Annonce
JP Aarhus 20 år
Restauranter

Vinbar med god tid åbner på Aarhus Ø

I dag åbner Zeit Vinbar og Saloner på Aarhus Ø. Ægteparret Thomas Dalsgaard og Sanne Rix vil genoplive fortidens saloner med oplæg om kunst, litteratur, psykologi og politik.

Ægteparret Thomas Dalsgaard og Sanne Rix vil optræde som værter på Zeit, hvor der ikke blot skal være noget til ganen, men også hjernen. Foto: Tanja Carstens Lund

Zeit betyder tid på tysk. Det er også navnet på en ny vinbar på Aarhus Ø, der åbner torsdag klokken 16. Indehaverne er ægteparret Thomas Dalsgaard og Sanne Rix, der med navnet Zeit vil minde os alle om, at vi skal gøre os umage med vores tid her på jorden. Nærværet og sanseligheden er ved at forsvinde i det moderne samfunds hurtige tempo.

»Vi vil på sporet af langsomheden her hos os. Zeit skal være en lille oase, hvor folk kan få en oplevelse, der taler til både intellekt og sanser,« siger Thomas Dalsgaard.

Han er uddannet psykolog, Sanne Rix er arkitekt, og sammen driver de forlaget PluraFutura Publishing fra hjemadressen i Risskov. Konceptet i forlaget er at bygge bro mellem forskning og samfund. At gøre akademisk viden lettilgængeligt.

Mange vinbarer skifter deres vine ud ofte. Det gør vi ikke. Vi vil have signaturklassikere på kortet, som folk altid kan glæde sig til at smage igen.
Thomas Dalsgaard, medindehaver, Zeit

Det samme koncept danner rammen om de saloner, som Zeit vil holde to-tre gange hver måned.

»Salonerne er et mødested for nysgerrige mennesker, der gerne vil være klogere på tilværelsen. Vi ønsker at invitere en bred vifte af spændende og passionerede mennesker til at komme og fortælle om deres fagområde,« siger Sanne Rix.

Vin og åndelig føde

Emnerne for salonerne bliver psykologi, skønlitteratur, politik, billedkunst, musik med mere. Hver gang med servering af vin.

»Vin løfter samtalen, og salonerne skal ikke kun være envejskommunikation, men også dialog, hvor erfaringer og tanker deles. Hyggeligt samvær, hvor venskaber måske ligefrem kan opstå,« siger Thomas Dalsgaard.

Zeit vil også afholde vinsmagninger. Interessen for vin fik ægteparret, da de for fire år siden lavede en vinbog sammen med nu afdøde Gunnar Jacobsen, vinkender og tidligere indehaver af Bichel Vine.

»Gunnar var indbegrebet af en livsnyder og et passioneret menneske. Han åbnede vores øjne for vinens verden,« fortæller Sanne Rix.

Zeit har europæiske vine fra mindre håndværksproducenter på kortet. Alle vine med en historie bag – om vinmageren og det sted, hvor vinen er dyrket. Glaskortet er på ca. 16 vine, flaskekortet på omkring 40-50 vine. Og der kommer ikke flere på.

»Der er tendens til, at vinbarer imponerer med ekstremt mange vine på kortet. Vi lægger vægt på enkelhed og overskuelighed. Sammen med vinkyndige folk har vi valgt vine med personlighed, som bare smager godt til pengene,« forklarer Thomas Dalsgaard og tilføjer:

»Mange vinbarer skifter deres vine ud ofte. Det gør vi ikke. Vi vil have signaturklassikere på kortet, som folk altid kan glæde sig til at smage igen.«

Zeit Vinbar og Saloner
  • Åbner torsdag kl. 16.
  • Bernhard Jensens Boulevard 127, Aarhus Ø.
  • Åbent: torsdag kl. 16-22, fredag og lørdag kl. 14-22.
  • Saloner om psykologi, litteratur, politik mm. to-tre gange hver måned.
  • Indehavere: ægteparret Thomas Dalsgaard, erhvervspsykolog og forlægger, og Sanne Rix, arkitekt og grafiker. De driver også forlaget Plurafutura Publishing fra hjemadressen i Risskov.

Zeit har også oste og pølser fra Italien, Frankrig og Spanien på menukortet, som senere vil blive udvidet med kaffe, økologisk saft og kage. Her serveres også enkelte øl- og ginmærker.

Fire meter høje vinduer

Zeit ligger i Z-huset, der er tegnet af arkitekt Dorthe Mandrup.

Husets enkle linjer har inspireret til vinbarens minimalistiske indretning med varme naturmaterialer, det meste designet af Sanne Rix og lavet hos en snedker.

»Vi er ikke til gamle vintønder og afskallede møbler. Vi er et moderne take på en vinbar med vægt på komfort og et lækkert designet interiør,« siger Thomas Dalsgaard.

»Vi elsker lys, så vi faldt for de fire meter høje panoramavinduer, dem finder du ikke i gamle huse. Det giver en frihedsfølelse at kunne se himlen og ud til vandet og sejlskibene,« siger Sanne Rix.

Zeit skal være et lokalt mødested for de 12.000 mennesker, der kommer til at bo på Aarhus Ø, når alle byggerier er færdige.

»Der er en god nybyggerstemning herude, og vi vil gerne være med til at skabe et nærmiljø her. Folk sukker efter et sted, hvor de kan mødes,« siger Sanne Rix.


Ægteparret har tidligere drevet kunstgalleri i Studsgade og samler stadig på kunst, så gæsterne bør lægge mærke til kunsten på væggen i Zeit. Her hænger navne som Sven Dalsgaard, Peter Holst Henckel og Erik A. Frandsen.

»Vi vil også udstille kunsthåndværk, f.eks. af keramikere, men kun få udvalgte ting, som vi selv er faldet for. Vi vil gerne skærpe opmærksomheden på skønheden og det gode håndværk i hverdagstingene,« siger Thomas Dalsgaard.

Blomster til afhentning

Der er stadig ikke mange butikker på Aarhus Ø, og derfor har Zeit-ægteparret indledt et samarbejde med blomsterhandlen Bang & Thy i Klostergade.

Her kan beboerne på Aarhus Ø hver uge bestille en buket til afhentning hos Zeit om fredagen.

»Så sætter vi langbordene sammen og fylder dem med blomsterbuketter, som folk kan hente her. Det bliver en fryd for øjet, og vi håber naturligvis også, at nogle bliver hængende og nyder et glas vin,« siger Thomas Dalsgaard.

Samme aftale er lavet med den bornholmske chokoladeproducent Kjærstrup. Her kan folk bestille chokolade op til højtiderne og afhente den hos Zeit, der også vil have chokoladen på sit menukort.

Thomas Dalsgaard og Sanne Rix vil selv være at træffe i Zeit som værter, ikke hver åbningsdag, men ofte.

»Personalet tager sig af serveringen, så vi har tid til at tale med gæsterne. Vi vil gerne skabe et sted, hvor gæsterne føler sig hjemme – som venner af huset, som man kender det sydfra,« siger Thomas Dalsgaard.

Følg
Jyllands-Posten
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere
Midtjysk skuffelse i middagsdrama
For en uge siden viste FC Midtjylland tårnhøj klasse mod FC København, men søndag eftermiddag måtte midtjyderne nøjes med 0-0 i en dramatisk kamp mod Sønderjyske. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her