*

Erhverv

Ambitionen om succes er vejen til stress

En analyse viser, at presset hos de jurastuderende på bachelor- og kandidatuddannelsen er stigende.

Aarhus Universitet offentliggjorde for nylig en studiemiljøundersøgelse, der viser, at 20 pct. af de studerende oplever stress i dagligdagen. Det er næsten en fordobling i forhold til 2011. Her gælder det eksamen i formueret i Aarhus Skøjtehal. Arkivfoto: Jan Dagø

Ønsket om høje karakterer og ikke mindst egne ambitioner og andres forventninger lægger et stort pres på de jurastuderende.

Alternativet kan være, at de studerende slet ikke når gennem studiet – eller bliver udbrændte, allerede når de rammer det første rigtige fuldtidsjob.
Anne-Marie Sparre Avnsted, HR- og administrationschef, ved Bech-Bruun HR- og administrationschef, ved Bech-Bruun

En Bech-Bruun-analyse baseret på 218 besvarelser fra studerende på bachelor- og kandidatuddannelsen viser, at 75 pct. af de studerende i høj eller meget høj grad har forventninger om at levere topkarakterer.

Samtidig føler 86 pct. et større eller mindre eksternt pres fra studiekammerater, familie og venner om at klare sig godt til eksamen.

Hvis presset bliver for stort, er det dog alligevel studiet, der prioriteres, fremgår det af undersøgelsen. 62 pct. er således parat til at fravælge sociale arrangementer, hvis de føler sig presset og må prioritere.

60 pct. vil fravælge sport og træning, men hver anden er parat til at skippe ferie og fridage. Hver fjerde er parat til at vælge familien, mens 38 pct. ville nedprioritere vennerne.

Aarhus Universitet offentliggjorde for nylig sin seneste studiemiljøundersøgelse. Den viste, at hver femte studerende oplever stress i dagligdagen. Det er næsten en fordobling i forhold til 2011.

Ifølge Bech-Bruun undersøgelsen har en stor del af de jurastuderende oplevet forskellige stresssymptomer – 68 pct. i nogen, i høj eller i meget høj grad. Angst, som er et tegn på alvorlig stress og anses for behandlingskrævende, opleves af 28 pct. – en stigning på 4 pct.-point siden sidste år. 33 pct. har oplevet ensomhed.

Analyse

Jurastudiet

  • Bech-Bruun har for andet år i træk undersøgt de danske jurastuderendes trivsel og studieliv.
  • Advokatfirmaet udsendte i marts 2017 et elektronisk spørgeskema til 1.186 jurastuderende i Bech-Bruuns netværk.
  • Analysen er baseret på 218 besvarelser fra studerende på både bachelor- og kandidatuddannelsen.

Undersøgelsen viser også, at en stor andel af de studerende har deltaget eller overvejet at deltage i kurser, coaching eller mentorordninger for at optimere deres studieliv. 83 pct. gør det for at optimere præstationsevnen til eksamen.

Lang arbejdsuge

Den stigende prioritering af det faglige ses også på studiet og i studiejob.

17 pct. svarer således, at de bruger 41-50 timer eller mere end 50 timer om ugen på studiet. Desuden er der en markant stigning – 7 pct.-point i forhold til sidste år – i antallet af studerende med studiejob. Det er nu næsten 80 pct., hvoraf 67 pct. har et studierelevant job.

Her lægges også flere timer end tidligere. Hver tredje studerende bruger nu 16-20 timer eller mere end 20 timer om ugen på studiejobbet.

Stress-hjælp til jurastuderende

HR- og administrationschef Anne-Marie Sparre Avnsted skriver i sine bemærkninger til undersøgelsen, at der heri ligger en meget høj belastningsgrad af den studiefaglige indsats.

»Overordnet set må det konkluderes, at det stadig er et studium, hvor det er nødvendigt at være opmærksom på stress, og hvor forebyggelse og redskabet til at håndtere presset i hverdagen er væsentligt. Alternativet kan være, at de studerende slet ikke når gennem studiet – eller bliver udbrændte, allerede når de rammer det første rigtige fuldtidsjob.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her