Erhverv

Sygt projekt bliver til social styrketræning

Idrætsforeningerne mister medlemmer, mens flere og flere træner på egen hånd. Men det betyder ikke, at tidens motionister vælger fællesskabet fra, de finder det bare andre steder. Ét af de steder er SICK Project, som er et gratis tilbud, som flere og flere af Aarhus’ motionister bliver en del af.

Tor Kristen Fabian-Jessing guider sine sortklædte følgere gennem en ”Haka” – en New Zealandsk krigsdans. Fotos: Andreas Haubjerg

Det er gratis. Det er uforpligtende. Det er fleksibelt.

SICK Project er et træningsfællesskab, hvor alle, der har lyst, bare kan møde op og deltage. Hver søndag klokken 11 mødes omkring 80 personer forskellige steder i Aarhus. Denne søndag ved musikhuset. Ingen forpligtigelser, intet kontingent. Man skal bare møde op. Hver søndag begynder træningen på samme måde:

»FUCK JA!«

Et dybt brøl kommer enstemmigt fra en stor forsamling af personer, som står i en cirkel og hopper i takt. Nærmest som en samlet organisme med sit eget liv. I midten af cirklen står Tor Kristensen Fabian-Jessing, som forinden har spurgt:

»Godmorgen! Har I det godt!?«

Høje råb og interaktion mellem deltagerne er en del af projektets dna. SICK Project er sat i verden af Tor Kristensen Fabian-Jessing. Det skal ifølge lederen på projektet være et frirum og et fællesskab i en travl hverdag.

»Hvad kunne vi godt lide, da vi gik i skole? Det var rigtig fedt at have frikvarter. Det var rigtig fedt at være udenfor. Og det var rigtig fedt at lege. Og det gør vi til SICK,« siger Tor Kristensen Fabian-Jessing.

Tidsånden

Og SICK Project rammer, ifølge analytiker ved Idrættens Analyseinstitut Trygve Laub Asserhøj, mange af de gennemgående tendenser i danskernes træningsvaner.

»Hvordan skaber man et fællesskab uden at gøre det forpligtende? Det er det, som disse gratis tilbud i høj grad er med til at ramme. Fælles aktivitet og kvalificeret indhold samtidig med, at der er fleksibilitet og ingen krav om forpligtelse,« siger han.

Tor Kristensen Fabian-Jessing mener, at det sociale i SICK er langt det vigtigste. Derfor krammer alle deltagerne en håndfuld andre deltagere.

I en tid, hvor mange danskere planlægger fra uge til uge eller dag til dag, er der behov for fleksible og uforpligtende træningstilbud. I ”Danskernes motions- og sportsvaner 2016” kan man se, at foreningerne mister medlemmer. DGI Østjylland har mistet 2.463 medlemmer fra 2014 til 2015. Det skyldes ifølge Trygve Laub Asserhøj blandt andet, at foreningerne ikke er fleksible nok.

»Vi prøver at finde de huller, som der må være, til at indrette fysisk aktivitet i en hverdag, der ellers er meget struktureret. Fritiden i en stram hverdag er en knap ressource. Og hvis man lægger beslag på nogle faste tidspunkter en hel sæson, er det meget fritid, som går op i røg,« siger han.

Mister medlemmer

Det har resulteret i, at mange skifter medlemsskabet i en forening ud med et medlemskort til Fitness World eller løber en tur i skoven selv. Begge dele er vokset de seneste år, mens foreninger oplever et medlemsfald. Foreninger, som altid har været forbundet med et stærkt fællesskab.

I slipstrømmen af den udvikling er der opstået et rum, hvor gratis tilbud til dem, der træner på egen hånd, er vokset frem i hele Danmark. I Aarhus har løbefællesskabet Runaar siden begyndelsen af 2014 givet dem, som snører løbeskoene på egen hånd, en mulighed for at løbe sammen med andre. Og nu er SICK Project også på banen med et frirum til alle, som har tid og lyst til at sætte en time af til træning om søndagen.

SICK Project
  • SICK Project er et gratis træningsfællesskab i Aarhus.
  • Det foregår hver søndag klokken 11 forskellige steder i byen.
  • Tor Kristensen Fabian-Jessing er idémand og leder for projektet.
  • Man kan altid se næste træning på projektets Facebook-side.
  • Træningen består af løb og kropsvægtsøvelser.
  • Alle kan deltage i deres eget tempo.
  • Facebook: SICK Project
  • Instagram: sickproject

Til de tidlige træninger for snart to år siden var der som oftest 15 deltagere, mens omkring 80 personer de seneste mange gange har brugt en time på kram og træning med andre aarhusianere.

Nogle af dem, som ofte sætter en time af om søndagen til SICK, er Birgit Rasmussen og Ditte Torlyn. De er mor og datter på henholdsvis 59 år og 22 år. De træner begge to ofte på egen hånd, men de deltager i SICK, fordi de kan træne sammen, men på hvert sit niveau.

»Man kan gå efter sit eget yderste. Det hårdeste, man kan presse sig selv,« siger Birgit Rasmussen, som ofte selv løber en tur, men er glad for at have fundet noget, hvor hun kan træne sammen med datteren.

Et uforpligtende fællesskab

Træningen i SICK Project består af løb og kropsvægtsøvelser – air squats, armbøjninger, mavebøjninger og meget andet. Små lege er inkorporeret for at gøre det sjovere og skabe interaktion mellem deltagerne. Efter der er blevet råbt ”Godmorgen” og ”Fuck ja”, krammer deltagerne en håndfuld andre deltagere.

»Vi råber sammen, og vi krammer hinanden. For at sige, at vi er klar til at give den gas, og vi er klar til at gøre det sammen. Vi krammer for at sige, at lige meget om du har været her én gang eller 10 gange, er vi klar til at tage imod dig med åbne arme,« siger Tor Kristensen Fabian-Jessing.

Den tankegang nikker Trygve Laub Asserhøj genkendende til. Tiltag som SICK og Runaar oplever en stor tilslutning, fordi mange sportsudøvere, som normalt træner selv, her kan blive del af et uforpligtende fællesskab.

»De ansigter, man møder, hvor man er aktiv, er ansigter, som man glæder sig til at møde igen. Og det kan være med til, at man i gennem træning kan træde ud af sin skal i alle mulige andre aspekter af livet. Også fra en stresset hverdag, hvor man måske kan åbne lidt op socialt og indgå i nye fællesskaber,« siger han.

Larzulrich Bindner deltager jævnligt i SICK Project. Han træner også på egen hånd, men får noget andet og mere ud af at bruge en time af sin søndag med andre træningsglade aarhusianere.

Hvis man ”tikker” en anden deltager og siger ”Godmorgen”, så skal personen, som er blevet tikket, sidde op ad muren i 30 sekunder.

»Fællesskabet var mega fedt, og så møder man en masse nye mennesker. Hver gang går man derfra med en YES-følelse,« siger han.

Dét fællesskab og den YES-følelse kan han takke Tor Kristensen Fabian-Jessing for. Han har stået for samtlige fællestræninger indtil nu. Men hvad får Tor Kristensen Fabian-Jessing ud af at bruge hver eneste søndag på at planlægge og hjælpe folk igennem en træning?

»Jeg har fået et fedt job ved DGI, ledelseserfaring og derudover sindssygt mange positive tilbagemeldinger og vanvittigt mange smil. Det lyder cheesy, men at folk de bare smiler og er glade – større motivation kan man næsten ikke få,« siger han.

Disse træninger og smil har indtil videre skaffet SICK 2.386 likes på Facebook. Og projektet får flere uge for uge. Indtil videre er det gået godt for SICK Project og er blevet til det, som Tor Kristensen Fabian-Jessing ønskede, da han startede projektet. Det har fået ham til at se ud i landet, når han tænker over fremtiden.

»Fremtiden er, at vi skal blive ved med at træne hver søndag klokken 11 i Aarhus. Vi skal lave fede træninger og fede events. Og så drømmer vi om at få startet op i København og Aalborg. Så de også kan prøve den her SICK-fornemmelse.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her