Aarhus

Kunst på tværs: Norges dronning i fælles kunstprojekt med popmusiker

Dronning Sonja besøgte torsdag Aarhus for sammen med landsmanden Magne Furuholmen, af mange nok bedst kendt fra bandet A-ha, at åbne deres fælles udstilling af grafiske tryk.

Dronning Sonja besøgte torsdag Aarhus for sammen med den tidligere popmusiker Magne Furuholmen at åbne en fælles udstilling. Foto: Morten Lau-Nielsen

Hvem skulle have troet, at en 80-årig dronning af Norge kunne finde fælles fodslag omkring kunsten med en popmusiker. Det er dog, hvad den norske dronning Sonja og Magne Furuholmen har gjort.

Torsdag fremviste de på aarhusianske Galerie MøllerWitt resultatet af et toårigt samarbejde.

»Det er vældig morsomt at se dem hængt op sådan, synes du ikke?« lød det fra den norske dronning, der udviste et strålende humør ved præsentationen af de 23 grafiske værker.

Der var egentlig stillet stole, bord og vand frem til æresgæsterne forud for arrangementet, men da den 80-årige dronning ankom, ville hun hellere stå op.

Det gav hende også god lejlighed til at bevæge sig lidt rundt og tage resultatet i øjesyn, mens hun og Magne Furuholmen supplerede hinanden i at fortælle om værkerne og processen bag dem for det mindre presseopbud, der ville høre om det umage samarbejde, som dronning Sonja karakteriserede som »vældig spændende og morsomt«.

Udstilling

Texture

”Texture” er et udstillingsprojekt, hvor overskuddet fra salget af værker går til stiftelsen The Queen Sonja Print Award. Prisen blev etableret i 2011 og har til formål at fremme interessen for og formidling af den grafiske kunst.

Alle 23 værker på udstillingen – otte af dronningen, otte af Furuholmen og syv fælles – er til salg.

Udstillingen kan ses på Galleri Møller Witt den 2.-25. november.

Dronning Sonja og Magne Furuholmen har samarbejdet om udstillingen de seneste to år.

Værkerne i udstillingen vises for første gang i Danmark, men har tidligere været udstillet i London og i Norge.

Et umage par

De fleste vil kunne nikke genkendende til sange som »Take On Me« og »The Sun Always Shines On Tv«. Sange, som den 55-årige Magne Furuholmen stod bag, da han tilbage i 1980’erne spillede i bandet A-ha. Siden A-ha blev opløst, har nordmanden dog gjort sig kendt og anerkendt for sin kreativitet indenfor en anden kunstnerisk genre – den grafiske del af billedkunsten.

Og da dronning Sonja og Magne Furuholmen begge deltog i en kunstworkshop i New York, opdagede de hurtigt, at de kunne lade sig udfordre og inspirere af hinandens idéer. Det blev til et samarbejde om en fælles udstilling baseret på to verdener, der mødes og bliver til én.

Udstillingen på Galerie MøllerWitt viser både værker kreeret alene af dronningen og alene af Magne Furuholmen, men så er der en række større grafiske billeder, som de har skabt i fællesskab.

Galleriejer Lars Møller Witt kalder det en slags jamsession, de to har haft gang i, ved både at kreere deres eget og sætte hver deres aftryk på den andens så de på den måde har skabt en række sammenhængende tryk.

Hvor Dronning Sonja typisk arbejder med fotografier som grundlag for sine værker, så har Magne Furuholmen primært arbejdet med grafik. Men i arbejdet med værkerne har de helt praktisk arbejdet på hinandens kunst, uden at noget har været den ene eller andens.

»Det giver en energi og synergi, som er vældig morsom,« sagde dronning Sonja om samarbejdet.

»Vi har udfordret hinanden. Det føles, som om vi begge har været bragt ud af vores komfortzone,« supplerede Magne Furuholmen.

Ved nærmere kig på billederne er det da også tydeligt, hvilke dronningen og hvilke Furuholmen står bag. Mens dronningens er rige på natur og baseret på fotografier, så er det teksten og det grafiske, der karakteriserer Magne Furuholmens værker.

Kun i Aarhus

I Danmark er vi vant til, at vores egen dronning udviser stor kunstnerisk interesse – noget hun altså deler med den norske dronning.

Dronning Sonja fik således også kaldt dronning Margrethe en slags »kollega«, som hun taler og diskuterer kunst med, når lejligheden er til det.

Og man fornemmer, at kunst betyder meget for dronning Sonja, som udtrykte særlig glæde over at kunne besøge Aarhus i kulturhovedstadsåret.

Hun kom til Aarhus torsdag for at åbne udstillingen og rejser først igen fredag, hvilket gav hende lidt tid i byen, som hun ikke har besøgt længe. Især fremhævede hun byens kunstmuseum.

Aarhus er det eneste sted i landet, hvor værkerne udstilles.

Galleriejer Lars Møller Witt fik for længe siden en henvendelse fra fonden bag udstillingen, der ville høre, om han kunne tænke sig at udstille værkerne. Dét takker man ikke nej til.

»Udstillingen er utrolig vital og livsbekræftende – den sprudler. De er virkelig smukke,« sagde Lars Møller Witt om værkerne, som han helt åbenlyst er glad for at kunne udstille.

Men ikke alene er det stort at få lov at udstille en dronnings billeder. Lars Møller Witt hæfter sig også ved, at selve projektet er utrolig sympatisk og noget, man som kunstinteresseret kun kan bakke op.

Alle værkerne er til salg, og overskuddet går til at støtte den grafiske kunst, blandt andet nye og unge talenter.

»Det er især det, der trigger os. Det er et utrolig uselvisk projekt.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Regeringen har gode flytteplaner, men...

Skal der rettes en saglig kritik mod regeringens planer, er det, at de er for uambitiøse.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Flyt banegården

Hans Jakobsen, Araliavej 15, Harlev
God idé, flyt banegården ud til firkløveret, og lad den fremtidige letbane løbe ud til Brabrand og videre til Harlev.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Trådløs højttaler: Det skal du overveje
Nu til dags kan du vælge mellem en trådløs højttaler med wi-fi- eller bluetooth-forbindelse. Hvis du ikke kan få begge dele, er her tipsene til at vælge. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her