Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Hun maler en nøgen mand grøn

Olga Benedicte Sandborg er optaget på KP 14 med en skulptur og en provokerende video.

»Jeg vil gerne stikke lidt til folks bevidsthed med min kunst,« siger 25-årige Olga Benedicte Sandborg, der debuterer på Kunstnernes Påskeudstilling 2014.

En nøgen mand bliver fra tåspids til pande malet grøn, mens han kommunikerer ordene ”veni, vidi, vici”.

Manden lider af ALS (Amyotrofisk lateral sklerose) og kan ikke bevæge kroppen. Han får sagt ”jeg kom, jeg så, jeg sejrede” via en staveplade.

Videoen, der bliver udstillet på Kunstnernes Påskeudstilling på lørdag, er lavet af Olga Benedicte Sandborg, der går på sit første år på Det Jyske Kunstakademi.

»Folk, der har set videoen, synes, at det er uetisk at male en mand, der ikke kan bevæge sig. Men hvorfor egentlig? Jørgen er fuldt bevidst om, hvad der foregår. Han har selv valgt farven. Hvorfor i alverden skulle en, der er handicappet, ikke kunne blive malet grøn,« spørger Olga Benedicte Sandborg.

Jørgen, som den handicappede mand hed, var hendes ven og tidligere chef, da hun arbejdede som hans handicaphjælper gennem halvandet år.

Han døde for 14 dage siden som følge af sygdommen.

»Han nåede at få at vide, at jeg ville udstille videoen, og det var han glad for. Jeg ser værket som en hyldest til ham. Han kunne lide at provokere og var en inspirerende person,« siger Olga Benedicte Sandborg og understreger, at familien bakker op om offentliggørelsen af værket.

Ud på dybt vand

At han skulle være nøgen, var grænseoverskridende.

»Jeg kan godt lide at være på dybt vand. Der var en blufærdighedsgrænse, der skulle overskrides for mit vedkommende. Måske også for Jørgens, men han var nu meget cool. Han er nøgen, fordi det er det rene menneske, vi ser. Sådan ser vi ud,« forklarer kunstneren.

Ud over videoen består værket også af en stor papirrulle med afskrift fra en samtale mellem Jørgen og hans hjælper.

»Han forsøger at stave ordene med nonverbal kommunikation. Det er en omstændelig proces, når han kun bruger øjnene,« forklarer den 25-årige kunstner og fortsætter:

»Jeg håber, at det kan få os til at tænke over, hvordan vi generelt kommunikerer. Ikke kun med handicappede. Hvor stor en betydning det har, hvilken baggrund den anden har inden for sprog.«

For hende er det kæmpestort at være med på KP 14.

»Hidtil har jeg kun udstillet med skolen. Så det betyder rigtigt meget,« siger Olga Benedicte Sandborg, der ikke var overrasket over at være udtaget.

»Jeg havde en god mavefornemmelse. Det er nogle stærke værker, som jeg tror meget på,« siger den debuterende KP-udstiller.

Flere søger påskeudstilling

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er skyld i dårlige trafikløsninger

Erik Skals
Aarhus Letbane koster mange borgere ekstra transporttid i stedet for som tænkt af politikerne at lette vores transportbehov.
Aarhus' historie

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her