«.

Problemet var, at to sekretærer kort forinden var blevet fyret fra deres job i Center for Byens Anvendelse, og derfor var anlægschef Trine Buus Karlsen »bange for«, at de to tidligere medarbejdere ville have ret til en genansættelse.

Det forklarede anlægschefen i en intern mail, som hun den 11. marts 2016 sendte til flere højtstående medarbejdere i den kommunale afdeling i Aarhus Kommune.

Mailen blev sendt i forbindelse med en planlagt fyring af en tredje medarbejder, der dermed ville skabe en ledig stilling i afdelingen. Derfor var spørgsmålet ifølge Trine Buus Karlsen, hvordan cheferne kunne undgå, at den ledige stilling ville gå til en af de to fyrede sekretærer:

»Vi kan selvfølgelig godt tage dem til samtale (ingen problem), men vi kan vel ikke blive presset til at ansætte dem,« spurgte hun i mailen, hvortil en medarbejder i personaleafdelingen i Teknik og Miljø svarede, at hun havde vendt sagen med den øverste HR-chef, Hanne Thalund.

Dermed underminerer de for det første deres egen troværdighed og for det andet ligger der et krav, som HK vil kunne forfølge, netop fordi man ikke holder sig til det, der er vedtaget.
Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet

HR-chefen opfordrede ifølge mailen cheferne til at være »yderst varsomme« med ikke at ansætte en af de to fyrede sekretærer i den ledige stilling. For afdelingen var i forvejen »ikke i ”good standing” hos HK«, lød det, og selvom afdelingen kunne »være så heldig«, at ingen af de to sekretærer ville være interesserede i den kommende ledige stilling, kunne de ikke »være sikker på« det.

Udsatte fyring

Og netop denne opfordring om at være »varsomme« med at undgå at genansætte en af de to sekretærer var velbegrundet, mener fagforeningen HK Kommunal Østjylland, der på baggrund af en række interne mails, som JP Aarhus er i besiddelse af, anklager kommunen for at bryde både Aarhus Kommunes officielle omplaceringspolitik samt overenskomsten mellem fagforeningen og kommunen.

For ifølge kommunens egen og officielle omplaceringspolitik har kommunale medarbejdere, som er blevet overtallige på grund af besparelser, krav på at blive tilbudt et nyt job, hvis der opstår en ledig stilling – eksempelvis som i den situation, de kommunale chefer internt diskuterede i marts sidste år.

Men i stedet for at tilbyde den ledige stilling til en af de to sekretærer forsøgte de kommunale chefer at finde en vej uden om omplaceringspolitikken: De ville vente med at fyre den tredje medarbejder til sommerferien, lød det i en mail fra Trine Buus Karlsen den 5. april 2016.

Underminerer egen politik

Eksemplerne fra den interne korrespondance blandt de højtstående medarbejdere i Teknik og Miljø er bemærkelsesværdige, mener Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet.

Han vurderer, at de interne mails umiddelbart tyder på, at de kommunale chefer har forsøgt at omgå kommunens egen politik.

Dokumentation: PRT Mail Riv JPAA

»Der er vedtaget en politik, som skal give de fyrede medarbejdere nogle muligheder for genansættelser, da der var en stilling ledig, og det skal de have lov til,« siger han og forklarer, at det er i strid med reglerne, hvis Aarhus Kommune alligevel forsøger at komme uden om politikken.

»Dermed underminerer de for det første deres egen troværdighed og for det andet ligger der et krav, som HK vil kunne forfølge, netop fordi man ikke holder sig til det, der er vedtaget,« siger forskeren, der dog påpeger, at der »kan være andre aspekter, som endnu ikke er oplyst«.

Bagvedliggende dagsorden

Han vurderer, at fagforeningen ud fra de interne mails vil have »en god sag«, hvis en af de to sekretærer vælger at tage sagerne op med deres fagforening.

Hos HK Kommunal Østjylland mener formand Hans-Henrik Hansen, at den interne korrespondance viser, at der har været en forkert kultur i teknisk forvaltning, som de seneste måneder har været udsat for hård kritik i en sag om bl.a. regelbrud og muligt misbrug af skattekroner.

Flere tidligere medarbejdere har fortalt, at de tror, at de er blevet fyret, fordi de har været kritiske over for den nu bortviste forvaltningschef Claus Pedersen og den måde, som de to afdelinger Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service blev ledet. Noget kunne tyde på, at det kan have været tilfældet, tror Hans-Henrik Hansen.

Kommunale chefer ville omgå egne regler for at undgå genansættelse

»Der er ingen tvivl om, at det har været totalt topstyret i afdelingen, og det her viser, at der har været en bagvedliggende dagsorden,« siger formanden, der kalder det »et eklatant brud på enhver form for tillid«, at kommunen ifølge HK har brudt reglerne.

»Medarbejderne tror, at der er en vis form for sikkerhedsnet, men når man så ikke vil respektere en aftale, som Aarhus Kommune selv har indgået, men man i stedet vælger at suspendere den, så er det dybt problematisk,« siger han.

HK: »Rystende« læsning

De interne mails viser også, at anlægschef Trine Buus Karlsen i en intern mail til den bortviste chef Claus Pedersen har beskrevet, hvordan hun tilsyneladende i et forsøg på at ændre stemningen i anlægsafdelingen »fik sat« to medarbejdere op mod hinanden.

Sagen kort

Rod i Aarhus Kommune

  • Flere mistænkelige forhold i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vejservice i Aarhus Kommune undersøges af et revisionsfirma og efterforskes samtidig af Østjyllands Politi.
  • Den tidligere chef Claus Pedersen måtte som følge af sagen forlade sin stilling, inden han i december 2016 blev bortvist.
  • Det var en to år gammel personalesag, der i november sidste år endte med at koste Claus Pedersen jobbet.
  • Revisionsfirmaet Ernst & Young har vurderet, at der er foretaget indkøb af »privatlignende karakter« i de to afdelinger.
  • Der er bl.a. sket brud på indkøbsaftaler, mens bilag også er forsvundet.
  • Den nu forhenværende direktør for Teknik og Miljø Erik Jespersen har erkendt, at der er sket brud på lovpligtige udbudsregler i forvaltningen.
  • En række af de opgaver, som ifølge reglerne skulle have været sendt i udbud, løber op i 83 mio. kr.

I en mail dateret den 6. februar 2015 skriver anlægschefen, at de to medarbejdere angiveligt »havde fået lov til at styre afdelingen«:

»Alle var bange for dem,« konstaterer Trine Buus Karlsen, inden hun i mailen forklarer, at hun »for at ændre denne stemning« fik sat de to medarbejdere op mod hinanden. Det »betød, at (den ene medarbejder, red.) valgte at flytte (afdeling, red.),« skriver hun.

Hans-Henrik Hansen kalder den interne mail »rystende« og »uacceptabel«, og ifølge Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet, er det ikke i overenstemmelse med god ledelsesskik.

Undersøger sager

»Jeg formoder ikke, at det er en del af Aarhus Kommunes ledelsesgrundlag, at man manipulerer med personer. Det kan give rigtig mange problemer, og det er ikke at konfrontere problemet. På den måde gør chefen sådan set det, som hun beskylder de to medarbejdere for, nemlig at gøre andre bange og skabe klikedannelser,« siger han.

Hverken anlægschef Trine Buus Karlsen, HR-chef Hanne Thalund eller den daværende sekretariatsleder Torben Steffensen har ønsket at kommentere oplysningerne. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra rådmanden i Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S).

Den konstituerede direktør i Teknik og Miljø, stadsdirektør Niels Højberg, oplyser, at Aarhus Kommune i en kommende undersøgelse af en række fyringssager under den nu bortviste forvaltningschef Claus Pedersen vil forsøge at få belyst »det samlede billede« af sager om medarbejdere, der er blevet fyret eller degraderet i de to afdelinger – herunder eksempelvis mails som den mellem Trine Buus Karlsen og Claus Pedersen.

»Vi skal nu have kortlagt, hvordan vi skal fange alle de typer af sager, hvor folk er kommet i klemme, og det er vi i gang med,« siger han.

Stadsdirektøren vil ikke kommentere oplysningerne i de interne mails, men oplyser, at »der er en række sager, som skal undersøges, og det her er en af dem«.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Ulækre skoletoiletter – har forældrene ikke et ansvar?

Sidsel Vejby, cand. ling. merc. (mor til børn i hhv. 1. og 4. klasse) Rønbjergvej 15, Risskov
På mine børns skole er toiletterne lige så uhumske som før renoveringen.

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder

Debat: Selvfølgelig skal elever i folkeskolen til julegudstjeneste

Sebastian Joubert | S. Kaimson, Byrådskandidat for De Konservative, Vester Allé 21- 2., Aarhus C
Hvis ikke vi bliver mindet om, hvorfor vi holder jul, bliver det hele bare en gaveregn – uden at der er en mening med det.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her