Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Unge bag nyt kulturelt mødested

Musik: Fire unge musikere har skabt deres eget job med ensemblet Lydenskab. Nu vil de skabe et nyt kulturproduktionssted i Aarhus C.

Fire musikere (fra venstre Thea Vesti, Karolina Leedo, Eskild Winding og Sofia Lind Pedersen) fra Det Jyske Musikkonservatorium har udviklet deres eget job i kvartetten Lydenskab, der skriver og spiller klassisk musik i anderledes sammenhænge. Foto: Gregers Tycho

Mod. Det er svaret bordet rundt, når spørgsmålet lyder: Hvad skal der til for at skabe sit eget job?

»Det kræver rigtig meget mod og overvindelse at skabe sit eget projekt,« siger Sofia Lind Pedersen, cellist og en fjerdedel af musikerkollektivet Lydenskab.

Vi sidder over kaffe og te på Globen Flakket, og ud over cellisten er Thea Vesti, guitar og Karolina Leedo, fløjte, til stede, mens Eskild Winding, klaver, er forhindret.

Emnet er deres fælles projekt Lydenskab og kunsten at skabe sit eget job, og der er smil i øjnene, for de kommer lige fra et kig på lokaler til næste udviklingstrin.

»Vi vil skabe Lydenskabens Hus et sted i midtbyen, og det hus er klar inden for et par måneder. Det skal være et kulturelt og innovativt mødested med kurser, koncerter og en masse andet,« fortæller Thea Vesti, der forventer, at en lokaleaftale er på plads inden for en uge.

Eksemplet er nok et godt billede på den drivkraft, der har drevet Lydenskab frem til at være en af landets nyskabelser inden for den klassiske musik. Præcis som målet var i 2011, da projektet blev søsat.

»Vi ville ud af koncertsalene og skabe klassisk musik i nye rammer for at møde et nyt publikum og skabe nye platforme for musikken. Man kan ikke altid regne med, at publikum selv kommer til koncerterne, man må ud og møde dem og spille musik, der giver mening i deres kontekst,« fortæller Sofia Lind Pedersen.

Idéen til Lydenskab udviklede sig bl.a., efter at Thea Vesti havde været på et kursus i kunst- og kulturledelse.

»Jeg havde lyst til at være skabende i forhold til at lave projekter og få nogle gode kolleger at udvikle sammen med. Jeg er meget drevet af fællesskaber og kunne mærke, at solistklassen ikke var nok for mig. Idéen med Lydenskab er at bruge den klassiske musik til at skabe fællesskaber,« siger hun.

Debutkoncert i butik

Tanken var også at lave et kollektivt eksperiment med de rette mennesker, men der gik faktisk et helt år, før de seks, der siden er blevet til fire, begyndte at spille sammen.

Skab dit eget job

Lydenskab

Er alle solistuddannede klassiske musikere med debut fra Det Jyske Musikkonservatorium i årene 2010-2012.

  • Thea Vesti, guitar, 37 år.
  • Sofia Lind Pedersen, cello, 35 år.
  • Karolina Leedo, fløjte, 38 år.
  • Eskild Winding, klaver, 33 år.

»Vi mødtes hver anden uge og snakkede om projektet, brainstormede og søgte penge i et år, inden vi begyndte at spille sammen. I juni 2011 holdt vi vores første koncerter i en tom grønthandlerbutik i Christiansgade,« fortæller Karolina Leedo.

Siden har de optrådt i tomme industribygninger, tomme butikker, i landsbyer, på Spot Festival og med partnere som f.eks. komponist og sanger Martin Hall, sanger- og sangskriver Kristina Holgersen, performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen, operasanger Andrea Pellegrini og mange flere.

I en musikverden, hvor faste job ikke er hverdag, kan entreprenørskab være et nyttigt redskab for musikere, hvis de vil leve af musikken. Og de tre lydenskabere kan alle nævne tidligere medstuderende, som har droppet musikken eller har musikken som et bijob.

40-50 koncerter årligt

»Man kan godt føle sig som en helt særlig eksotisk fugl, når man går på konservatoriet, men det eksotiske forsvinder hurtigt, hvis man som nyuddannet står på A-kassen. Det er ikke nok at øve sig døgnet rundt i et lukket rum, for man må også være udfarende og kunne indgå i samarbejder,« siger Thea Vesti, der ligesom Eskild Winding underviser i entreprenørskab på konservatoriet.

På fire år er Lydenskab gået fra at være et iværksætterprojekt til at være et etableret ensemble med 40-50 koncerter om året, og nyeste vision er Lydenskabens Hus.

»Det skal være et sted, hvor vi samler vores samarbejdspartnere og et sted, hvor vi kan øve og spille koncerter sammen og støtte det kreative vækstlag, så nyuddannede vil kunne få en kontorplads og sparring på deres projekter. I øjeblikket er vi ude for at finde investorer og samarbejdspartnere, der kan se mulighederne i at skabe et inkubationsmiljø som dette,« siger Thea Vesti.

Næste større projekt for Lydenskab er et samarbejde med amerikanske Decoda, der også tænker musik i nye rammer med base i New York City og i øvrigt netop har været inviteret i Det Hvide Hus.

Sammen med Decoda laver Lydenskab koncertrækken ”Reach Me” flere steder i Aarhus i april-juni.

Konservatoriet: Ikke nok at være en dygtig musiker

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Venstre ved du, hvor du har?

Det klare politiske projekt står noget forpjusket i Venstre. Det samme kan siges om S, og uklarheden kan føre til en ny type valgkamp.

Kronik: Mere Danmark i Europa – mere Europa i verden

Morten Løkkegaard
Dansk Europa-politik er og bliver ikke et nulsumsspil, hvor mere EU automatisk fører til mindre Danmark. Det er rent ud sagt noget vrøvl, som danske nejsigere har haft alt for let spil med gennem årene.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her