Aarhus

Ud med Å ind med Ø

For to år siden fjernede Aarhus Å fra bynavnet, nu er der en bydel med Ø.

Aarhus nye havnebydel er døbt Aarhus Ø. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Det er muligt både at hoppe på en bus, gå og bo i Aarhus V, Aarhus N, Aarhus S og Aarhus C. Men nu kan borgere, besøgende eller vildtfarende i Aarhus også befinde sig i en ny bogstavsbetegnelse: Aarhus Ø. Det er nemlig navnet på den kystnære bydel, der vokser på havnen i Aarhus.

Onsdag offentliggjorde Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), og rådmanden for teknik og miljø i Aarhus Kommune, Laura Hay (V), navnet, som erstatter havneområdets arbejdstitel "De Bynære Havnearealer".

"Jeg synes, at navnet er rigtig rigtig flot og på mange måder et helt indlysende navn til den nye bydel. Navnet har både en reference til det maritime, det er relativt simpelt, og det er mundret," siger Jacob Bundsgaard til Jyllands-Posten.

Ironisk navnevalg

Aarhus har siden 1. januar 2011, hvor å'et udgik af bynavnet, ikke haft nordiske bogstaver i sit hovednavn. Det nordiske bogstav ø er nu lanceret med havnebydelen, og det undrer den konservative politiske ordfører Niels Christian Selchau-Mark (K), der ellers grundlæggende er positivt stemt over for det nye navn.

"Der er en vis ironi i, at man har valgt at fremhæve et nyt nordisk bogstav. Argumentet med at vi skal spille på det skandinaviske særpræg i det nye navn, gør hele debatten om bolle-å og dobbelt-a, som vi havde et par år tilbage, en smule tåget. Navnevalget viser, at de argumenter, der var under debatten om bynavnet, var nogle, man fandt på til lejligheden," siger han og understreger, at han dog er glad for, at bydelen ikke er døbt Aarhus OE.

Også sociolog og samfundsdebattør Henrik Dahl ser ironisk på navnevalget:

"Det er ikke skandaløst, men det er sindssygt ulogisk, pudsigt og sjovt, når man lige har skaffet sig af med å’et. Det er frem og tilbage, og så er vi lige langt."

Ifølge borgmesteren sikrer det nye navn med det nordiske bogstav, at der er lidt for en hver smag. Der skal nemlig være navneforskelle på bydele og byer, mener han.

"I navnet har vi det internationale med dobbelt-a og har på den måde gjort det nemmere at kommunikere - også uden for landets grænser. Men jeg synes, der er en kvalitet i også at holde fast i det nordiske og det danske med ø'et, så det får en drejning. På den måde er man ikke i tvivl om, at bydelen er i Aarhus og i en dansk kontekst. Der kan være forskellige opfattelser af det, men her har vi det bedste af begge verdener - du har både dobbelt-a og et ø," fastslår Jacob Bundsgaard.

Fungerer i daglig tale

Bag navnebeslutningen står et dommerpanel, som bl.a. begrunder resultatet med, at området ligger østligt, at der er tale om et landområde omgivet af hav, og at arealet kan ses som flere rækker af "øer."

Kommunens teknik- og miljørådmand, Laura Hay (V), understreger, at navnet til den fremvoksende bydel bl.a. er valgt, fordi det er brugervenligt.

"Vi har valgt et navn, som slår fast, at der er tale om den nye bydel øst for den eksisterende by. Det har også været vigtigt, at navnet klinger godt og er nemt at bruge i daglig tale,” forklarer rådmanden.

Aarhus Ø betegner en bydel på linje med andre lokale bydelsnavne som f.eks Trøjborg, Frederiksbjerg og Midtbyen.

I bydelen bygges i øjeblikket flere privat- og erhvervsboliger heriblandt Navitas, Isbjerget og Ship.

Hvad synes du om navnet Aarhus Ø? Deltag i debatten på jp.dk/aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her