Erhverv

Nøglefrie boliger til ældre – smart løsning for alle

Aarhus Kommune har installeret elektroniske dørlåse i over 3.000 hjem hos ældre. Det giver mindre bøvl og mere tryghed.

De nye låse kan både betjenes elektronisk og ved hjælp af almindelige nøgler. Foto: Aarhus Kommune

Tidligere kunne en hjemmehjælper i Aarhus Kommune have et nøglebundt med intet mindre end 60 forskellige nøgler til ældreboliger. Det problem er dog blevet afskaffet, efter at Aarhus Kommune har installeret elektroniske dørløse i 3.321 ældreboliger.

I dag kan hjemmehjælperne nu ved hjælp af en app på deres arbejdstelefoner eller iPads komme ind i de ældres boliger. Førhen udleverede de ældre nøgler til hjemmeplejen, men der var jævnligt problemer med nøgler, der forsvandt, mens det også var besværligt, at hjemmehjælperne skulle udveksle nøgler i løbet af en arbejdsdag i forbindelse med vagtskifte.

De problemer er dog blevet løst nu, fortæller Mette Halkier Laurien, projektleder ved Center for Frihedsteknologi under Aarhus Kommune. Ifølge hende betyder de elektroniske dørlåse også, at de ældre føler sig mere trygge.

»For de ældre er der stor tryghed i at vide, at nøgler udlånt til hjemmeplejen ikke længere kan mistes eller blive stjålet. Ved en elektronisk dørlås kan adgang spærres i løbet af få sekunder, hvis hjemmeplejens smartphone mistes. Dermed kan ikke hvem som helst få adgang til hjemmet,« siger hun.

Nøgler virker stadig

De elektroniske dørløse gør dog ikke, at de ældre eller deres pårørende skal til at lære ny teknologi eller købe sig smartphones eller iPads: De almindelige nøgler virker stadigvæk. I skiftet til den elektroniske lås, har de ældre beholdt den udvendige del af deres dørlås. Dermed er det kun den indvendige del af dørlåsen, der er synligt anderledes. Den består af en lille kasse med elektronik, der kommunikerer med plejepersonalets app. Herudover kan apotekerne også tilgå appen, fortæller Mette Halkier Laurien.

»Det betyder, at de ældre, der er forhindrede i selv at åbne fordøren, ikke behøver at lade døren stå ulåst for at modtage medicin,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Kronik: Vi skal bruge alle gode kræfter – folkekirken kan afhjælpe samfundets problemer

Annette Brounbjerg Bennedsgaard | Provst i Horsens Provsti | Esben Thusgård | Provst i Aarhus Nordre Provsti
Hvem skal klare ærterne, når ensomheden er stor blandt unge og blandt ældre, og når vi på ingen måder er i hus med integrationen?

Debat: Verdens mest ekstreme jernbane

Ragna Tegsche Malmstrøm, Litvedvej 34, Litved, Auning
Når man ser, hvad der kan bygges af jernbaner ude i verden, kan problemerne med Aarhus Letbane undre.

Debat: Jeg siger tak for en udsøgt behandling

John Iversen, adm. direktør, Egå
Det er hårdt at høre politikere og andre prominente personer, når de nedgør regionerne og hospitalsvæsenet.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her