Restauranter

Aarhus’ nye stjerneskud

Restaurant Domestic ligger muligvis i en aarhusiansk baggård. Men anmelderne fra den nordiske Michelin-guide fandt alligevel frem til den.

Medejerne Ditte Susgaard og Christian Neve, som til daglig er tjenere i restauranten, hev straks sablen frem og halshuggede et par gode flasker champagne, da Michelin-stjernen var i hus. Foto: Casper Dalhoff

Godt gemt af vejen i porten til anden baggård i Mejlgade 35 ligger Restaurant Domestic.

Døren er åben, og fra restaurantens fjerneste lokale høres stemmer.

Personalet sidder her samlet om et morgenbord, der med rundstykker, skinke, ost og mørk pålægschokolade næppe høster mange anmelderstjerner.

Forsamlingens fokus er da heller ikke på maden. Interessen samler sig om en lille, sølvgrå Macbook midt på bordet med live-streaming fra årets uddeling af Michelin-stjerner i Stockholm.

De første stjerner til danske restauranter bliver rundt om bordet modtaget med glæde og kollegial anerkendelse, men da navnet Domestic i Aarhus og køkkencheferne Morten Frølich Rastad og Christoffer Norton bliver kaldt på scenen, bryder selskabet ud i jubel.

Flere dages nervøsitet og spænding er nu lykkeligt forløst. Alle krammer og lykønsker hinanden.

»I mandags blev Morten og Christoffer inviteret til pressekonferencen i Stockholm. Det er jo ikke det samme som at modtage en stjerne, men vi krydsede fingre for, at det var derfor, de gerne ville se dem,« afslører Christian Neve.

I mål efter 14 måneder

»Det er helt utroligt, at det sker nu. Michelin-stjerner var målet, men vi var forberedt på, at det ville tage flere år,« erkender Ditte Susgaard.

Hun, Christian Neve og de to kokke ejer hver en fjerdel af restauranten.

Kun de fire ejere vidste, at noget var i gære, og derfor ventede kokkene med at tage morgenflyet klokken seks fra Billund til den svenske hovedstad.

Personalet hos Domestic i Mejlgade var samlet til morgenbord, da Michelin- guiden kort efter kl. 10 meddelte, at Aarhus havde fået sin fjerde stjerne. Foto: Casper Dalhoff

»Christoffer kørte service til klokken ét i nat. Der var nogle venner her, som ikke måtte vide noget, så alle lod som ingenting og lukkede som normalt. Men Christoffer og Morten stod op klokken fire for at tage til Stockholm. Det øvrige personale skulle heller ikke vide noget, så derfor skulle morgenbordet heller ikke se ud, som om der var noget at fejre,« fortæller Christian Neve.

Ejerne havde store ambitioner, da de i oktober 2015 indrettede sig i de rustikke baggårdslokaler. Selv om restauranten ligger lidt afsides, skulle kunderne nok komme, bare gastronomien var i top.

Fem stjerner

Drømmen om et menukort baseret på lokale produkter blev realiseret, og de fantasifulde og velsmagende serveringer på sten, hø, muslingeskaller eller en pind fik madanmelderne helt op at ringe med fem af seks stjerner. Den sidste stjerne var åbenbart reserveret til Michelins nordiske restaurantguide.

»Vi vidste, vi havde gang i noget godt. Og da en Michelin-anmelder i maj gav sig til kende, håbede vi, at vi ville blive omtalt. De har så været her tre gange yderligere, uden at vi opdagede det,« fortæller Ditte Susgaard.

gastronomi

Michelin Nordic Guide 2017

Følgende aarhusianske restauranter får anbefalinger i den nye udgave af Michelins nordiske guide.

En Michelin-stjerne: Frederikshøj, Gastromé og Substans.

Bib Gourmand: Hærværk og Pondus.

Et par flasker champagne fra A.D. Coutelas bliver hentet frem, og de bliver halshugget med en sabel, inden der skåles i de liflige bobler med en lang eftersmag med strejf af kiks og mineraler.

Og hvad kan man så bruge en Michelin-stjerne til? Spørgsmålet besvares af en konstant ringende telefon og en lind strøm af onlinebordreservationer. Den første kom få minutter efter stjernetildelingen.

»Vi får travlt nu. Det bliver rigtig godt,« konstaterer Christian Neve.

»Alle vil have fat i os, og jeg kan se, der er flere, jeg skal ringe tilbage til. Jeg skal også have ringet til min mor.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her