Erhverv

Formand forudser ny medvind for Aarhus Lufthavn

»Der er jo et kæmpe uudnyttet potentiale,« siger bestyrelsesformanden for Aarhus Lufthavn.

Aarhus Lufthavn vil fordoble sit passagertal i løbet af to-tre år, spår lufthavnens bestyrelsesformand, Torben Boldsen. Foto: Casper Dalhoff

»Er du godt klar over, at lufthavnen i Tirstrup faktisk har Skandinaviens femte bedste optageområde? Det skriger jo til himlen, at lufthavnen ikke står bedre.«

Torben Boldsen kigger smilende op og venter på en reaktion fra undertegnede i caféen på Aros, hvor interviewet finder sted.

Flyselskaberne vil gerne flyve der fra, hvor kunderne bor.
Torben Boldsen, formand for Aarhus Lufthavn

Reaktionen kommer dog ikke, men i stedet får formanden for lufthavnen endnu et spørgsmål om, hvordan vi dog skal tro på hans forudsigelser om Aarhus Lufthavn med fordobling af passagertallet indenfor to-tre år.

Om ikke han godt kan se, at det lyder vildt, når man nu har fulgt lufthavnens nedadgående kurver de seneste mange år.

»Jo, det lyder måske vildt, men sådan er det altså. Med de ting, vi har undervejs, tror jeg faktisk det største problem for lufthavnen bliver, om vi overhovedet kan håndtere alle de mange passagerer, som vil komme,« siger han.

Og så tilbage til det med optageområdet – altså, hvor mange mennesker, der bor inden for en bestemt radius af lufthavnen – for der ligger hele motivationen for Torben Boldsen.

De bor i Østjylland

Og der ligger også årsagen til, at han i 2011 sagde ja til at træde ind i lufthavnens bestyrelse og i 2015 sagde ja til at blive formand.

»Jeg kan bare se, at der ligger et kæmpe uudnyttet potentiale for lufthavnen. De mange mennesker i Jylland bor jo ikke i Aalborg og Billund, men i Østjylland. Det giver et stort potentiale.«

Foto: Gorm Olesen

Blå bog

Torben Boldsen

 • 61 år, født og opvokset i Randers.
 • Uddannet optometrist hos Synoptik i Bruunsgade, senere butikschef som 20-årig for Synoptik i City Vest.
 • Stiftede sin egen optikerforretning ”Nyt syn” i Randers som 27-årig.
 • Senere opbyggede han en kæde på 25 butikker, som han solgte i 2010.
 • Tidligere formand for Randers Regnskov, som han var med til at opbygge.
 • Er nu professionelt bestyrelsesmedlem og bl.a. formand for Aarhus Lufthavn.
 • Han bor i Randers med sin hustru, Lise, og parret har to voksne døtre og to børnebørn.

Argumentet imod hans udsagn har været, at – jo, der er et stort potentiale i Tirstrup – men løbet er kørt, for Billund og Aalborg har for længst gaflet alle kunderne.

Hertil siger Torben Boldsen:

»Det tror jeg ikke. Jeg tror, at flyselskaberne gerne vil flyve der fra, hvor kunderne bor. Og for erhvervsfolk er nærheden et stort plus, for det handler om at bruge mindst mulig tid på transport. Derudover oplever vi i øjeblikket kæmpe problemer på E45, og det giver usikkerhed for de kunder, der skal nå et fly i f.eks. Billund,« siger han.

Marmor eller ej

I første omgang har lufthavnen primært haft fokus på at udvikle nye ruter for erhvervskunderne, og Torben Boldsen har en sikker forvisning om, at Tirstrup kan tiltrække langt flere erhvervskunder, selv om lufthavnen ikke hører til de største.

»Mit indtryk er, at business-kunderne er ret ligeglade med, om lufthavnen er stor eller lille. De vil bare gerne hurtigt af sted, og så betyder det mindre, om der er marmor på gulvet eller ej,« siger formanden.

Den 61-årige Torben Boldsen er født og opvokset i Randers, men familien flyttede senere til København og derefter til Aarhus.

Han gik i lære som optometrist hos Synoptik i Bruunsgade, og det blev starten på en lang karriere inden for optik, der meget hurtigt blev kickstartet.

Allerede som 20-årig overtog han ledelsen af Synoptik i City Vest, inden han senere fortsatte som butikschef for en Synoptik-butik i Silkeborg og senere drog tilbage til en anden Synoptik-butik i Aarhus.

Solgte 25 butikker

Som 27-årig besluttede han at starte sin egen optikerforretning i Randers med navnet ”Nyt syn” og senere en butik mere i Bjerringbro, og han og en kompagnon opbyggede med årene kæden til i alt 25 butikker, som han i 2010 valgte at sælge til en kapitalfond.

Sideløbende har han bl.a. været med til at starte og opbygge Randers Regnskov som bestyrelsesformand, en post han fratrådte i 2016, og han er i øjeblikket medlem af en række bestyrelser.

I 2011 kom han ind i Aarhus Lufthavns bestyrelse på opfordring fra den tidligere Randers-borgmester Henning Jensen Nyhuus, og i maj 2015 overtog han formandsposten fra økonomidirektøren i Danish Crown i Randers, Jan Nordstrøm.

Og det var en turbulent periode.

Genrefotos fra Aarhus Lufthavn. Frittet
Fakta

Aarhus Lufthavn

 • Aarhus Kommune ejer 90,02 pct. af aktierne. Syd- og Norddjurs Kommuner har hver 4,99 pct. af aktierne.
 • Lufthavnens passagertal for 2016 var 383.000 passagerer, hvilket var en stigning på 5 pct. i forhold til året før.
 • Til sammenligning havde Billund Lufthavn 3.092.013 passagerer i 2016, og Aalborg Lufthavn havde 1.520.987 passagerer i 2016.
 • Regnskabet for Aarhus Lufthavn viste i 2016 et underskud på ca. 10 mio. kr., og de foregående fire år var underskuddene på hhv. 8 mio. kr., 24 mio. kr., 15 mio. kr. og 10 mio. kr.
 • Aarhus Lufthavn åbner seks nye ruter i 2017.
 • Torben Boldsen er bestyrelsesformand for Aarhus Lufthavn, og Peter Høgsberg er direktør.

For i maj 2015 fremlagde rådgivningsfirmaet Grontmij sin rapport om fire mulige placeringer af en ny lufthavn, hvor Thomasminde blev den foretrukne i et langstrakt debatforløb om en ny lufthavn.

Forløbet stoppede – meget kort fortalt – i august 2016, da borgmester Jacob Bundsgaard (S) ikke kunne få opbakning til planen hos EU og daværende transportminister Hans Chr. Schmidt (V).

Derfor valgte borgmesteren at lukke debatten og slå fast, at det fremover handler om at udvikle den nuværende lufthavn i Tirstrup.

»Det var utrolig svært at drive lufthavn i den periode, for usikkerhed er det værste, flyselskaberne ved. Jeg forholdt mig neutral i forhold til debatten om flytning af lufthavnen. Mit ønske var blot en hurtig afklaring,« siger Torben Boldsen.

Udsigt til blodrøde tal

Med nye aftaler på plads og på vej og udsigt til mange flere passager er der også udsigt til en lang række omkostninger, og formanden lægger ikke skjul på, at de kommende års regnskaber ikke bliver skøn læsning.

»Der er udsigt til blodrøde tal de næste år, for som lufthavn må vi først tage omkostningerne til at håndtere de mange passagerer, før indtægterne kommer. Derfor vil vi også se underskud i regnskabet de kommende år, men mit bud er, at der vil være balance i regnskabet i 2020 eller 2021,« siger Torben Boldsen.

I første omgang bliver det primært en opgave for Aarhus Kommune, der ejer 90 pct. af lufthavnen, at finde millioner til investering i lufthavnen, men det er fortsat en målsætning for bestyrelse og ejere at finde private investorer.

»Vi og ejerne vil gerne finde en strategisk investor til lufthavnen, men det vil muligvis først være realistisk, når vi har løftet lufthavnens passagertal, som vi forventer,« siger Torben Boldsen.

For lille terminal

Skal han byde på Aarhus Lufthavns situation om fem år, lyder det sådan her:

»Om fem år? Så står vi formentlig med det problem, at vi ikke kan håndtere mængden af passagerer, og valget står imellem at udvide den eksisterende terminal eller flytte terminalen til en mere gunstig placering i Tirstrup.«

Formand: Aarhus Lufthavn vil fordoble passagertallet om to-tre år

Og på endnu et spørgsmål om realismen i hans forventninger, svarer han følgende:

»Jeg prøver hverken at tale lufthavnen op eller ned, men forholder mig seriøst til de aftaler, vi har på plads, og dem vi har på vej. Sådan er det bare.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her