Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Byggegrunde bliver revet væk i aarhusianske forstæder

Vokseværk: Byggegrunde er i høj kurs i forstæderne til Aarhus. Mens købelysten især er til at mærke i Sabro, Mårslet og Tranbjerg, advarer en fremtidsforsker kommunen mod at løbe tør for de bynære udstykninger.

I påsken var der åbent hus til Byg & Bos byggeudstilling i Sabro. Her kunne besøgende lade sig inspirere af syv familiehuse og forelske sig i de få tilbageværende byggegrunde. Foto: Kathrine Marie Kragh

Det er ikke kun påskelilje og krokus, der vækster i solskinnet disse dage. Også boligmarkedet forårsblomstrer, og mange købere er sultne efter at bygge selv.

Det er i hvert fald tendensen i Mårslet/Tranbjerg, hvor der pludselig er sket en mærkbar ændring i antallet af solgte byggegrunde. Det fortæller indehaveren af Danbolig Viby J – Højbjerg, Jesper H. Andersen.

I efteråret 2013 satte han 41 grunde til salg og solgte siden en-to grunde om måneden. Men i foråret har det taget fart, og alene den seneste måned har man solgt 15 grunde. Jesper H. Andersen ser det som et tegn på, at handelsaktiviteten i midtbyen er begyndt at smitte af på yderområderne.

»Hovedtrækkene de seneste tre-fire måneder er, at det ikke kun er midtbylejligheder, der kan sælges. Den lave rente gør måske, at omfanget af boliglånet er mindre betydeligt. Man er ikke er så bange for at låne 2-300.000 kr. mere til at bygge selv, fordi man kan se, det er billigere at vedligeholde end et gammelt hus. Samtidig er banken måske også mere tilbøjelig til at låne ud, hvis man kommer med en kvart mio. kr. fra et lejlighedssalg,« siger han.

Naboer lokker flere til

Derfor er der udstukket yderligere 20 grunde i området i prisklassen 1.275.000 kr. til 1.400.000 kr. Jesper H. Andersen forventer, at de vil være solgt på et par måneder. De første nybyggere flyttede ind omkring jul og nytår, og det skaber en god nabolagsstemning, mener han.

»Hvis man køber som en af de første, kan man være lidt nervøs for, om man kommer til at bo alene i to år. Mavefornemmelsen er bedre, når der lader til at være hyggelige naboer. Og når den grund, man troede, man skulle have, er solgt, fremskynder man det nok,« siger han.

Også i kommunen mærker man forårskuller i købelysten. Fra december og frem til påskens byggeudstilling, som afholdes af Byg & Bo i Sabro, har kommunen udstukket i alt 39 grunde. Heraf er 22 solgt, og seks reserveret. Afdelingschef i Aarhus Kommune Jens Høeg-Petersen forventer, at de 11 resterende grunde er solgt inden sommerferien – godt hjulpet på vej af udstillingen, som varer frem til oktober og har åbent søndage fra 14 til 16.

»Der har været rigtig pæn interesse ved byggeudstillingen. Dem har vi god erfaring med, for når kunderne ser en tom byggegrund, er det ikke alle, der kan se det hus, der kan ligge der. Det gør også en stor forskel, at man kan se en færdigt anlagt have. Byggeudstillingen hjælper fantasien lidt på vej. Vi sælger grunden, og andre sælger huset, men for kunden er det jo en samlet pakke,« siger Jens Høeg-Petersen.

Unge vil have parceller

I områder som Mårslet/Tranbjerg er det primært unge familier med et barn eller børn på vej, der sælger deres lejligheder i midtbyen og køber grunde, fortæller Jesper H. Andersen.

Det bekræfter fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som er direktør i Fremforsk, der har kortlagt efterspørgslen på boligmarkedet i Aarhus.

»Krisen er ved at gå over. En del familier i Aarhus ser, at de kan komme af med deres ejerlejligheder, og at lejlighederne ovenikøbet er lidt mere værd, end da de købte dem. Så flytter de ud og får den familiebolig, de drømmer om. Der er rigtig mange, der er store modstandere af parcelhuse og ikke kan se sig selv i dem, lige indtil de får det første barn. Så sker der et eller andet,« siger han.

Som Jyllands-Posten ellers tidligere har beskrevet, har analysen ”Rapport om efterspørgsel efter boformer og disponering af arealer til boformer” konkluderet, at aarhusianske borgere i den familiestiftende alder søger udenbys for at etablere sig, fordi der er mere bolig at få for pengene, selvom de helst ville blive i byen, hvis de havde råd. Derfor har Jesper Bo Jensen en klar opfordring til kommunen om at udstykke flere grunde.

Flere bynære udstykninger

»Eksempelvis Mårslet ligger relativt tæt på byen og i en zone, hvor man kan klare sig med en enkelt bil, fordi der kører et tog, som snart bliver til en letbane. Det gør en stor forskel. Vi ved, at afstanden til centrum og bus- og togforbindelser er meget vigtige. Køberne er ligeglade med afstanden til midtbyen, men koncentrerer sig om afstand i tid. Men i sidste ende er prisen afgørende,« siger han.

»Selvom grundene sælger godt, kigger køberne hellere i Hørning, hvis grunden i Aarhus bliver for dyr med hus på. Der er alt for få grunde i Aarhus i øjeblikket, og er der få grunde, bliver priserne højere, og så vil flere flytte ud af byen. Så hvis man gerne vil holde på de unge inde i byen, er det vigtigt at have nogle bynære udstykninger.«

Derfor opfordrer han også kommunen til at tage højde for afstand, når rådmanden for teknik og miljø, Kristian Würtz (S), udarbejder Aarhus’ nye boligpolitik, som bl.a. skal skabe plads til flere aarhusianere ud fra målsætningen om, at byen skal være vokset med 75.000 indbyggere i 2030. Kommunen har lige nu og i nærmeste fremtid udstukket byggegrunde i Skødstrup, Hårup, Trige, Lisbjerg, Sabro, Malling og Solbjerg.

»Det skal være relativt tæt på byen. Tættere end Lisbjerg og Solbjerg. Hvis køberne alligevel skal til Solbjerg, hvorfor så ikke bare vælge Galten?« siger Jesper Bo Jensen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
2.000 beboere i Ceresbyen i 2019
Ceresbyen får 1.100 lejligheder og er lige nu begunstiget af gode konjunkturer. Nybolig oplever stor efterspørgsel efter lejligheder i Ceresbyen, og den samme tendens mærker Home på Kanalhusene i Aarhus Ø.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Lillelund: Ridderne af den varme luft

Niels Lillelund
Hvem tør anfægte den gode vilje og det rene hjerte eller bede om dokumentation?
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her