Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

»Der er ofte en masse snak, men ikke megen handling«

Samarbejde: I juni kommer den britiske erhvervskomet Josh Valman til Danmark i håbet om at få aarhusianske designere til at arbejde mere sammen.

Den 19-årige britiske erhvervskomet Josh Valman er en af hovedkræfterne bag Aarhus Alpha Conference, der skal styrke samarbejdet på tværs af byens faggrupper inden for design. Foto: Charlotte de la Fuente

Hvad kommer der ud af at lave et samarbejde mellem en atomubådsingeniør og en, der designer solbriller for Prada? Ikke noget, vil mange måske mene, men spørger man arrangørerne bag den kommende Aarhus Alpha Conference, er svaret et andet.

Kollaboration

Aarhus Alpha Conference

  • Konferencen bliver afholdt den 11. juni og foregår i Peter Bøgh Andersen Auditorium på Aarhus Universitet.

Blandt oplægsholderne er:

  • Kristian Von Bengtson, grundlægger af danske Mars One.
  • Josh Valman, grundlægger af engelske RPD International.
  • Tobias Ahlin, tidligere produktdesigner for Spotify.
  • Du kan læse hele programmet på konferencens hjemmeside www.aa14.dk.

»Det kan jo være, at de to specialister sammen kan skabe et utroligt mekanisk produkt og samtidig få det til at se fuldstændig fantastisk ud,« siger den kun 19-årige britiske erhvervskomet Josh Valman, der er grundlægger af produktions- og designvirksomheden RPD International.

Han fløj i slutningen af april over Nordsøen for at besøge Aarhus og forberede konferencen, der har som mål at styrke samarbejdet på tværs af byens faggrupper inden for design. Men hvorfor har en erhvervskomet fra et af Europas finanscentre vendt interessen mod Aarhus for sådan en konference? Ifølge Josh Valman er grunden en stor fascination af byen og en kæmpe uudnyttet ressource.

»Da jeg første gang kom til Aarhus, oplevede jeg denne her by, hvor alle på en eller anden måde er designere. Der er arkitekter, produktdesignere, grafiske designere, systemarkitekter, det hele. Alle de grupper kendte hinanden på kryds og tværs. Problemet er bare, at ingen rigtig arbejder sammen,« siger han.

Samarbejder dukker op

Samarbejde mellem faggrupper er netop en af byggestenene i RPD Internationals succes, der på blot otte måneder er blevet omkring 1 mio. pund værd.

Opskriften er enkel: Virksomheden bliver kontaktet af kunder med en idé til et produkt, og derefter sætter RPD International gang i både designprocessen og produktionen, som på freelancebasis bliver varetaget af specialister på tværs af faggrænser rundt om i hele verden.

Ifølge Niels Astrup, der både arbejder som selvstændig designer og på arkitektskolen som underviser på Aarhus Universitet, er tværfaglighed godt på vej til at tage fart i den aarhusianske designverden. Men for at det for alvor skal blomstre, kræver samarbejdet langt mere fokus, risikovillighed og udvikling.

Derfor fungerer han som Josh Valmans kontakt i Danmark.

»Vi har i nogle år prøvet at integrere flere forskellige fag på uddannelserne. F.eks. har arkitektskolen og universitetet fået nogle fag sammen, der er oprettet et it-bachelorkursus, og min fornemmelse er, at steder som Godsbanen, Filmbyen og Ceres-byens Startup City for alvor er i gang med at komme op i gear. Men erhvervslivet skal også i gang, for i det etablerede erhvervsliv er der ofte en masse snak, men ikke særlig megen handling. Det er rigtig svært at få det aarhusianske erhverv til at handle på gode idéer,« siger Niels Astrup og tilføjer:

Den 19-årige britiske erhvervskomet, Josh Valman, er en af hovedkræfterne bag Aarhus Alpha Conference, der skal styrke samarbejdet på tværs af byens faggrupper inden for design. Foto: Charlotte de la Fuente
»Vi skal have folk til at dele idéer og samarbejde mere. Folk er bange for, at deres idéer bliver stjålet eller kopieret, men hvis det sker, er de jo bare i gang med at lave noget nyt. Hele idéen med denne konference er at få folk inden for forskellige fag til at se, at de kan bruge hinanden til at skabe nogle langt bedre og innovative idéer eller produkter.«

Google, Microsoft og Apple

Aarhus Alpha Conference strækker sig i første omgang over én dag og har otte oplægsholdere. Men bliver konferencen en succes, er planen at udvide den til flere dage og eventuelt til flere byer rundt om i verden.

Arrangørerne har spurgt de studerende på Aarhus Universitet, hvem de allerhelst ville høre tale, og svaret var klart: De helt store navne.

»Så vores mål har været at få virkelig inspirerende mennesker hertil. Ikke kun fra Danmark eller Skandinavien, men fra alle steder i verden, så det ikke bare bliver en akademisk diskussion om, hvordan man bringer designere sammen. Jeg håber, at det stadig vil være inspirerende at høre, hvordan de arbejder med at få folk til at samarbejde, selv om man ikke er ingeniør eller designer,« siger hovedarrangør af konferencen og medarbejder hos RPD International Szilvia Szabo, der også har som ambition at få talspersoner fra firmaer som Google, Microsoft og Apple til at komme og fortælle, hvordan disse gigantvirksomheder formår at udvikle avanceret teknologi, som kan bruges af alle.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kæmpe prisforskel på bilvask
Der er store prisudsving for bilvask. Q8 er dyrest. OK, UNO-X og F24 er billigst, når det gælder bilvask på tankstationer. Det viser en pristest, som JP Århus har foretaget.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her