*

Erhverv

Stress-hjælp til jurastuderende

Jeg har fået bedre styr på planlægning og mobilvaner, siger Niklas Nyborg, der er jurastuderende med job hos Bech-Bruun

Anne-Marie Sparre Avnsted, HR- og administrationschef ved Bech-Bruun (til venstre), har i samarbejde med mentaltræner og stressrådgiver Thomas Pape (i midten) lavet et udviklingsforløb for Niklas Nyborg og firmaets øvrige jurastuderende. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Det er toppen af Aarhus.

Udsigten er ret imponerende her fra 22. etage i Comwell-bygningen, og indretningen hos advokatfirmaet Bech-Bruun er også i den øvre ende.

Karriere- og lønmæssigt er et job i advokatbranchen også i samfundets øvre ende, men får man job i advokatbranchen, betyder det også 80 timers arbejdsuge, ingen fritid og en familie kan man godt glemme alt om at få.

Skuldrene kommer lidt ned hos de studerende, når vi skaber et rum og en tillid.
Anne-Marie Sparre Avnsted, HR- og administrationschef ved Bech-Bruun.

Sådan lyder i hvert fald fordommene hos nogle jurastuderende. Men sådan er virkeligheden ikke, og derfor er det vigtigt for firmaet, at deres nye medarbejdere får den rette og gode start på karrieren og udvikler et arbejds- og fritidsliv, som hænger fornuftigt sammen.

»Udgangspunktet har været, at vi godt er klar over, at advokatbranchen ikke er et 8-16-job, og det bliver det heller ikke. Vi er et internationalt orienteret firma, som servicerer klienterne, når de har brug for det, og derfor vil der være perioder med mange arbejdstimer. Samtidig kan vi se, at studiemiljøet har ændret sig meget på jurastudiet, hvor vi kan konstatere, at konkurrencemiljøet har ændret sig enormt meget i de senere år med et kraftigere fokus på at få de bedste karakterer og løbe et maraton og også toppræstere på alle andre områder. Det skaber studerende med stress, og den cirkel vil vi gerne være med til at bryde, både ud fra et samfundsmæssigt synspunkt og ud fra et helt egoistisk Bech-Bruun-synspunkt, for vi vil gerne have nogle medarbejdere, som kan være hos os i mange år og ikke er brændt ud efter tre-fem år,« siger Anne-Marie Sparre Avnsted, HR- og administrationschef ved Bech-Bruun.

Advokatfirmaet har udviklet et obligatorisk udviklingsforløb for de jurastuderende, som har studiejob i firmaet på de sidste år af deres studier. Her kommer de gennem en række workshops og samtaler, som sætter fokus på deres trivsel og arbejdsmetoder – værktøjer som både kan bruges i Bech-Bruun-jobbet, men også på studierne.

Vant til højt gear

Det handler om at arbejde smartere og om at få den rette restitution, så de nye medarbejdere ikke brænder ud efter få år – at de tør give sig selv lov til at slappe af. Og det er noget af det sværeste for mange jurastuderende.

Thomas Pape, stressrådgiver og mentaltræner ved Spine i Højbjerg, samarbejder med Bech-Bruun om projektet, og han har stor erfaring med rådgivning af stressede studerende.

»Jurastuderende er typisk vant til at arbejde i et højt gear, og det her handler ikke om, at de ikke skal arbejde meget eller ikke må tænke elite, men det handler om, hvordan de kan nå deres mål på en smartere og mere nuanceret måde, så det ikke blot handler om at arbejde mange flere timer. Vi skaber en bevidsthed om deres arbejdsmetode og evnen til at se restitution som en værdi. Det gennemgående for mange studerende er, at de vil gerne have hjælp til at turde at slappe af, for deres mindset er meget fokuseret på at effektivisere og optimere hele tiden, og så tør de ikke at slappe af,« siger han.

Advokatfirma

Bech-Bruun

  • Bech-Bruun er en af landets største advokatvirksomheder med over 500 medarbejdere.
  • Firmaet har kontorer i København, Aarhus og Shanghai.
  • I Aarhus har Bech-Bruun siden august 2014 boet i Comwell-bygningen, hvor firmaet råder over 14., 15. og 16. etage, mens kantine, reception og mødelokaler er på 22. etage.
  • Bech-Bruun rådgiver inden for alle områder af erhvervsjuraen, og firmaets klienter er danske og internationale virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.

Niklas Nyborg er jurastuderende på kandidatdelen på Aarhus Universitet, og han arbejder én dag om ugen hos Bech-Bruun.

»Jeg synes, at forløbet indtil nu har været en god oplevelse, og jeg har bl.a. fået bedre styr på min planlægning, hvor jeg f.eks. udvælger de tre vigtigste ting, jeg skal nå i den kommende uge, og så bagefter evaluerer, hvordan det gik. Jeg har også fået bedre styr på mine mobilvaner, når jeg læser. Jeg har downloadet en app, der viser, hvor meget jeg bruger mobilen, og det er meget. Nu har jeg mobilen på ”forstyr ikke”, når jeg læser eller lægger den i et andet rum, så jeg ikke hele tiden bliver afbrudt i læsningen. Og så er jeg begyndt at tage på læsesalen, frem for at læse derhjemme, hvor man hele tiden bliver afbrudt af andre ting,« fortæller han.

Ødelagt arbejdsflow

Bag de gode råd fra Thomas Pape ligger undersøgelser, der viser, hvor meget de rette arbejdsmetoder og den rette restitution betyder. En undersøgelse har f.eks. vist, at ens intelligensformåen reduceres med 20 pct., hvis man har mange afbrydelser i løbet af dagen.

En anden viser, at afbrydelser på mere end syv sekunder ødelægger ens arbejdsflow og tager 15-20 minutter at genskabe.

En tredje undersøgelse har påvist, at jævnlige afbrydelser af sms og mails har større negativ effekt på indlæringen, end hvis man ryger hash jævnligt.

Kan man fjerne de mange afbrydelser i læsningen, kan det i nogle tilfælde betyde, at stof, der tidligere tog tre timer at læse, nu kan læses på to timer. Og den erfaring har flere af de studerende i projektet gjort sig.

»Jeg har netop fået en mail fra en studerende i København, som fortæller, at hun nu bruger mindre tid på sin læsning og sover bedre om natten, fordi hun har fået en bevidsthed om sine arbejdsmetoder og restitution,« siger Thomas Pape.

De studerende hos Bech-Bruun kommer gennem en række workshops med overskrifter som ”Bliv mentalt stærk indefra”, ”Tænk som en vinder til eksamen”, ”Fra studieliv til arbejdsliv”, ”Samarbejde” og ”Få 12 i din egen trivsel”.

En anden ro

Disse workshops er obligatoriske for alle studerende, og det er et helt bevidst valg fra Bech-Bruuns side.

»Vi hørte om studerende, der var bange for at blive anset som svage, hvis de meldte sig til den slags kurser, og derfor ville vælge det fra. Den overvejelse slipper de for nu, da vi har bestemt, at alle skal med på forløbet,« siger Anne-Marie Sparre Avnsted.

Derudover har de studerende haft muligheder for at få individuelle samtaler ved Thomas Pape, og det tilbud har flere taget imod.

Det er endnu for tidligt at måle konkrete resultater af det nye udviklingsforløb hos Bech-Bruun, men HR-chef Anne-Marie Sparre Avnsted kan allerede nu se gevinster, for de fire workshops skaber tid og plads til at få afstemt forventningerne.

Fokus på egen trivsel

»Jeg kan helt klart konstatere, at det giver en anden ro, og skuldrene kommer lidt ned hos de studerende, når vi skaber et rum og en tillid, så man kan stille alle de spørgsmål, man har. Det var helt tydeligt at se, fordi vi fik italesat mange ting om f.eks. arbejdstid, tidsregistrering og hvem skal man spørge, hvis man er tvivl,« siger hun.

Ambitionen om succes er vejen til stress

Og selv om forløbet alene er målrettet de studerende – og måske kommende medarbejdere hos Bech-Bruun, er det også tanken, at projektet vil smitte af på hele firmaet.

»Målet er, at vi giver vores nye medarbejdere et fokus på egen trivsel og en god start på deres karriere her hos Bech-Bruun, og det er et forsøg på at skabe en kulturændring, som med tiden vil brede sig til hele organisationen,« siger HR-chefen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her