Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Aarhus-firma skærper børns læselyst

Bookbites har udviklet et digitalt redskab, der skal motivere skolebørn til at læse mere. Udlandet viser stor interesse.

»Vi har en ambition om, at halvdelen af landets skoleelever skal være aktive brugere i løbet af de næste 24 måneder,« siger Lasse Nyrup, medindehaver og direktør hos Bookbites. Foto: Joachim Ladefoged

For et par uger siden bragte det internationale magasin Publishing Perspective en artikel om den aarhusianske it-virksomhed Bookbites, der har udviklet en læseapp til skolebørn. Artiklen skabte henvendelser fra hele verden.

Bogmesser, forlag, skoler og biblioteker vil høre mere om Katrinebjerg-virksomhedens nye digitale værktøj, der er udviklet til at skabe læselyst hos børn.

»Vi er godt i gang med at etablere os i Norge, og ud over resten af Skandinavien går vi efter lande, hvis skolevæsen og kultur minder om det danske, vi har især kig på New Zealand, Canada, Holland og Belgien. Vi skulle gerne være på 10 markeder om tre år,« siger Lasse Nyrup, medindehaver og direktør hos Bookbites.

Han forventer, at firmaets medarbejderantal på 14, primært softwareudviklere, vil være fordoblet inden for et år, og firmaet er nu gået i gang med at rejse kapital til den internationale ekspansion hos private og offentlige kapital- og vækstfonde.

»Vi vil gerne rejse et beløb på den gode side af 20 mio., men det skal være penge med erfaring i at skalere internationalt,« påpeger Lasse Nyrup.

Aarhus har købt

Bookbites lancerede sin læseapp for en måned siden, og den første kunde var Aarhus Kommune, som nu er i gang med at introducere produktet på kommunens 40 skoler.

»Vi har en ambition om, at halvdelen af landets skoleelever skal være aktive brugere i løbet af de næste 24 måneder,« siger Lasse Nyrup.

Han peger på, at børns adgang til digitale bøger indtil nu har været begrænset.

»Børn er digitalt parate, men de er den befolkningsgruppe, der har sværest adgang til digital litteratur. De kommercielle tjenester har fokus på de voksne, forlagene har ikke gjort så meget for at få den digitale litteratur ud til børnene, og biblioteket har også en begrænsning, fordi ikke alle forlag er repræsenteret på dets digitale platform, eReolen,« siger Lasse Nyrup.

Der er stor brug for, at børn læser mere.

»Den seneste Pisa-rapport viste, at 15-17 pct. af grundskoleeleverne ikke har tilstrækkelige læsefærdigheder,« fortæller Lasse Nyrup og peger også på, at de mange sociale medier stjæler tid fra læsningen.

Barnet får en læseven

Bookbites har lavet en forretningsaftale med en række danske forlag, bl.a. Gyldendal, Lindhardt & Ringhof og Politikens Forlag, og deres bøger er nu samlet i Bookbites’ digitale bibliotek, så børnene ikke skal rundt på flere platforme for at finde læsestof.

En bogorm giver barnet opmuntrende støtte undervejs i læsningen og deler stjerner ud som belønning for gennemført læsning. Bogormen giver også tips til nye bøger ud fra sin viden om barnets interesse og læsefærdigheder.

»Undersøgelser viser, at når en voksen, det kan være en forælder eller bibliotekar, anbefaler en bog, vil barnet opfatte bogen som pligtlæsning. Derfor har vi udviklet bogormen som elevens personlige læseven, så eleven ikke får modstand mod at læse bogen,« forklarer Lasse Nyrup.

Bogormen fortæller barnet, hvor lang tid det har læst, så barnet kan sammenligne sig med andre.

»Vi bruger børnenes lyst til at dyste ved at bringe gamification (at man tilsætter spilelementer til ting og aktiviteter, red.) ind i læsningen,« siger Lasse Nyrup.

Firmanavnet, Bookbites, henviser til, at det digitale læseværktøj deler læsningen op i mindre overskuelige delmål. Barnet kan se, hvor lang tid det tager at læse en bog, beregnet ud fra barnets læsehastighed, ligesom barnet kan se, hvor lang tid det tager at læse det næste kapitel.

»Delmålene understøtter lysten til hele tiden at læse en bid mere. Det motiverer også barnet, at det kan se, det bliver bedre til at læse,« siger Lasse Nyrup.

Bookbites’ læseapp giver også læreren indsigt i, hvor længe den enkelte elev har læst, og hvor hurtigt teksten er blevet læst.

»Lærerne er presset på tid, og det er eleverne, der betaler prisen. Ved at samle data ind til lærerne kan vi bidrage til, at lærerne kan målrette indsatsen endnu mere,« siger Lasse Nyrup.

Inden nytår vil forældrene i Aarhus også kunne logge ind på Bookbites-appen og se, hvor meget og hvor hurtigt deres barn har læst.

Også forældre som kunder

Forlaget får først betaling for en bog, når eleven har læst et godt stykke af den. På den måde får skolerne gratis læseprøver til deres elever.

Betyder skolens budget, at der ikke er flere bogpenge til en elev, arbejder Bookbites på en model, hvor forældrene kan gå ind og betale for bogen.

I det hele taget udgør forældrene en anden interessant målgruppe for Bookbites.

»Drømmen er, at vi via børnene kan få aktiveret forældrene som nye læsere. Vi ved fra undersøgelser, at der er ca. 700.000 forældre til skolebørn, som gerne vil læse mere, men ikke får det gjort, primært fordi de ikke har tid,« påpeger Lasse Nyrup og tilføjer:

»Forældre er rollemodeller for deres børn. Hvis de sætter sig ned og læser ved siden af børnene, skal børnene nok følge efter, især hvis de kan dyste om, hvem der har læst i længst tid.«

Private skaber innovation

Bibliotekernes digitale bøger er samlet på det gratis tilbud eReolen. Burde alle læsningstilbud til børn ikke være gratis? Skal ansvaret for børns læsning ikke være en offentlig opgave?

»Jo større udbud til børnene jo bedre. Bibliotekerne har jo for eksempel ikke udviklet det didaktiske læseværktøj, som vi har. Vi synes, at konkurrence er godt, fordi det er med til at skabe mere innovation og bedre produkter,« understreger Lasse Nyrup.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Højhuspolitikkens fallit er nu bevist i Aarhus

Rune Fink Isaksen, arkitekt og byplanlægger MAÁ
Med byrådets tilladelse til opførelse af højhuset til Systematic ved Brabrandstien er det fastslået, at magthaverne lader hånt om byens ødelæggelse og borgernes demokratiske ret til indflydelse på planlægningen.

Debat: Ghettoplanen er udtryk for politisk afmagt

Malene Møller Hall, bestyrelsesmedlem Liberal Alliances Ungdom Aarhus, Skovvej 16

Debat: Trist, at Togfonden er barberet ned

Flemming Knudsen, Regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, Marselis Boulevard 28, Aarhus C
Togfondens midler er reduceret markant, og det får betydning for infrastrukturen i Region Midtjylland.
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Se dig for, og spar mange penge på ny grill
Der er stor forskel på, hvad de samme grill bliver solgt til på tværs af butikkerne. Du sparer i gennemsnit 29 procent ved at holde øje. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her