Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Nøglefrie boliger til ældre – smart løsning for alle

Aarhus Kommune har installeret elektroniske dørlåse i over 3.000 hjem hos ældre. Det giver mindre bøvl og mere tryghed.

De nye låse kan både betjenes elektronisk og ved hjælp af almindelige nøgler. Foto: Aarhus Kommune

Tidligere kunne en hjemmehjælper i Aarhus Kommune have et nøglebundt med intet mindre end 60 forskellige nøgler til ældreboliger. Det problem er dog blevet afskaffet, efter at Aarhus Kommune har installeret elektroniske dørløse i 3.321 ældreboliger.

I dag kan hjemmehjælperne nu ved hjælp af en app på deres arbejdstelefoner eller iPads komme ind i de ældres boliger. Førhen udleverede de ældre nøgler til hjemmeplejen, men der var jævnligt problemer med nøgler, der forsvandt, mens det også var besværligt, at hjemmehjælperne skulle udveksle nøgler i løbet af en arbejdsdag i forbindelse med vagtskifte.

De problemer er dog blevet løst nu, fortæller Mette Halkier Laurien, projektleder ved Center for Frihedsteknologi under Aarhus Kommune. Ifølge hende betyder de elektroniske dørlåse også, at de ældre føler sig mere trygge.

»For de ældre er der stor tryghed i at vide, at nøgler udlånt til hjemmeplejen ikke længere kan mistes eller blive stjålet. Ved en elektronisk dørlås kan adgang spærres i løbet af få sekunder, hvis hjemmeplejens smartphone mistes. Dermed kan ikke hvem som helst få adgang til hjemmet,« siger hun.

Nøgler virker stadig

De elektroniske dørløse gør dog ikke, at de ældre eller deres pårørende skal til at lære ny teknologi eller købe sig smartphones eller iPads: De almindelige nøgler virker stadigvæk. I skiftet til den elektroniske lås, har de ældre beholdt den udvendige del af deres dørlås. Dermed er det kun den indvendige del af dørlåsen, der er synligt anderledes. Den består af en lille kasse med elektronik, der kommunikerer med plejepersonalets app. Herudover kan apotekerne også tilgå appen, fortæller Mette Halkier Laurien.

»Det betyder, at de ældre, der er forhindrede i selv at åbne fordøren, ikke behøver at lade døren stå ulåst for at modtage medicin,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her