AGF

»Så lad os gå ud og baske til dem«

Fodbold: Lars Friis, assistenttræner i AGF, var på plads i Herning til topkamp forleden for at dissekere FC Københavns spil inden kampen i Aarhus. Vi kiggede ham over skulderen.

»Ståle Solbakken ændrer ikke alverden på sit system. Det drejer sig mere om, hvilke typer de sender på banen,« siger AGF’s assistenttræner Lars Friis. Foto: Tobias Nicolai

Et stort pelsdyr kommer forbi og giver entusiastisk hånd til Lars Friis. Selvfølgelig kender han ulven Lupus, klubbens maskot. Lars Friis har placeret sig på en observatørplads på MCH Arena, det er torsdag aften to minutter i kampstart mellem FC Midtjylland og FC København, topkamp.

FC Midtjylland er Lars Friis’ tidligere arbejdsgiver gennem mange år – siden 1999 har han været en del af FC Midtjylland-historien bortset fra en kortere afstikker til Dansk Boldspil-Union.

Nu er han assistent for Glen Riddersholm i AGF, og det er grunden til, at Lars Friis har taget turen fra privaten i Feldborg og ind på MCH Arena. Søndag kommer FC København til Aarhus, men inden Lars Friis kan koncentrere sig om at analysere FC Københavns spil, skal han lige nå at hilse på noget, der ligner halvdelen af tilskuerne på stadion. Ved siden af sidder Glen Riddersholm, de to veksler bemærkninger og synspunkter om kampens udvikling.

Mange svagheder har de altså ikke. Der er noget rum hist og pist, der er plads til at løbe og spille i.
Lars Friis , assistenttræner i AGF, om FC København

Lars Friis vælger bevidst at se sin klubs kommende modstandere i levende live på stadion. Tv-billeder giver langtfra det samme indtryk.

En aften for nørder

»Desuden er det nemmere at finde situationer på video bagefter, når man har set kampen live. Og på tv-billederne får du ikke det hele med. Hvordan løber angriberen Federico Santander for eksempel retur, når FCK har mistet bolden? Det kan man ikke se på tv-billeder, og det er ofte der, hvor bolden ikke er, som kan være interessant,« forklarer Lars Friis.

Denne aften er for nørder, det er fagsnak, det er analyser af modstandernes måde at dække banen på. FC København er et typisk 4-4-2-hold, og i aften møder de FC Midtjylland, der formationsmæssigt er stillet op som AGF. Fire i forsvaret, en til at beskytte bagkæden, fire midtbanespillere og en enkelt, centralt placeret angriber.

Det kan næsten ikke være en bedre kamp for Lars Friis, for nu kan han i detaljer se, hvordan københavnerne agerer mod noget, der minder om AGF-stilen.

Fra sin plads kan Lars Friis observere, at midtbanespillerne Thomas Delaney og William Kvist dækker et meget stort område. Tidligere havde FC København såkaldte tovejsspillere på kanterne, folk, som arbejdede lige meget defensivt som offensivt, men Kasper Kusk og Benjamin Verbic bliver ofte hængende oppe foran, da de defensive pligter varetages af Kvist og Delaney. Desuden har Kusk og Verbic en tendens til at trække ind i banen, så der bliver plads udvendigt til holdets to backs, Ludwig Augustinsson og Peter Ankersen.

Perfekt for Lars Friis

»De har tre mand inde ved keeperen og fire, der løber ude fra,« bemærker Glen Riddersholm til Lars Friis, da FC København får hjørnespark.

Dødbolde er også en stor del af moderne fodbold. I AGF er det talentchef Anders Madsen, som analyserer de kommende modstanderes måde at håndtere dødbolde på.

Den enlige angriber

FC Midtjylland har den høje Paul Onuachu som den enlige angriber. Det er perfekt for Lars Friis.

For så kan han se, hvordan Mathias ”Zanka” Jørgensen og Erik Johansson håndterer en type a la Morten ”Duncan” Rasmussen. Hvis Midtjylland havde valgt en anden type angriber, eksempelvis Martin Pusic, ville observationerne ikke være nær så brugbare for AGF-assistenten.

»Ståle Solbakken ændrer ikke alverden på sit system. Det drejer sig mere om, hvilke typer, de sender på banen. Jeg kender jo FC Københavns spil ud og ind, så ofte handler det primært om at blive bekræftet i det, man allerede ved ,og så se, hvad eventuelle nye spillere på holdet betyder for dem,« forklarer Lars Friis.

Vi bliver også nødt til at acceptere, at de kommer op og spiller rundt om vores felt en gang imellem søndag. I den fase handler det om at hvile bedst muligt med bolden.
Lars Friis , AGF-assistenttræner

Det er således ikke kun FC Københavns kamp mod midtjyderne, der ligger til grund for den analyse, som Lars Friis foretager senere, med henblik på at staben kan finde frem til den mest effektive taktik i søndagens kamp. Også FC Københavns kamp mod Esbjerg er blevet dissekeret og bliver lagt oven i den viden, som Lars Friis og Glen Riddersholm i forvejen har om FC København.

Inde på banen har FC København etableret et pres, og bolden køres rundt om hjemmeholdets felt i søgen efter en åbning.

»Vi bliver også nødt til at acceptere, at de kommer op og spiller rundt om vores felt en gang imellem søndag. I den fase handler det om at hvile bedst muligt med bolden,« bemærker Lars Friis.

En kaskade af målchancer indeholder kampen ikke. I etableret spil har FC København vanskeligt ved at skabe chancer. De største muligheder opstår på omstillinger. Der noteres.

Så han ømme punkter i FC Københavns spil sådan en aften? Lars Friis ryster lidt på hovedet.

»Mange svagheder har de altså ikke. Der er noget rum hist og pist, der er plads til at løbe og spille i. Det fik jeg med mig. Men det er et rigtigt godt hold, og Ståle Solbakken er jo kendt for sin organisation. Det var også tilfældet mod FCM,« siger Lars Friis, da kampen er endt med en 1-0-sejr til FC København.

Nu tænker han over, hvordan AGF’erne skal træne i de kommende dage, og hvad den enkelte spiller skal gøre i de enkelte spilsituationer, så AGF’erne kan udnytte de små sprækker af usikkerhed, der altid opstår.

Fodbold er forberedelse

»En kamp som denne giver 40-50 sekvenser, som jeg klipper ud. Det samme fra deres kamp mod Esbjerg. Så der er måske 80-90 sekvenser, der skal øjes igennem for at se, om der er tendenser. Så nu begynder arbejdet for alvor,« siger Lars Friis.

Trænerne viser derefter spillerne, hvordan FC København udfører deres spil. Hvordan de presser, hvordan de typisk spiller bolden frem, alle detaljerne.

»De 80-90 sekvenser bliver skåret ned til 8-9 stykker, som spillerne får at se. Og det skal være de rigtige. Fodbold er forberedelse, og allerede når kampen søndag er færdig, så begynder vi at tænke på vores kamp mod Esbjerg. Vi skal hele tiden være foran,« siger Lars Friis.

I starten af foråret kan der oftest dukke nye aspekter op hos modstanderne, som har haft hele vinteren til at træne nyt og købe nye spillere. Men når først sæsonen er undervejs, byder kampene ikke på store revolutioner.

»Det vigtigste for mig en aften som denne er at se, hvad vi har af muligheder med de spilletyper, vi råder over. Det kan jeg få øje på, mens kampen bliver spillet. Vi ved godt, at vi møder et fantastisk godt hold. De har tilmed gode indskiftere. Vi skal være der som et kollektiv i hele kampen. Vi kan slå alle på en god dag, og vi skal udnytte, at det er anden gang, at de skal på en lang tur til Jylland. Det er ikke alle FCK’erne, der gider det. Så lad os gå ud og baske til dem,« siger Lars Friis.

Lang tur til Aarhus

Som for at understrege AGF-trænerens pointe, står en FC København-spiller efter kampen og besværer sig over for en reporter, at bussen først er hjemme i hovedstaden ”klokken lort”, som han siger. Og sukker.

»Og så skal vi på en lige så lang tur til Aarhus søndag.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanens direktør får gyldent håndtryk

Martin Søby, Stockholmsgade 5 2. tv., Aarhus N
Uforståelig at direktør Claus Rehfeld Moshøj belønnes efter eklatant fejl

Debat: Aarhus og magtarrogance

Kristian Bak Jensen, økologisk landmand, Tørringvej 44, Gjerlev J.
Måske er det meget sundt for Aarhus Kommune for en kort stund at mærke, hvordan det er at være den lille.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her