*

Erhverv

Kommunen sætter standarden med nyt hus i Gellerup

Aarhus Kommune har offentliggjort planerne om et nyt, ambitiøst byggeri i Gellerup.

Prisen for byggeriet lyder på 607 mio. kr. Pengene skal findes ved at sælge ejendomme, opsige kontorlejemål og driftsbesparelser ved at samle flere medarbejdere under samme tag. Illustration: Aarhus Kommune

Aarhus Kommune ønsker at sætte barren højt for de kommende byggerier i forbindelse med helhedsplanen i Gellerup. Det kan aflæses på vinderprojektet til det første hus, der bl.a. skal rumme en politiafdeling og 1.000 kommunale medarbejdere, mener teknik- og miljørådmand Kristian Würtz (S).

»Det er vigtigt, at vores ambition om at ændre en bydel lykkes. Derfor har vi ikke ønsket bare at bygge et kontorhus. Huset skal bidrage til byen, og det synes jeg i høj grad, at det gør,« siger Kristian Würtz.

Det vindende tilbud, som onsdag formiddag blev offentliggjort på rådhuset i Aarhus, er givet af et konsortium ledet af A. Enggaard med Arkitema Architechts, Niras, Caverion og Katinka Hauxner ApS som samarbejdspartnere.

Nemt at blive betjent

Ifølge partner hos Arkitema Architechts Glenn Elmbæk er en stor del af husets funktioner tænkt sådan, at borgerne også får glæde af dem. F.eks. etableres der ikke en traditionel kantine for medarbejderne, men i stedet restaurant- og caféområder med offentlig adgang i det store centrale, overdækkede byrum i husets stueetage.

Helhedsplanen

Byggeprojekt

  • Byrådet vedtog byggeriet i februar 2014, og arkitektkonkurrencen har kørt siden februar som en konkurrencepræget dialog med fire konsortier. Afslutningsvis har to konsortier givet deres bud på løsning af opgaven.
  • Projektet er en del af Helhedsplan Gellerup.

Husets beboere

  • Det er planen, at Teknik og Miljø samler 750 af sine medarbejdere i huset. De sidder i dag på fire forskellige adresser i byen. Sociale Forhold og Beskæftigelse flytter ind med 200 medarbejdere, der blandt andet udgør Familiecenter Vest. Østjyllands Politi flytter ind i huset med i alt 30 mand, der kommer fra det nuværende lokalpoliti i City Vest.

»Det bliver et hus med mange muligheder for at blive betjent med det samme i stedet for at ankomme til en reception. Vi har trukket de offentlige funktioner frem, så det f.eks. bliver nemt at hente en tegning, mens kontorerne ligger på første sal. I det hele taget bliver stueplanet en levende organisme med rigtig mange forskellige muligheder,« fortæller Glenn Elmbæk.

Spisestederne skal drives af Café Europa, der ikke blot står bag en af Københavns mest kendte caféer, men som samtidig driver kantiner for en række statslige arbejdspladser i København.

Have på taget

Beboerne i området vil også få adgang til kokkens have på taget, kafferisteri, fitness og auditorier, der uden for arbejdstid f.eks. kan anvendes som biograf og mødefaciliteter. Og i en særlig del af huset bliver der plads til et iværksættermiljø med fokus på inklusion under navnet ”Made in Gellerup”.

Selv det planlagte parkeringshus indrettes, så det kan give ly til bagagerumsmarkeder eller sportsarrangementer, når det ikke bliver brugt til de ansattes biler. Fra gaden bliver det muligt at tage en hurtig elevator til Roof Top Lounge og – 24 m over terræn og 100 m over havet – overskue omdannelsen af Gellerup og se ud til Aarhus Bugten. Heroppe placerer Aarhus Kommune sit bylaboratorium med bymodellen af Gellerup, og her vil borgerne sammen med fagfolk få mulighed for at være med i arbejdet med byudviklingen.

»Loungen får en fantastisk udsigt og bliver forhåbentlig også sådan et sted, hvor folk går op en lørdag formiddag, fordi det bare er et fantastisk sted at opholde sig,« fortæller Glenn Elmbæk.

Fra gaden bliver det muligt at tage en hurtig elevator til Roof Top Lounge og – 24 m over terræn og 100 m over havet – overskue omdannelsen af Gellerup og se ud til Aarhus Bugten. Illustration: Aarhus Kommune

Huset, som kommer til at ligge på hjørnet af Edwin Rahrs Vej og den nye bygade lige over for Bazar Vest, bliver på 20.000 kvm. 1.500 kvm er tiltænkt udadvendte funktioner.

Pris: 607 mio. kr.

Byggeriet kommer til at koste 607 mio. kr., som skal findes ved at sælge ejendomme, opsige kontorlejemål samt kapitalisere driftsbesparelser ved at samle flere medarbejdere under samme tag. Bl.a. får kommunen mulighed for at opsige et større lejemål i Frichsparken og sælge en administrationsbygning på Silkeborgvej.

»Det er en vigtig forudsætning for byggeriet, at huset giver Gellerup et boost af arbejdspladser og byfunktioner, samtidig med at vi har respekt for, at kommunen skal spare. Derfor er det også vigtigt for mig, at vi kan sætte gang i byggeriet uden ekstra omkostninger for skatteborgerne. Faktisk bliver det driftsmæssigt billigere at samle vores medarbejdere i Gellerup og samtidig opsige lejemål og frasælge nogle andre bygninger,« fortæller rådmand Kristian Würtz.

Arkitektonisk flot

Formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, kunne onsdag efter at have studeret tegninger og en model af byggeriet erklære sig meget tilfreds.

»Det er arkitektonisk flot, og jeg tror, at det bliver rigtig godt på den placering. Vi har selv byggeri på den anden siden af vejen, og de to bygninger kommer til at spille godt sammen og danner nærmest en byport til området,« fortæller han.

»Der er en stor koncentration i bygningen, som er godt samtænkt med byrummet. Og så er det lykkedes at integrere andre dele af grunden, som vi skal udbyde til bolig og erhverv. Alt i alt er der sat et højt kvalitetsniveau, som forhåbentlig vil danne inspiration for andre projekter i området,« siger formanden.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her