Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Flere økonomiske hug til udsatte

Ved bl.a. at beskære ledsagerordningen og serviceniveauet på døgninstitutioner foreslår socialforvaltningen at reducere udgifter for 15,4 mio. kr. på voksenhandicapområdet.

Socialforvaltningens besparelsesplaner rammer bl.a. institutionen Birkebakken i Skødstrup. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Fem handicaporganisationer slog for tre uger siden alarm, da et ansættelses- og indkøbsstop blev indført på Voksenhandicap i Aarhus. Men de dårlige nyheder for nogle af byens mest udsatte borgere er ikke ovre.

Mens socialforvaltningen regner med at spare omkring 4,5 mio. kr. i år på ansættelses- og indkøbsstoppet, er 12 forslag sendt i høring, som skal hente yderligere 15,4 mio. kr. i 2016.

»Det er ikke sjovt, men jeg har ikke andet valg end at handle. Vi har tidligere prøvet at lade stå til med et alt for stort overforbrug. Det gik rigtig galt, og regningen blev meget værre i sidste ende,« siger socialrådmand Thomas Medom (SF).

Rådmandens forvaltning foreslår at bremse udgifterne på Voksenhandicap ved bl.a. at beskære ledsagerordningen og den personlige assistance, BPA. Serviceniveauet på en række døgninstitutioner skal justeres. Og i visitationen skal der fokuseres på, hvordan tomme pladser udnyttes bedre, og private tilbud skal undgås i videst muligt omfang.

Frygter for beboere

Det mest vidtgående forslag er ifølge Marianne Banner, formand for Landsforeningen for Autisme Østjylland, at flytte borgere til andre bosteder for at spare penge. Bl.a. foreslås det at flytte to unge fra døgninstitutionen Birkebakken til Skødstrup for at spare en halv mio. kr.

Stor stigning i magtanvendelser mod voksne med handicap

»Man tvangsflytter folk fra deres bosted gennem mange år. Det er helt uhørt. Man flytter rundt på folk, som om det var papkasser. Det er, som om at kommunen har glemt, at det er mennesker,« siger Marianne Banner.

Jette Sloth Flohr, formand for Hjerneskadeforeningen, kalder det for uacceptabelt, at det er nødvendigt med et opbremsningskatalog.

»Jeg er bange for, at det vil koste ansatte og beboere på nogle institutioner. Når der ikke er personale nok, vil ansatte gå ned med stress. Og så frygter jeg, at der er beboere, som synes, at livet ikke er værd at leve, fordi de ikke får nok omsorg og hjælp,« siger hun.

Merforbrug på 50 mio. kr.

Handicapområdet i Aarhus er de senere år blevet beskåret med knap en halv mia. kr. Som konsekvens besluttede partierne bag budgetforlig 2016 at undtage Voksenhandicap for besparelser som følge af regeringens nu droppede omprioriteringsbidrag.

Stramninger får handicaporganisationer til at slå alarm

Men da flere borgere end forudset har haft brug for bolig og behandling, forventer socialforvaltningen et merforbrug i år på knap 50 mio. kr. Dertil skal lægges, at kommunens Voksenhandicap allerede har en gæld på 54 mio. kr.

Finn Amby, formand for Danske Handicaporganisationer i Aarhus, mener, at kommunen bør hæfte for udgiftsstigningerne solidarisk.

»Jeg anerkender ikke præmissen for at spare. Ingen kan gøre for, at flere har brug for støtte. Derfor burde man finde pengene på tværs af kommunen, så det ikke går ud over de andre borgere med behov,« siger han.

»Det skal være uundværligt, hvis man beder om en undtagelse«

Med opbremsningsforslagene samt ansættelses- og indkøbsstoppet forventer socialforvaltningen at reducere udgifterne med 19,9 mio. kr. Altså et godt stykke fra den akkumulerede gæld i 2016.

»Vi har taget handling for ikke at lade forbruget galopere derudad. Men der er brug for, at andre politikere er med på at finde løsninger. Så jeg har lagt op til et markant budgetløft på området i de kommende budgetforhandlinger,« siger Thomas Medom, der også bebuder temadrøftelser i byrådet om baggrunden for den store stigning i antallet af mennesker med handicap.

Forslagene til at bremse udgifterne på handicapområdet er i høring indtil den 30. juli.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Socialdemokratiet løber fra løfter og reglementer

Jakob D. A. Nicolaisen
Socialdemokratiet udviser total ligegyldighed overfor berørte borgere i en sag om et investeringsfirmas byggeambitioner på Trøjborg.

Debat: Når karakterer gør mere skade end gavn

Kamma Ankjærø
Hvis skolen vedbliver at svinge karaktersvøben, opnår den kun, at begrebet stress også føres ind i barnets verden.

Debat: Institutioner i udsatte boligområder burde være af særlig høj kvalitet

Vibeke Sørensen
Et tilstrækkeligt antal af uddannede pædagoger i et gratis tilbud for alle, og hvor de positive intentioner fra dagtilbudslovens pædagogiske grundlag er omdrejningspunktet. Det vil sige værdier, der bygger på, at barnet har værdi i sig selv, og at der er tid og plads til at lære at danne relationer.
Aarhus' historie

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?

Gellerup: 50 år gammel og først ved at blive voksen

Tom Nielsen, professor, Arkitektskolen Aarhus

Som by er Gellerup stadig kun nået lømmelalderen.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her