Annonce
JP Aarhus 20 år
Erhverv

Latinerkvarteret i Aarhus i »smuk« protest mod black friday: Kunder skal bruge lygter for at shoppe

Black friday skyder julehandlen i gang tidligere og øger dermed den samlede juleomsætning, mener dele af detailhandlen. Men ikke alle butikker er begejstrede for den amerikanske udsalgsdag.

Iben Leth, indehaver af butikken Carroll & Carmen i Volden 16, er kritisk over for black friday-konceptet. Hun mener, at det er vigtigere at købe få, men gode ting i stedet for mange ting, der hurtigt går i stykker. Foto: Benjamin Nørskov

I morgen afholder det meste af detailhandlen black friday, som på få år er blevet en af årets største salgsdage.

»Black friday sparker julehandlen i gang tidligere, og jo tidligere vi kommer i gang med at købe julegaver, jo mere køber vi samlet set. Derfor har dansk detailhandel importeret dagen i forsøget på at få den samme ekstremt store handelsdag som i USA,« siger detailhandelsekspert Jesper Bo Jensen.

Hos Bruuns Galleri forventer man lidt over 70.000 besøgende, som er flere end sidste år. I år har centeret udvidet åbningstiden og åbner allerede klokken 6 med ekstra køtilbud.

»Black friday er vores største besøgsdag, og fra butikkerne får vi tilbagemeldinger på, at black friday også omsætningsmæssigt er en af de største dage. Nu håber vi på mersalg, fordi folk kan nå at handle før arbejde også,« siger Claus Brændgaard, centerchef hos Bruuns Galleri.

Han tror heller ikke på, at black friday går ud over julesalget. Forbrugerne køber ofte mere på grund af de mange tilbud til black friday – og sandsynligvis ekstra julegaver senere, fordi de kom i gang med gaveindkøbene tidligt.

»Black friday er en af de bedst brandede dage. Det er første gang, at en kampagne går på tværs af hele landet. Ingen forbrugere er i tvivl om, at de kan gøre en god handel på black friday,« siger Claus Brændgaard.

Tilbud frister

Det er især butikker med livsstilsvarer som modetøj og boliginteriør, der nyder godt af black friday.

»Det er en dårlig idé at sælge bleer på tilbud til black friday, for dem skal folk have alligevel. Men det er en god idé at sætte tilbud på de ting, som vi kan blive fristet af, selv om vi i virkeligheden ikke har brug for flere af dem,« påpeger Jesper Bo Jensen.

Men de mange black friday-tilbud kan tage overhånd.

»Mange netbutikker er begyndt at holde black friday allerede fra om mandagen og fortsætter nogle gange med black weekend. Det er svært for de fysiske butikker at svare igen på samme måde. At have tilbudspriser hele tiden afliver normalsalget i butikken, og det kan give problemer. Fortjenstmarginen går ned i forhold til, hvad den plejer at være,« siger Jesper Bo Jensen.

Den manglende indtjening er årsagen til, at mange indehavere af små selvstændige butikker ikke er glade for black friday. Hanne Møldrup, medindehaver af herretøjbutikken Soho i Rosensgade, er en af dem.

De stores prishetz

»Vi føler os tvunget til at have tilbud. Stormagasinerne kører prishetz. Vi små butikker skal jo betale leverandørerne, hvad tingene koster, vi kan ikke bare få procenter, som stormagasinerne kan, fordi de er så store,« siger Hanne Møldrup.

Black friday er kun en af mange udsalgsdage efterhånden.

»Stormagasinerne har konstant forskellige rabatter, og kunderne er forvirrede over, hvornår de kan købe en ting til nedsat pris, og hvad er den reelle pris i virkeligheden er. Vi har flere kunder, der siger, at de føler sig snydt, fordi de store hele tiden kører med skiftende tilbud,« siger Hanne Møldrup.

Flere af butikkerne i Latinerkvarteret har valgt at lave en stille protest mod black friday – ved at slukke lyset i butikken i morgen aften. Hos Soho får kunderne udleveret pandelamper, hos Carroll & Carmen i Volden er der stearinlys.

»Man har vænnet folk til konstante nedsættelser, og det vil vi gerne sætte spørgsmålstegn ved. De globale brands-butikker booster udsalg og merforbrug hele tiden. Vi er den seriøse tøjsælger i forhold til overforbrug og tøj, der bliver brændt,« fortæller Iben Leth, medindehaver af Carroll og Carmen.

»Det ender med, at der ikke findes små, selvstændige butikker længere, så der kun er discountkæder tilbage. I stedet for at købe mange dårlige ting, kun fordi de er sat ned, og som man ikke ved, hvordan er blevet produceret, så køb én god ting, der kan holde i flere år.«

Iben Leth peger på, at de små selvstændige butikker er lokalt ejede.

»Vi er det kvarter med flest butikker, der ikke er ejet af multinationale kæder. De store globale mærker sender pengene ud af byen, mens de selvstændige butikker er med til at opretholde Aarhus.«

Netbutik lukker fredag

Mads Nørgaard, indehaver af tøjmærket af samme navn, åbner konceptbutik på Pustervig Torv næste år. Sidste år lukkede han sin netbutik hele dagen under black friday, og det gør han igen i år.

»Jeg har ikke noget imod at sælge varer, men det er løbet af sporet med køb, køb, køb! Det er forbrugerisme, der er gået amok. Vi har i forvejen et overforbrug, som vores klode ikke kan holde til, og black friday sætter vi så trumf på ved at give den ekstra gas. Skulle vi ikke prøve at gå den anden vej? Måske med en nonshopping-dag,« siger Mads Nørgaard.

Han er selv i Aarhus fredag og vil gå rundt og nyde de levende lys i Latinerkvarterets butikker om aftenen.

»Latinerkvarterets stille protest er smuk. Det uhyggelige er jo, at en del butikker, som ofte er pressede i forvejen, føler, de er nødt til at gå med på black friday, selv om de ikke tjener noget på det,« siger Mads Nørgaard.

Under black friday har butikkerne på Strøget, stormagasinerne og Bruuns Galleri åbent til kl. 24. Latinerkvarterets butikker holder åbent til kl. 20, nogle butikker længere, hvis der er kunder.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her