Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Væksthus hjælper iværksættere

Studentervæksthus Aarhus var sidste år ”fødselshjælper” for 69 iværksætterjob. Med firmaet Plinthit skaber endnu to sig egen karriere.

For at blive en del af Studentervæksthus Aarhus skal man være studerende på Aarhus Universitet. Der er dog flere arrangementer som eksempelvis morgenmøder hver anden onsdag, der er åbne for alle, forklarer Kirstine Moltzen, der er faglig leder af Studentervæksthus Aarhus. Arkivfoto: Tycho Gregers

Lige nu er virksomheden koncentreret om 16 kvadratmeter på Studentervæksthus Aarhus.

Men meget snart bliver kontorrammerne for små for Josefine Østerby og Christian Jakobsen, der står bag Plinthit, der er en virksomhed ”in the making”.

I august begynder de nemlig produktionen af lette parasolfødder, der kan bruges til alle slags parasoller.

Iværksættere

Væksthus

  • Studentervæksthus Aarhus holder til på Helsingforsgade 27 i Aarhus C.
  • 2014-omsætning i de 10 vækstvirksomheder: 5.371.612 kr.
  • Skabte job: 69

Så får de brug for et showroom og lagerplads. Men efter et år hos Studentervæksthus Aarhus er de to iværksættere også klar til at stå på egne ben.

»Vi har fået rigtig god sparring her. En ting er at have en idé og få den udviklet, men produktet skal også ud over kanten, og her har vi fået hjælp til at skabe fundamentet, vi nu bygger videre på,« siger Christian Jakobsen, der læser BA i Business Administration på Aarhus Universitet.

For at blive en del af Studentervæksthus Aarhus skal man være studerende på Aarhus Universitet. Der er dog flere arrangementer som eksempelvis morgenmøder hver anden onsdag, der er åbne for alle, forklarer Kirstine Moltzen, der er faglig leder af Studentervæksthus Aarhus.

»Næste gang sætter vi fokus på Twitter, og hvordan man kan bruge det medie i sin markedsføring,« siger hun.

Drømme testes

I alt er der plads til 75 iværksættere i huset. 65 sidder i et åbent kontorlandskab i underetagen, hvor de helt nyudsprungne forretningsdrivere skal teste, om drømmene kan holde.

På overetagen får man eget kontor og bliver en del af et vækstprogram. Begge dele skal man ansøge om at blive optaget til.

»Vi kigger i første omgang ikke så meget på selve ideen, men mere på hvad teamet kan gøre med ideen, og om deres uddannelse kommer i spil,« forklarer Kirstine Moltzen.

Ideen med væksthuset er dels, at de unge iværksættere kan hjælpe hinanden videre, men også at de kan få vejledning af det professionelle erhvervsliv. Hvert team får tilknyttet forskellige rådgivere, som frivilligt har valgt at stille sig til rådighed.

»Det handler om, at de studerende tilegner sig entreprenørskab. At de lærer, at man er nødt til at begå fejl for at få en virksomhed til at fungere, man er nødt til at komme ud af sin comfort-zone, og at det måske ikke lykkes i første eller andet forsøg. Men har de først gjort sig nogle erfaringer her, så har de måske lyst til at forsøge igen senere,« siger Kirstine Moltzen.

Værdifuldt for miljøet

Netop de erfaringer de unge iværksættere får mulighed for at gøre sig i væksthuset, er enormt vigtige for hele det aarhusianske erhvervsliv, det forklarer konsulent ved Erhvervs- og Byudvikling i Aarhus Kommune, Jesper Henrik Borg Christensen.

»Det kan godt være, at det ikke ender med en økonomisk bæredygtig forretning i første forsøg, men at de får afprøvet entreprenørskab er enormt vigtigt,« siger han.

»Vi kan se, at der er flere studentervirksomheder, der får succes. Og mange af de unge iværksættere går også i samarbejde med de eksisterende virksomheder, og her får de gensidig gavn af at få adgang til ny viden,« siger han.

Plinthits to stiftere er ikke i tvivl om, at de aldrig var nået så langt uden væksthuset.

»Den udvikling, vi har været igennem, ville ikke være sket hjemme i stuen. Vi har fået mulighed for at samarbejde med en virksomhed, som hjalp os med at få lavet prototyper. Vi har fået kontakt til fonde, og i det hele taget bliver det modtaget med en vis seriøsitet, at vi er en del af Studentervæksthus Aarhus. Det har spredt nogle små ringe i vandet for os, som aldrig var startet uden det første plask,« siger Christian Jakobsen, og Josefine Østerby nikker og tilføjer:

»Nu er vi blevet for store til stedet, så nu skal vi ud at stå på egne ben og finde flere kvadratmeter.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Så lægger Ship-byggeriet fra land
Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed, lyder det begejstret fra bygherre og mægler om Ship-byggeriet på Aarhus Ø, som nu sættes i gang med ni års forsinkelse. 204 ejerlejligheder og 3.500 kvm erhvervslokaler skal stå klar i 2020.
Mandagsinterview: Diskret erhvervsmand har hånden på de tunge selskaber i Aarhus
Udvikling: Den diskrete erhvervsmand Jens Bjerg Sørensen har en finger med i tre af de største virksomheder i Aarhus: Schouw & Co., som han er adm. direktør for, Dansk Supermarked, som han er næstformand for, og Per Aarsleff A/S, som han ligeledes er næstformand for. Ved siden af er han formand for de stenrige Sallingfonde, der hvert år donerer millionbeløb til kunst og kultur, sport, kirker og velgørenhed.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Højhuspolitikkens fallit er nu bevist i Aarhus

Rune Fink Isaksen, arkitekt og byplanlægger MAÁ
Med byrådets tilladelse til opførelse af højhuset til Systematic ved Brabrandstien er det fastslået, at magthaverne lader hånt om byens ødelæggelse og borgernes demokratiske ret til indflydelse på planlægningen.

Debat: Ghettoplanen er udtryk for politisk afmagt

Malene Møller Hall, bestyrelsesmedlem Liberal Alliances Ungdom Aarhus, Skovvej 16

Debat: Trist, at Togfonden er barberet ned

Flemming Knudsen, Regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, Marselis Boulevard 28, Aarhus C
Togfondens midler er reduceret markant, og det får betydning for infrastrukturen i Region Midtjylland.
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her