*

Aarhus

Flere kandidater fra Østjylland til regionsvalge

Flere østjyder stiller op til regionsvalget i år end i 2013. Beslutningen om at tilføje kandidaternes hjemegn til stemmesedlen varierer fra parti til parti.

Ved regionsvalget i 2013 var spidskandidaterne fra S og V henholdsvis Bent Hansen (S) og Anne V. Kristensen (V). Ingen af dem genopstiller idenne gang, og slaget om at blive regionsformand kommer formentlig til at stå mellem Anders Kühnau (A) (Horsens) og Carsten Kissmeyer (V) (Ikast). Arkivfoto: Jan Dagø.

På valgdagen den 21. november får borgerne i Region Midtjylland flere kandidater at vælge imellem fra Østjylland. I år vil 96 repræsentanter fra kommunerne Odder, Skanderborg, Favrskov, Syddjurs, Norddjurs og Aarhus stille op til regionsvalget. Ved sidste valg i 2013 lå dette tal på 71.

»Vi ved, at Østjylland er tættere befolket end Vestjylland, og det er her, vælgerne kommer fra. Det er dem, kandidaterne forsøger at få fat i under et regionsvalg, og det kan derfor være en fordel at repræsentere et område, som vælgerne kender,« siger valgforsker Rune Stubager, professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

Selvom det fulde antal kandidater, der stiller op til regionsrådet, er steget fra 222 kandidater i 2013 til 259 i 2017, er andelen af kandidater fra Østjylland også steget i samme periode. I 2013 var andelen af kandidater fra Østjylland på 32 pct., hvor det i år er på 37 pct.

»Hvis man som parti gerne vil have fat i nogle flere vælgere, er det ikke en dårlig idé at koncentrere kandidaterne der, hvor vælgerne bor. Jeg forstår godt udviklingen,« siger Rune Stubager.

Regionsvalg

Kamp om 41 pladser

I år vil 259 kandidater stille op i Region Midtjylland.

Nye Borgerlige, Retsforbundet, Jørgensenlisten, Nationalpartiet, Psykiatri-Listen, Afskaf Tvangskasser, Dansk Samling og Alternativet er alle nye lister til Regionsvalget.

Ved regionsvalget i 2013 var stemmeprocenten på 73,9 pct.

Bent Hansen (S) blev valgt som regionrådsformand for Region Midtjylland i 2013. Han genopstiller ikke i år.

Stedbetegnelse på sedlen

På 14 af de 20 lister, der bliver repræsenteret på stemmesedlen til regionsrådsvalget, vil man ud fra de opstillede kandidater finde navnet på den kommune eller by, vedkommende kommer fra.

»Partier vælger at skrive deres kommune eller by på for at gøre det nemmere for vælgerne. De bliver mindet om, hvor kandidaten kommer fra, når de står i stemmeboksen, og det kan have indflydelse på deres valg,« siger Rune Stubager.

Dansk Folkeparti har for første gang i år valgt at tilføje stedbetegnelsen til kandidaternes navne på listen.

»Det er en diskussion, vi har haft i partiet. Som spidskandidat mener jeg ikke, at det er nødvendigt at sætte sit stednavn på for at stille op til et regionsvalg. Vi kan se en sammenhæng i, at politikere bliver lokalvalgt, og hvis man er en kandidat, der ikke er kendt i resten af landet, kan det være en måde at trække ekstra stemmer på. De fleste kandidater fra partiet ønskede, at stedbetegnelsen kom på valgsedlen, og jeg gav mig for flertallet,« siger Lone Langballe (Viborg), spidskandidat for Dansk Folkeparti.

Hun tilføjer dog, at hun ikke mener, at stedbetegnelsen vil skade partiet.

»Vi har ikke noget at skjule. Vores liste viser, at vi er godt repræsenteret i midtjylland,« siger hun.

Ikke stå som lokalpatrioter

Partiet Ny Borgerlige vil i år for første gang være at finde på stemmesedlen til et regionsvalg. Her har man aktivt valgt ikke at bruge stednavnet.

»Vi vil i Nye Borgerlige ikke fremstå som lokalpatrioter. Når vi viser, at kandidaten fra Struer også kan være med i debatten i Aarhus og omvendt, betyder det, at vi ikke har lyst til at indsnævre os og gøre det til lokalpolitik. Vi stiller op i hele regionen, og det skal vi alle stå sammen om,« siger Thomas Kold, kandidat for Nye Borgerlige.

»Vi er ikke bange for at miste vælgere på det, tværtimod. Nye Borgerlige er ikke som de andre, så ligesom med vores politik gør vi det på vores egen måde. Vi stoler på, at det holder,» siger han.

Til regionsvalget vil 259 kandidater kæmpe om 41 pladser i Regionsrådet.

Kandidaterne vil blive valgt til en fireårig periode.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Ulækre skoletoiletter – har forældrene ikke et ansvar?

Sidsel Vejby, cand. ling. merc. (mor til børn i hhv. 1. og 4. klasse) Rønbjergvej 15, Risskov
På mine børns skole er toiletterne lige så uhumske som før renoveringen.

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder

Debat: Selvfølgelig skal elever i folkeskolen til julegudstjeneste

Sebastian Joubert | S. Kaimson, Byrådskandidat for De Konservative, Vester Allé 21- 2., Aarhus C
Hvis ikke vi bliver mindet om, hvorfor vi holder jul, bliver det hele bare en gaveregn – uden at der er en mening med det.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her