Restauranter

122 år og smuk som aldrig før

Rømerhus står snart som en nybygget byejendom, og ifølge arkitekt Finn Larsen er den indvendige arkitektur i dag på et højere niveau end ved indvielsen i 1895.

En kampestensmur fra den gamle bro over åen er nu endevæg i Café Rømer. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Udadtil har Rømerhus altid fremstået som en arkitektonisk spændende bygning med et flot tårn og mange fine detaljer.

Indvendigt var der dog ikke meget bevaringsværdigt. Derfor er stort set al indmad fjernet. Målet for Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har været at skabe et nyt hus, der indvendigt matcher arkitekt Sophus Frederik Kühnels udvendige arkitektur.

Bestseller er ved at være færdig med renoveringen af Rømerhus i Skt. Clemens Stræde i Aarhus. Arkitekten viser rundt og fortæller om renoveringen af det gamle hus, som vil åbne med forretninger om få måneder. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Renovering

Rømerhus

  • Rømerhus er fra 1895 og tegnet af arkitekt Sophus Frederik Kühnel.
  • Arkitekten har tegnet en række ejendomme i Aarhus, bl.a. Handelsbankens hus på Lille Torv, Etatsråds Filtenborgs Villa Alba ved Chr. Filtenborgs Plads, Mejlborg på Kystvejen og Ny Munkegades Skole.
  • Bestseller-rigmanden Anders Holch Povlsen overtog Rømerhus i 2011 med det formål at føre ejendommen tilbage til sit oprindelige udvendige udseende.
  • Indeni er indretningen ændret. Oprindeligt var der lejligheder i ejendommen, men efterhånden er kun kontor- og butikslokaler. Det bliver der også fremover – og med Danmarks største Bestseller-butik.
  • Renoveringen skulle have været færdig, men den har vist sig vanskeligere end forudset. Arbejdet forventes dog afsluttet i maj i år.

»Vi ved ikke, hvad der er sket, men vi har ikke fundet noget Kühnel indvendigt,« fortæller Finn Larsen, E+N Arkitektur, og henviser til, at Rømerhus heller ikke i arkitektkredse bliver betragtet som et af Sophus Frederik Kühnels hovedværker.

Simpelt indeni

»Rømerhus var simpelt indvendigt, og detaljerne var slet ikke på niveau med facaden. Det har vi løftet nu,« fortæller arkitekten tydeligt stolt af tegnestuens og Anders Holch Povlsens indsats.

Ejendommen blev bygget i 1895 som en firlænget byejendom med boliger på tre etager og små forretninger i gadeniveau. Arkitekten var inspireret af Magasin Du Nord på Kgs. Nytorv i København, og Rømerhus var ifølge Finn Larsen tænkt som et venetiansk palazzo.

»Det skulle være en flot bygning, og facaden mod Skt. Clemens Bro har også været prioriteret højt. Der er dog sparet på de fine detaljer på husets bagside i retning mod Magasin. Her har vi spillet videre på Kühnels idé og fuldfører arkitekturen hele vejen rundt,« fortæller Finn Larsen.

Lys i tissesmøge

Den smalle bagsmøge mellem åen og Skt. Clemens Stræde fremstod tidligere mørk og dyster,og har i mange år været et sted, hvor folk forrettede deres nødtørft. Det skulle gerne ændre sig, håber arkitekten.

»Vi opgraderer facaden, lægger ny belægning i smøgen og laver belysning for at fuldende oplevelsen fra denne side af bygningen,« siger han.

Udvendigt er rør og lignende fjernet. Vinduerne er ført tilbage til deres oprindelige dimensioner. Renoveringen nærmer sig sin afslutning. Café Rømer ved åen åbnede for kort tid siden, og her findes en af de få oprindelige detaljer, som blev fundet under arbejdet. En kampestensmur fra den gamle bro, som nu er fritlagt og udgør en fascinerende endevæg i caféen.

Arkitekt Finn Larsen fra E+N Arkitektur har stået for renoveringen, som bl.a. har givet Rømerhus vinduer i de oprindelige dimensioner og en atriumgård. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Arkitekten byder indenfor i byggerodet. Der er for øjeblikket ikke adgang til det store butiksområde i stueetagen og på første sal. Det bliver Danmarks største Bestseller-butik med et åbent plan mellem de to etager og to store søjler, som bærer store dele af den nye indvendige konstruktion.

Adgangen til huset bliver lettere med indgange i hjørnerne, ligesom det bliver muligt at skyde genvej tværs gennem bygningen. Allerede på vejen op møder vi et af de nye forsøg på at løfte arkitekturen.

Uværdig trappe

»Den gamle trappe lignede en simpel bagtrappe. Den var ikke sådan en bygning værdig. Derfor har vi nu skabt et sekskantet trapperum rundt om en elevatorskakt i glas,« forklarer arkitekten.

De tidligere lejere vil rykke ind i bygningen igen, når arbejdet er færdigt. E+N Arkitektur havde selv i 10 år til huse på tredje sal.

Tegnestuen er lige flyttet ind på det gamle loft, som har fået en ny bærende konstruktion i rustne stålbjælker og med opgang til tårnet med nyt spir. Taget er ført tilbage til sin oprindelige form, og der er brugt glas i adskillelsen mellem det nye og det gamle.

Foto: Mikkel Berg Pedersen

»Huset har fået mere plads, fordi vi nederst i bygningen har inddraget den mørke atriumgård. Den er nu hævet op til tredje sal, så den er kommet op i lyset og nu er et dejligt uderum. Murene er fuget om, og der er lagt gulv i hårdttræ, så det ligner et skibsdæk,« forklarer arkitekten.

Bedre kig til gaden

Der er lagt egetræsgulve i de nye lokaler. De er hævet 20 cm, så ventilation og el- og varmeinstallationer er gemt under gulvene. Det giver lavere karme og et bedre udkig, forklarer arkitekten.

»Man kigger ikke kun ud på tage og andre bygninger, men kan faktisk se ned på gaden. Livet i byen kommer ind i bygningen,« forklarer han.

Foto: Mikkel Berg Pedersen

Prisen for den store renovering, som med projektering har varet i hen ved fem år nu, forbliver en hemmelighed. Men det har været en spændende opgave for E+N Arkitektur, forsikrer Finn Larsen.

»For os har det været en fantastisk proces. Anders (Holch Povlsen, red.) har en stor kærlighed til historiske bygninger, og ønsket har været at renovere Rømerhus på et meget højt niveau, så der bliver et flot samspil med resten af området. Det kunne godt have været gjort billigere, men vi er aldrig blevet bedt om at gå på kompromis,« afslører han.

Foto: Mikkel Berg Pedersen

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her