Restauranter

Pris til byens hemmelige whiskybar

Verdens bedste irske whiskyoplevelse kan man få i Frederiksgade. Det har indehaveren af den irske pub Tir Na Nog, Andreas Ruigrok, netop fået certifikat på. Han vil gerne give aarhusianerne smag for den irske whisky igen.

Andreas Ruigrok er inde haver af Tir Na Nog, hvor man kan få verdens bedste whiskeyoplevelse. Foto: Morten Lau-Nielsen

Mange gæster opdager slet ikke The Whiskey Room. Det lille, hyggelige rum med plads til 20 gæster ligger bag lydisolerede trævægge og med en skjult dør, helt bagerst i den irske pub Tir Na Nog i Frederiksgade.

Men i Dublin er der nogen, der har fået øje på The Whiskey Room. Forleden modtog Tir Na Nog prisen for ”Verdens bedste irske whiskyoplevelse”, uddelt af Irish Pubs Global, en organisation af irske pubber over hele verden.

Andreas Ruigrok, indehaver af Tir Na Nog, var til den store gallaaften i Dublin sammen med manager Dylan Taylor for at modtage prisen på scenen. Ud over certifikat og statuette fik de også to udsøgte flasker Bushmills-whisky med hjem, og de er nu indlemmet i Tir Na Nogs store samling af irske whiskyer, der består af 130 forskellige slags. Hertil kommer også samlingen af skotske, walisiske, danske og japanske whiskyer.

Revival for irsk whisky

»Danskerne har en stor tradition for at drikke røget skotsk whisky. Personligt foretrækker jeg de mildere, sødere og mere frugtige irske whiskyer. Irsk whisky har været undervurderet i mange år,« påpeger Andreas Ruigrok.

Pub

Tir Na Nog

  • Irsk pub i Frederiksgade 40.
  • Åbnet 2004 af Andreas Ruigrok og en partner.
  • Siden 2009 med Andreas
  • Ruigrok som eneindehaver.
  • Udvidet i 2016 med
  • naboejendommen.
  • Tir Na Nog har fire afdelinger: The Tap Room, The Merchant Room, The Merchant Barbershop og The Whiskey Room.
  • Navnet betyder ”landet af evig ungdom” efter et keltisk sagn.

I slutningen af 1800-tallet var irsk whisky dominerende på verdensplan, men så kom spiritusforbuddet i USA, og irerne kom i krig med England og mistede adgangen til at supplere verden med whisky gennem det engelske imperium.

»Irsk whisky havde det hårdt en overgang, og kvaliteten led, men nu har den fået en kæmpe revival. Salget vækster med 20 procent om året, og der åbner mange nye destillerier i Irland,« fortæller Andreas Ruigrok.

Han har netop åbnet en onlinebutik, irskwhisky.dk, sammen med sine managere fra Tir Na Nog, ligesom de afholder mange whiskysmagninger i The Whiskey Room, bl.a. med besøg af irske whiskydestillerier. Og nej, det ekstra e i Whiskey er ikke en stavefejl. Irerne staver whisky med e.

Irsk far, dansk mor

Andreas Ruigroks far er irsk, så han har en stor familie i Irland, hvoraf flere driver pubber.

»Pubben er et socialt samlingssted for hele familien i Irland, især søndag eftermiddag. Børnene er med, og man mødes med familien og får lidt at spise og en Guinness. Det ser man jo ikke på en dansk bodega,« siger Andreas Ruigrok.

Han fik sit første fritidsjob i en irsk pub i Aarhus allerede som 18-årig, først som afrydder og opvasker, siden blev han oplært bag baren, og i 2004 besluttede han at åbne sin egen irske pub, Tir Na Nog i Frederiksgade, et lille stykke Irland midt i Aarhus.

»En irsk pub behøver ikke genopfinde sig selv hvert fjerde år, som mange caféer og natklubber er nødt til, når der kommer en ny trend. Pubben skal selvfølgelig renoveres og holdes pæn, men med gode produkter, god service og underholdning i form af livemusik og sports-tv, har du tidløst sted,« påpeger Andreas Ruigrok.

Der er irske pubber over hele verden, og folk kender konceptet. Tir Na Nog har derfor mange turister og forretningsfolk blandt sine gæster, for de ved, at her taler bartenderne engelsk. Hos Tir Na Nog kommer de fra Irland, Wales, Skotland og Australien.

»Den irske pub er folks home away from home,« forklarer Andreas Ruigrok.

Han har set aarhusianernes gå i byen-vaner ændre sig gennem snart 15 år.

Mere ud til hverdag

»Danskerne går typisk kun ud i weekenden, hvor de så giver den fuld gas. Irerne går meget ud om eftermiddagen, hvor de får en enkelt øl efter arbejde. I Irland bliver 80 procent af alkoholen solgt på barerne og 20 procent i supermarkederne, i Danmark er det omvendt. Men det er ved at ændre sig nu. Danskerne går mere ud i hverdagene og gemmer det ikke kun til julefrokosten og festugen,« siger Andreas Ruigrok.

Sidste år købte og renoverede han ejendommen ved siden af, så Tir Na Nog mere end fordoblede sit areal. Aarhus vokser, og det giver stigende omsætning.

»Kulturhovedstadsåret har givet mange udenlandske kunder, og her kommer også flere forretningsfolk. Når byen samtidig vokser, betyder det, at vi ikke længere har de døde perioder efter festugen eller under Skanderborg Festival. For ti-femten år siden kunne Aarhus være en spøgelsesby, når der havde været afholdt noget stort,« fortæller Andreas Ruigrok.

Frederiksgade er ændret

Han oplever også en større kvalitetsbevidsthed hos kunderne, der gerne vil have historien bag de små irske whiskyproducenter. På den måde passer Tir Na Nog godt til tidsånden i disse år.

Andreas Ruigrok har ikke fortrudt, at han åbnede i Frederiksgade, selv om gaden ikke længere er, hvad den var i 2004.

»Frederiksgade har været nede at vende, efter at Busgaden blev ført tværs over gaden. De skar nerven over til os. Folk, der kommer nede fra Magasin og åen, bliver ledt over Telefontorvet og ind på Strøget i stedet for. Frederiksgade er ikke længere en shoppinggade,« siger Andreas Ruigrok.

God udvikling i gaden

Han er dog tilfreds med den nye udvikling i gaden.

»Her er færre tomme lejemål, og hver gang der kommer nye steder til, er det kvalitetssteder. Gaden er fantastisk om eftermiddagen og aftenen, uden at den bliver til Jomfru Ane Gade. Vi har et voksent klientel,« siger Andreas Ruigrok.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?

Debat: Skolereformen skal tage højde for børns alder

Renie Schriver Bahn, Ternevej 2, Risskov
Efter at have set en meget oplysende udsendelse på DR2 7/1, ”Kroppens hemmeligheder: At vokse”, hvori det bl.a. blev oplyst, at børn vokser ekstremt hurtigt fra 0-1 år, afløst af en meget hurtig vækst indtil ca. 8-9 år, tænker jeg på de små førskolebørn og 0., 1. og 2. klasse.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her