Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Karriereklub for kvinder vil være overflødig om fem år

Netværket Ladies First har haft stor medvind siden det blev stiftet i 2012. I Aarhus er 6.000 kvinder medlemmer.

I 2012 blev karriere- og iværksætternetværket Ladies First stiftet i Aarhus af tre nyuddannede kvinder. Netværket er både skabt af kvinder, og kun kvinder kan blive medlemmer. Siden er der kommet godt 12.000 medlemmer til, flere lokalafdelinger, og der er både e-bog, podcast og jævnlige netværksmøder og foredrag for kvinder, der vil fremme karrieren.

Foretagsomhed har mange ansigter, og vi forsøger at nuancere det billede.
Maria Leerbeck

Men hvorfor kønsopdele?

»Jeg tror, der sker noget mere sårbart hos os end i andre netværk. Kvinder er hurtigere til at give udtryk for, at noget er svært og dele deres sårbarheder end mænd. Jeg kan ikke forklare det, men det virker,« siger Maria Leerbeck.

Hun er i dag en af tre partnere i Ladies First-netværket.

»Projektet er egentlig lidt tilfældigt vokset ud af noget. Det var aldrig politisk ment,« siger hun og henviser til den ofte tilbagevendende køn- og ligestillingsdebat.

Hun mener, at der stadig er stereotype forestillinger om karriere og iværksætteri. Derfor forsøger Ladies First at fremme mere nuancerede historier af kvinder med gang i karrieren.

»Foretagsomhed har mange ansigter, og vi forsøger at nuancere det billede. I virkeligheden ville jeg drømme om, at man ikke behøvede at have opdelingen. Vi håber, vi er unødvendige om fem eller ti år, og at der ikke er nogen grund til at snakke om at få flere kvindelige ledere og iværksættere.«

Selv er hun blevet selvstændig iværksætter, efter hun sluttede sig til netværket, og hun driver i dag et forlag.

Knopskydning i organisationen

Ladies First har løbende afholdt netværksmøder og foredrag for kvinderne i klubben. Sidstnævnte kunne før kræve lidt knofedt, men nu er netværket så etableret, at det ikke kræver så meget af arrangørerne som førhen.

»Det er efterhånden blevet ekstremt nemt for os at arrangere begivenheder, fordi vi er blevet så store. Mange kender os, og derfor kan det tage fem minutter for os at få fat på to oplægsholdere,« siger Maria Leerbeck.

Siden begyndelsen i 2012 er der både skiftet fra en Facebookgruppe til et I/S og siden ApS i CVR-registeret. Selskabet er blevet mere formaliseret og også vokset en del i størrelse. Der er både netværksmøder, e-bøger og podcasts fra damerne.

For et par år siden udvidede netværket også med lokalafdelinger i København, Varde, Aalborg, Vejle, Kolding, Viborg og med en enkelt udenlandsk afdeling i San Fransisco, der nu er selvstyrende udover afdelingen i København. I dag er der 12.000 medlemmer fordelt i Aarhus og København.

50 blev til 6.000

I august 2012 blev Ladies First stiftet af Alexandra Balshøj, Maria Garde og Marie Spliid Kirkegaard. De var nyuddannede og savnede et sted at netværke. Derfor åbnede de en gruppe på Facebook, hvor de tænkte, de kunne være omkring 50 til 100 personer, som kunne hjælpe hinanden videre. Det er i dag i 2018 blevet til 12.000 medlemmer i Aarhus og i København.

Undervejs har der været rokader i ledelsen, og i dag udgøres partnerskabet af Katja Meyer, partner i Sp8ces, og leder af Aarsome-projektet hos Aarhus Kommune, Marie Olofsson, der bor i København og har været partner siden 2015 samt og Maria Leerbeck.

Selvom Maria Leerbeck selv bruger mange timer om ugen på projektet, føler hun også, at det giver noget til hendes egen karriere.

»Jeg startede mit første CVR-nummer som 17-årig, så jeg har nok øvet mig i iværksætteri. Mens jeg har været en del af Ladies First, har jeg set kvinderne gøre ting på forskellig vis, og efterhånden blev jeg klar til at sætte mit eget projekt i søen.«

Nu driver hun forlaget Fortæl, som hun grundlagde under sin barsel i efteråret 2017, og som i juni udkommer med sin første digitale udgivelse.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Maj 68 er en mediemyte

Torkil Fonsmark
Slut 1960’erne var en underholdende tid. Men når yngre kolleger har udtrykt misundelse over, at de ikke levede i den tid, må man dog konstatere, at så vildt var det altså ikke.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her