Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Krøllede hjerner giver mere vækst

Kreative job udgør en langt større del af virksomhedernes økonomi i Region Midtjylland end hidtil antaget. Det viser en ny kortlægning.

Andelen af stillinger med et kreativt jobindhold stiger mere i Region Midtjylland end noget andet sted i Danmark. Fra 2010 til 2015 er væksten i antallet af kreative årsværk steget 13 pct., mens væksten i Region Hovedstaden i samme periode har været på 6 pct.

Det viser en kortlægning, som offentliggøres i dag, foretaget af det strategiske og digitale rådgivningshus Seismonaut for Region Midtjylland. Ifølge Seismonaut er andelen af kreative job markant højere end i tidligere opgørelser over den kreative økonomi. Kortlægningen viser desuden, at Region Hovedstaden og Region Midtjylland i 2015 tilsammen tegnede sig for næsten 80 pct. af det samlede antal kreative årsværk i Danmark.

Udviklingsdirektør i Region Midtjylland Kim Kofod er meget tilfreds med at få sat tal på udbredelsen af kreative stillinger og deres indflydelse på omsætningen.

Rigtig satsning

»Kortlægningen viser, at de kreative kompetencer har stor betydning for erhvervsudviklingen generelt – og at betydningen er stigende. Det bekræfter mig i, at vores satsning på at styrke kreative erhverv og uddannelser i regionen er rigtig,« siger Kim Kofod.

Job med baggrund i design, arkitektur og mode samt den digitale visuelle branche skabte i 2015 en omsætning på ca. 300 mia. kr. svarende til ca. 8 pct. af den samlede omsætning i Danmark. 51 mia. kr. kom fra midtjyske virksomheder, og den andel blev kun overgået af Region Hovedstaden, der stod for ca. 192 mia. kr. Til sammenligning stod Syddanmark for 39 mia. kr., mens Sjælland og Nordjylland hver stod for 9 mia. kr.

»Opgørelsen bekræfter, at kreative erhverv er en styrkeposition for Region Midtjylland. Samtidig er der tegn på, at efterspørgslen efter kreative kompetencer stiger, når øget digitalisering og automatisering stiller nye krav til produkter og brugeroplevelser,« siger Kim Kofod.

Ifølge erhvervschef Jan Beyer Schmidt-Sørensen, Aarhus Kommune, er de fleste job i de nævnte erhvervsklynger centreret i og omkring Aarhus. Og det er der navnlig tre årsager til, mener han.

»Aarhus har talent, miljø og aftagere. Når arkitekter er blevet en meget stor klynge i Aarhus, skyldes det både talentudvikling, et særligt arkitektmiljø og muligheden for at afsætte sine produkter lokalt,« siger han.

»Som at vinde en stor filmpris«

Også Erhverv Aarhus’ næstformand, Mona Juul, mener, at væksten ikke mindst skyldes udviklingen i Aarhus.

»Aarhus har i de senere år markeret sig som et kreativt kraftcenter, og det er netop det, der begynder at sætte sine spor også i andre brancher, hvor virksomhederne i højere grad har fokus på at inddrage kreative kompetencer,« siger hun.

Ifølge Carsten Holst, chef for Filmby Aarhus og Den Vestdanske Filmpulje og dermed repræsentant for en af landets største digitale visuelle klynger, er rapporten et skulderklap til de kreative medarbejdere og deres brancher.

»Det er som at modtage en stor pris på en filmfestival. Det er jo en eller anden form for anerkendelse af det arbejde, vi har lavet gennem 15 år,« mener Carsten Holst, der håber, at der lokalt, regionalt og nationalt udvikles nye strategier og sættes flere midler ind på at skabe yderligere vækst.

»I alle disse år er der arbejdet kontinuerligt med at skabe vækst og arbejdspladser i vores egen klynge, men vi skal også fremover bruge vores klynges kompetencer til at skabe generel vækst i samfundet,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
På med støvlerne: Her kan du vandre i Danmark
Hvis du vil ud over stepperne i din sommerferie, er Hærvejen, Gendarmstien, Nationalpark Thy og Øhavsstien oplagte valg, lyder det fra Dansk Vandrelaug. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her