Annonce
JP Aarhus 20 år
Restauranter

I skovens dybt delikate ro

Restaurant: Delikatesser kommer på bordet i en lind strøm, når man spiser hos Palle Enevoldsen i Varna Palæet.

Der er flotte omgivelser på Varna, hvor tjener Mikkel Pedersen her er ved at forklare sine gæster om de ventende og velsmagende glæder. Fotos: Michael Hansen

Restaurant
Varna

Ørneredevej 2, Aarhus C

Tlf. 8614 0400

www.varna.dk

Betjening

Vores tjener var tydeligt stolt over de retter, som han engageret og vidende serverede og fortalte om. Men det havde været fint, om vi var blevet fulgt til dørs på samme måde, som vi blev taget imod i døren.

Bøgestue, Elmestue, Egesalon og Birkesalon.

Det er navne, der passer sig for en restaurant, der ligger omgivet af skov.

Det gør Varna, der ifølge restaurantens hjemmeside ovenikøbet er det bulgarske ord for smuk udsigt. Ganske rigtigt kan man ikke undgå at blive imponeret, når man kommer til Varna og ser ud over Aarhus Bugt, sat i relief af Marselisborg Skov, der langsomt, men sikkert bliver grønnere og grønnere.

Imponeret er også et relevant ord, når man træder ind i den smagfuldt indrettede restaurant. Den er et stjerneeksempel på, hvordan man kan nyindrette en gammel bygning, så den bevarer sit særpræg, men alligevel er moderne og delikat.

Vi havde allerede ved bordbestillingen tilkendegivet, at vi ville komme med så stor en appetit, at vi måtte have de luxe-menuen med champagne og snacks, seks retter med tilhørende vinmenu, kildevand og kaffe med ”sødt” for 1.245 kr. pr. person.

Vi kunne også have valgt ”Varna Menu” med snacks og tre retter, vinmenu og kaffe til 795 kr. Uden vin koster de tre retter 495 kr.

En af de særlige ting ved Varna er, at man indleder aftenen med at sidde i loungen, Bøgestue, som nærmest oser af hygge og god smag, og hvor man tilbagelænet får en forsmag på aftenens glæder. Vi fik bl.a. et lille glas med varm jordskokkesuppe, foie gras og rå tun anrettet på små skeer, trøffeltapenade og mandler og oliven sammen med et glas champagne.

På bordene ligger der magasiner, som er med til at gøre loungen hjemlig, men det undrede alligevel, at det formfuldent anrettede fad med snacks blev stillet oven på bunken af magasiner.

Signaturretten

Efter de appetitvækkende snacks blev vi fulgt til bords af den tjener, der holdt styr på vores bord resten af aftenen. Og så kom delikatesserne ellers ind i en lind strøm.

Først endnu en appetitvækker med rimmet torsk, stenbiderrogn, citroncreme og et halvt vagtelæg – et påskeæg til gæsterne, som tjeneren sagde.

En kurvfuld lækre, små brød og smør rørt med ramsløg, plukket i skoven, blev også sat på bordet. Efter et par retter blev brødet taget ud, måske ved en fejl, for smørret blev stående. Lidt ærgerligt.

Til amusen fik vi et glas spansk hvidvin fra Zarate, som også skulle række til første forret, rødtunge som cannelloni med franske ærter, ærteskud, ærtesuppe og fennikel.

Så hummerravioli med hummersuppe, asparges, blomkål og broccoli med en økologisk Grauburgunder fra Dreissigacker 2011 – flot farve og flot smag – til.

Restauratøren Palle Enevoldsens navn hænger tæt sammen med foie gras, som siden han havde restaurant Le Canard i Aarhus er blevet hans signaturret. Det er en ret, som hans køkken stadig har styr på. Denne aften fik vi den i en spændende kombination af rillette af svinekæber med æbler, brioche og en mørk calvadossovs, det hele drysset med frysetørret kartoffel og kirsebær. Vinen: en chilensk pinot noir, Montes Alpha 2010.

Lammekrone med brisler, hvid asparges og blomkål. Ved serveringen blev en sovs med ramsløg hældt over.

Aftenens hovedret var lammekrone med brisler, trøfler, hvid asparges, bøgehatte, blomkål og ramsløgsovs. Som alle de foregående var også denne ret perfekt tilberedt og smagte fantastisk. Ligesom de helt igennem velvalgte vine – til lammet chianti classico fra Poggio Scalette 2011 – gjorde.

Imponerende

En tallerken med et lille udvalg af Unika-oste fra Arla og et glas Domaine Pouderoux fra Maury 2011 bragte os til desserten, en delikat kombination af rabarber og chokolade – hvid chokolade, chokolademousse, med rabarbersorbet og ditto sky og skum, øllebrød i flager og ”chokoladejord”.

Så er vi tilbage ved ordet imponeret. Det var et sandt festfyrværkeri af lækre retter, som man kun kan rose.

Men, for sådan nogle var der også: Der var vitterlig ikke lang tid mellem serveringerne. Vi fik en fornemmelse af tidspres. Måske derfor blev der ikke efterskænket af vinen, der blev skænket sparsomt op. Især til hovedretten kunne vi godt have brugt lidt mere af den gode rødvin.

Vi ville slutte af med den kaffe og te, som hørte med i menuen. Igen fik vi fornemmelsen af, at vi gerne måtte skynde os lidt, fordi det var ved at være lukketid. Alligevel kom det søde, der hørte med, noget sent på bordet, så vi nuppede et par stykker, betalte regningen på 2.490 kr. og bad tjeneren om at bestille en taxa.

Det gjorde han, hvorefter han genoptog arbejdet med at rydde af efter os og de andre gæster. Så vi måtte selv finde vores overtøj, skønt man meget vel kan mene, at hvis tjeneren tager imod det og hænger det væk, vil det være passende, om man fik det udleveret igen.

Men o.k., vi fandt selv tøjet og døren. Aftenen sluttede således ikke så formfuldendt, som den begyndte. Men det ændrer ikke ved, at Varna får fem sikre og velfortjente stjerner.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Et tilbud, du ikke kan sige nej til
Restaurant: Snacks, fire retter med vin, kaffe og te for i alt 550 kr. Det lyder som en drøm, men det er virkelighed på Restaurant Dauphine, som tre dage om ugen kræser om sine gæster med en udsøgt menu.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Højhuspolitikkens fallit er nu bevist i Aarhus

Rune Fink Isaksen, arkitekt og byplanlægger MAÁ
Med byrådets tilladelse til opførelse af højhuset til Systematic ved Brabrandstien er det fastslået, at magthaverne lader hånt om byens ødelæggelse og borgernes demokratiske ret til indflydelse på planlægningen.

Debat: Ghettoplanen er udtryk for politisk afmagt

Malene Møller Hall, bestyrelsesmedlem Liberal Alliances Ungdom Aarhus, Skovvej 16

Debat: Trist, at Togfonden er barberet ned

Flemming Knudsen, Regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, Marselis Boulevard 28, Aarhus C
Togfondens midler er reduceret markant, og det får betydning for infrastrukturen i Region Midtjylland.
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Test: Stor lyd og støjreduktion i nakkebøjlen
Voyager 6200 UC giver dig et overdådigt udvalg af funktioner til både forretning og fornøjelse i en diskret nakkebøjle, der kan hænge om halsen hele dagen uden at genere 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her