AGF

Analyse: Karantæner spiller fordelen klart over til AGF

Esbjerg må undvære to nøglespillere i returopgøret onsdag, mens AGF kan få reetableret sin midtbane.

Holder bukserne? Esbjergs Giorgios Katsikas prøver at flå tøjet af AGF’s Mustapha Bundu, der var tæt på at afgøre det første møde søndag. Foto: Ernst van Norde
AGF

Hvis man anskuer kampene mellem Esbjerg og AGF som en dansk afart af europæisk fodbold, er AGF favoritter til at gå videre. Uafgjort på fremmed græs er altid et fint udgangspunkt inden del to af en gyser, og aarhusianerne kan tilmed forstærke sig til den afgørende kamp. Hvilket ikke er tilfældet i Esbjerg.

AGF får Elmar Bjarnason og Martin Spelmann tilbage fra karantæne, det er halvdelen af den midtbanen, der inden søndagens kamp i Esbjerg var med til at levere tre sejre i streg efter gedigne arbejdsindsatser i kollektivets tjeneste. Mod Esbjerg havde AGF-træner Glen Riddersholm erstattet de to med Daniel A. Pedersen og Danny Olsen. Førstnævnte er normalt central midtbanespiller, oftest den defensivt anlagte med spillet foran sig, og at han havde vanskeligt ved at omstille sig til en fløjposition, kunne ses i Esbjerg.

Daniel A. Pedersen kom for ofte ud i dumme situationer, hvor han mistede bolden, fordi han ikke fik orienteret sig til alle sider, og boldmæssigt klæber kuglen ikke lige så godt til hans tæer, som den gør hos islændingen Bjarnason.

En hård eftermiddag

Der står noget på spil, og AGF kan ikke fraskrive sig favoritrollen.

I modsatte side – venstre – havde Danny Olsen også en hård eftermiddag, især før pausen, da kampen ofte handlede om fysiske dueller. Den slags vinder Olsen som ofte ikke forfærdelig mange af, og hans spidskompetencer, småspillet og præcise diagonale pasninger, var ikke på hans menukort i 0-0-kampen.

Det skal siges, at Danny Olsen spillede sig op efter pausen med flere fine aktioner langs kanten, men det er længe siden, at han var decideret kantspiller. Farten er gået lidt af ham.

Spelmann er tilbage

Derfor ligger det lige for, at AGF igen har Martin Spelmann med på onsdag. Man kan sige en del om Martin Spelmanns forår, blandt andet har han fået alt for mange advarsler i sin iver efter at vinde duellerne, men hans pågående stil er i den grad med til at intimidere modstanderne.

På det spillemæssige område har Martin Spelmann kun i glimt vist, hvad han indeholder, således nåede han i AGF’s 2-0-sejr i Silkeborg frem til en håndfuld solide chancer, men alle blev misbrugt.

Som han sagde efter kampen, og som han havde ret i: Silkeborg-målmanden hev et par flotte redninger frem på et par stykker af de store muligheder.

Søndag fik både Esbjergs Victor Pálsson og Jeppe Andersen gule kort, som forhindrer dem i at spille med i returkampen. Islændingen Victor Pálsson viste mod AGF, at han er et vigtigt defensivt anker på midtbanen, hvor han vandt stort set alle sine dueller langs jorden og i luften, så han bliver svær at erstatte. Det samme gælder Jeppe Andersen, som er det kreative bindeled mellem forsvaret og midtbanen, en type, der anvender hele banen som sit arbejdsområde, og som forstår at sætte den svenske angriber Robin Söder i scene.

Mod AGF sendte Esbjerg i anden halvleg unge Mark Brink i kamp, også U19-angriberen Anders Dreyer blev smidt i kamp i håbet om at fremtvinge en afgørelse på hjemmebane. Men i samme periode begyndte Esbjergs hold at miste grebet om kampen, og AGF kunne forholdsvis enkelt spille sig frem til målchancer.

AGF-Esbjerg

Sådan afgøres det

  • I tilfælde af 0-0 efter 90 minutter skal der spilles to gange 15 minutters forlænget spilletid.
  • Udebanemål tæller stadig dobbelt i forlængelsen.
  • Står kampen 0-0 efter 120 minutter, skal kampen afgøres på straffespark.
  • Vinderen møder vinderen af AC Horsens-Viborg om at slippe for nedrykning. Taberen af det opgør skal op mod nr. 3 fra 1. division over to kampe.
  • Taberen af AGF-Esbjerg møder taberen af AC Horsens-Viborg i to kampe. Vinderen skal møde nr. 2 fra 1. division, mens taberen ryger direkte ud.

Inden onsdag har AGF-træner Glen Riddersholm således tid til at indstille sit hold på, at Esbjergs foretrukne våben er spil over fløjene, mod AGF drejede det sig oftest om at sætte hurtige Awer Mabil i scene, men også at holdets to backs flittigt går med i offensiven.

Backman tager over

Også AGF blev ramt af dommer Anders Poulsens kendelser. Midterstopper Jesper Juelsgård, som i sæsonens sene fase virkelig er blomstret op som central forsvarsspiller i stedet for venstre back, er i karantæne onsdag, og så er det heldigt for AGF, at svenskeren Niklas Backman på ny er til rådighed efter en længere skadespause.

Fra bænken introducerede AGF desuden Stephan Petersen og Mustapha Bundu, hvilket gav uro i Esbjergs forsvar, og det understregede, at bredden i AGF’s trup ganske enkelt er bedre end Esbjergs. Også et lille plus der til AGF.

Resultatet i Esbjerg, som sagtens kunne have resulteret i et smalt nederlag, men også snildt kunne være gået AGF’s vej, betyder desuden, at aarhusianske fodboldtilskuere vil strømme ned af Stadion Allé onsdag sidst på eftermiddagen.

Der står noget på spil, og AGF kan ikke fraskrive sig favoritrollen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her