Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Klædt på til vækst

Aarhus Kommune går nu aktivt ind i at skabe et moderigtigt miljø i byen.

Hummel (billedet) og Shoe the Bear er to af de firmaer, som viser deres versioner af modetøj og -sko frem ved modeshowet i Aarhus, hvortil 300 gæster er særligt indbudt til et kig på tidens trends. PR-foto: Hummel

Når 300 særligt indbudte gæster i aften på et stort modeshow skal se, hvordan man skal klæde sig for at være med på moden, handler det ikke bare om tøj.

Det handler også om at vise, hvordan Aarhus Kommune kan være med til at klæde byens 348 små og store modevirksomheder på til at vokse sig større og dermed skabe nye arbejdspladser i Aarhus.

Modeshowet, som finder sted som et samarbejde mellem borgmesterens afdeling og Kopenhagen Fur, er næste skridt i en ny satsning på de kreative industrier i Aarhus.

Et bredt samarbejde

»Det er både et regionalt og et kommunalt initiativ,« siger Christian Chapelle, der er projektleder for Headstart Fashion, som var første skridt i satsningen.

Det er et projekt, som kommunen gerne ser bliver et af de kreative partnerskaber, som i de næste fire år får penge fra Region Midtjylland til at skabe vækst inden for de kreative områder. Regionen har afsat godt 35 mio. kr. til initiativet.

Mode i Aarhus
Kreative erhverv
  • Der er 348 virksomheder inden for modebranchen i bred forstand i Aarhus.
  • Butikker er ikke talt med.
  • 90 pct. har under 10 ansatte, 1 pct. har over 100.
  • De talmæssigt største brancher er engroshandel med beklædning (24 pct.).
  • Kilde: DMA/Researchs rapport om modebranchen i Aarhus, 2013.

»Med Headstart Fashion vil vi bevise, at vores ideer om at satse på moden har sin gang på Jorden,« siger Christian Chapelle og tilføjer:

»Det er også et sted, hvor vi kan have en dialog med branchen og i samarbejde med den understøtte med nogle konkrete initiativer.«

En vægtig branche

Hummel og Shoe the Bear (billedet) er to af de firmaer, som viser deres versioner af modetøj og -sko frem ved modeshowet i Aarhus, hvortil 300 gæster er særligt indbudt til et kig på tidens trends. PR-foto: Shoe the Bear
Den danske modebranche omsatte ifølge Danmarks Statistik i 2012 for 38,6 mia. kr. Dermed tegner branchen sig for den største del af omsætningen inden for de kreative erhverv.

Branchen domineres af en håndfuld meget store selskaber, hvoraf fem har en omsætning på mindst 2 mia. kr. Bestseller, som er ved at bygge nyt domicil på Aarhus Havn, skiller sig med sin omsætning i 2012 på over 16 mia. kr. klart ud fra alle konkurrenterne. Derfor betegner borgmester Jacob Bundsgaard (S) det da også som et scoop, at tøjgiganten har valgt Aarhus til sit domicil.

Det forstår man godt i modebranchen.

»Modevirksomheder skaber et miljø, som trækker andre kreative virksomheder med sig,« siger Torben Nielsen, der er adm. direktør i Kopenhagen Fur.

»Et center for et kreativt erhverv har sin egen dynamik, som bliver selvforstærkende. Hvis en by, som Aarhus nu gør det, siger, at den vil satse på mode, så kan det blive til noget,« understreger han.

Skaber godt miljø

Simon Hansen, kommunikationsansvarlig i brancheforeningen Dansk Mode & Textil, mener, at Aarhus allerede står stærkt.

»Byen har også på butiksområdet nogle aktører, der går foran alle andre, med Støy Munkholm på Store Torv som flagskibet,« siger han.

»At der samtidig er en række vigtige modeaktører samlet i Aarhus – Hummel, Metropol og snart også Bestseller – og byen også har en underskov af mange små virksomheder, er med til skabe et godt miljø. At kommunen er med til at støtte og sætte fokus på det, er da meget positivt.«

Der er flere større begivenheder i vente, som skal slå nye slag for den fremtidige aarhusianske modebranche.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Aarhus er det nye modemekka
Modebranchen kan blive det næste lokomotiv for vækst i Aarhus. Derfor sætter kommunen nu fart i nye initiativer. Første skridt er et modeshow i aften.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her