AGF

Men John Stampe har altid haft en plads

En af AGF’s største fodboldspillere, John Stampe, døde for fem år siden. Nu får han en plads opkaldt efter sig i Aarhus. Lige foran stadion, naturligvis.

En guldmedalje, to af sølv, fem af bronze, to pokaltitler, tre sejre i Toto Cup'en. John Stampe, lille men solid forsvarsgeneral i AGF i 15 sæsoner, har vundet mere end gennemsnittet. I alt har han spillet 596 kampe på AGF's bedste hold, 444 er officielle og klubrekord.

»De har fyret Stampe, de har fyret Stampe!«

Den daværende redaktør på Aarhus-udgaven af Jyllands-Posten hævede stemmen den torsdag formiddag i april 2002, da AGF udsendte en pressemeddelelse for at bekendtgøre, at samarbejdet med endnu en af klubbens trænere var blevet ophævet.

Fakta

John Stampes Plads

  • Mandag bliver John Stampes Plads afsløret foran AGF’s hjemmebane, Ceres Park. Tidligere har området foran stadion ikke haft et navn, men nu bliver den opkaldt efter John Stampe, som har rekorden for antal spillede kampe i AGF, 444.
  • Aarhus Kommune markerer navngivningen kl. 17.00  mandag 16. oktober. To timer senere spiller AGF mod Lyngby og til lejligheden bærer AGF’s spillere en specialdesignet trøje som en hyldest til den legendariske AGF-spiller, som døde i 2012 i en alder af 55 år.
Men ikke hvilken som helst. John Stampe var allerede dengang - for 15 år siden - en legendarisk skikkelse i dansk fodbold, 444 kampe for AGF, men ikke kun det, 444 kampe som holdets leder, klubbens ambassadør på og uden for banen og såmænd også i bybilledet.

Jeg ringede straks John Stampe op, han lød rystet, men sagde, at jeg var velkommen til at komme forbi privaten på Capellavej over middag.

Aftenen inden havde John Stampe netop slukket sin tredje Kings-smøg i askebægeret omme ved Marc Rieper, hans assistenttræner i AGF, da telefonen bimlede. De to trænere sad og så Panathinaikos mod FC Barcelona i Champions League, da AGF-direktør Michael Hyldgaard ringede ved stillingen 0-0 i pausen og bad John Stampe komme til et møde med bestyrelsen. Kort efter var John Stampes karriere som AGF-træner ovre.

Torsdag morgen satte John Stampe sig ind i sin røde Golf Manhattan og sammen med Marc Rieper kørte de først ud på AGF for at pakke deres kontor sammen, dernæst ned til en advokat for at finde ud af, hvordan de juridisk stod i sagen.  De skulle have fart på, for John Stampe var fast besluttet på at holde den aftale, han havde med sin læge ved middagstid. Han skulle have fjernet polypper.

Efter den ambulante operation tog John Stampe hjem, fru Vibeke - Vibse blandt husets venner - trak  ud i forårssolen på terrassen og overlod fodboldsnakken til gemalen og hans besøgende, hvoraf hovedparten var journalister.

»Journalisterne kommer og går, som om de har boet her hele livet,« bemærkede John Stampe tørt ovre fra sofaen, mens han igen og igen skulle berette om et hektisk døgn.

John Stampe satte sig på bolden

Ved sofabordet sad John Stampe, slukøret og med dryppende næse efter at have fået fjernet polypper, ved siden af ham vennen Stig Tøfting, der i AGF voksede fra dreng til mand under Stampes lederskab. Tøfting havde netop skiftet Hamburger SV ud med Bolton i England, men han var hjemme for at besøge familien, da han alligevel ikke kunne træne på grund af et træthedsbrud i sin ene fod. Så da han hørte nyheden, kørte han hen til John.

Der blev budt på kaffe, så vidt jeg husker også en pilsner, for sådan var han også, John Stampe, uformel, kom indenfor, hvad vil du spørge om. Den konkurrerende avis havde også sendt en reporter, siden dukkede andre medier op, og så sad vi der i de bløde hynder og prøvede forsigtigt at nærme os en mand, der  havde fået knust en stor drøm.

For som spiller var der ingen tvivl om, at John Stampes hjerte brændte for AGF, derfor havde han ingen betænkeligheder ved at tage jobbet som træner, tværtimod, han passede fortrinligt ind som leder af et hold, som primært skulle overleve i Superligaen på snuhed, for ret beset rådede AGF ikke over et godt hold i de år. Og hvis der var noget, John Stampe var, så var det snu.

Myterne og anekdoterne om John Stampe er mange, nogle af dem er blevet bedre med årene, andre er blevet forvanskede af tidens løsen, hurtighed og mangel på akkuratesse.

Men det ligger fast, at John Stampe var styrmanden på det mest succesfulde AGF-hold i nyere tid, hvis man efterhånden kan karakterisere 1980’erne i den henseende. I 1986 kulminerede det for AGF med et mesterskab takket være et hold, der lod John Stampe bestemme. Også i omklædningsrummet.

Der var en naturlig, djærv autoritet over John Stampe, som var manden, alle lyttede til, når han midt i de ophidsede stemmer løftede sin højre hånd og sagde ”Hør lige her, det er det, vi gør i anden halvleg”.

AGF charmerede sig ikke udelukkende til sejre i John Stampes regeringstid som spiller, men holdet fra 1986 udtrykte meget godt de værdier, som AGF i så mange år siden forgæves har prøvet at efterleve. Det er – med svulstige vendinger – noget med at svede for samme sag, som klubbens motto hedder, det er noget med at sætte fællesskabet over individet i jagten på succes, altså at indordne sig, kende sine egne grænser. Og aldrig give op.

Men fodbold kunne de også spille, og på sin vis var John Stampe en moderne forsvarsspiller. I perioder lidt for tung, ikke altid den mest spurtstærke, men altid forudseende og så havde han en for en forsvarsspiller på den tid evnen til at spille bolden præcis op nede bagfra.

John Stampe blev født og opvoksede i Aabyhøj, og også derfor kunne AGF’s tilhængere identificere sig med ham. Man kunne høre, hvor han stammede fra. Og derfor vidste man, at han sloges for byens hold. Undervejs havde han muligheden for at skifte til en udenlandsk klub, men han takkede nej, for der var for meget på spil med et job som shippingmand på havnen og en familie, der også skulle tilgodeses.

Yngre AGF-tilhængere skylder sig selv at åbne computeren, skrive hans navn i det hvide felt og trykke enter, hvis de kun har et perifert kendskab til en af AGF’s største personligheder i klubbens historie.

Og når de har tygget sig igennem alle linjerne, giver det endnu mere mening at kigge op på det nye kommunale skilt for enden af Stadion Allé, som i fremtiden hedder John Stampes Plads.

John Stampe døde i 2012 af kræft i en alder af 55 år.  For folk med hang til AGF har John Stampe altid haft en plads. I deres hjerter.

-

I 2011 skrev Jyllands-Postens Jesper Engmann historien om mesterskabet i 1986.

Læs kapitlet om John Stampe herunder:

Og hele artikelserien her:

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Aarhus sådan set
Debatindlæg

Debat: Højhuspolitikkens fallit er nu bevist i Aarhus

Rune Fink Isaksen, arkitekt og byplanlægger MAÁ
Med byrådets tilladelse til opførelse af højhuset til Systematic ved Brabrandstien er det fastslået, at magthaverne lader hånt om byens ødelæggelse og borgernes demokratiske ret til indflydelse på planlægningen.

Debat: Ghettoplanen er udtryk for politisk afmagt

Malene Møller Hall, bestyrelsesmedlem Liberal Alliances Ungdom Aarhus, Skovvej 16

Debat: Trist, at Togfonden er barberet ned

Flemming Knudsen, Regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, Marselis Boulevard 28, Aarhus C
Togfondens midler er reduceret markant, og det får betydning for infrastrukturen i Region Midtjylland.
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her