*

Aarhus

Ejendomsmægler: Ingen bliver forgyldt af det her

Ejendomsmægler venter mindre stigninger i huspriserne i Skæring Strand med en byzonestatus. Nogle beboere tror dog, de vil tabe på en ændring.

Ejerne af de 1.100 ejendomme i Skæring Strand er ikke tvunget til at få helårsstatus, men kan bevare deres sommerhusstatus, hvis de ønsker det. Arkivfoto: Casper Dalhoff

En gevinst på 250.000-500.000 kr. kan være belønningen for en boligejer med et hus til 5 mio. kr., hvis Skæring Strand overgår fra landzone til byzone.

Det vurderer ejendomsmægler Mads Faurholt, Nybolig Risskov, som ved flere lejligheder har måttet slå koldt vand i blodet på forventningsfulde boligejere fra Skæring Strand.

»Vi har da haft folk i røret, som spørger, om en ændring af områdets status vil betyde en fordobling af priserne. Men det sker ikke. Ingen vil blive forgyldt af det her,« vurderer han og henviser til, at en stor del af gevinsten allerede er indregnet i områdets huspriser.

»Priserne har de foregående år været stigende på forventningen om, at området ville ende med at blive byzone. Den forestående proces vil i sig selv kunne give 5-10 pct. oven i den generelle prisudvikling, som, vil jeg gerne understrege, også kan være et prisfald,« siger Mads Faurholt.

75,7 pct. af beboerne stemte forleden ja til at ændre områdets status fra landzone til byzone. Herefter skal Erhvervsstyrelsen godkende en ansøgning fra Aarhus Kommune. Skulle området blive byzone, vil efterspørgslen på huse ifølge ejendomsmægleren stige markant.

»Der er ingen tvivl om, at det vil være attraktivt for flere at købe, når man med ro i sindet kan bo der hele året og ikke behøver en anden bolig til om vinteren. Området ligger fantastisk i forhold til natur, men også i forhold til skole, indkøb, børnepasning og alt det, der betyder noget for børnefamilier,« påpeger han.

Skæring Strand

Erhvervsstyrelsens krav

Aarhus Kommune søger i denne uge Erhvervsstyrelsen om omdannelse af Skæring Strand til byzone.

Blandt kravene til godkendelse er:

  • Området må ikke have et væsentligt turistmæssigt potentiale.
  • Kommunen skal have et behov for yderligere areal til byvækst.
  • Området skal ligge i umiddelbar tilknytning til byzone.
  • Kommunen skal have oplyst borgerne grundigt om konsekvenserne.
  • Mindst 75 pct. af husejerne skal have stemt ja.

Skatten vil stige

Mads Faurholt understreger dog, at ejendomsværdiskatten også vil stige.

»Jeg tror ikke, det bliver så voldsomt, men det er jo en merskat i forhold til i dag, som man kommer til at betale indtil den dag, man sælger og indløser den højere pris,« siger han og henviser til, at mange boligejere i området ikke nødvendigvis vil føle sig beriget af en eventuel overgang fra landzone til byzone.

»Man rammer nogle, som gerne vil blive ved med at bruge deres hus som sommerhus, så der er ikke lutter vindere. Der er også 45 husejere af de 1.100, som allerede har helårsstatus. Dem skal der nu tages hensyn til under lokalplanudarbejdelsen, så de ikke kommer til at stå ringere,« siger han.

Må bygge mindre

En af dem er Anders Brødsgaard, som frygter forringede vilkår og derfor har stemt nej.

»For mig er forringelsen, at jeg i dag må bebygge 30 pct. af min grund og i op til 8,5 m højde. Fremadrettet må det her område have en bebyggelsesgrad på 20 pct., og der må bygges i 6 m højde. Jeg har en forholdsvis lille grund på omkring 700 kvm, så hvis jeg vil bygge mit hus om, må jeg bygge 60 kvm mindre end i dag,« fortæller han.

En anden husejer med helårsstatus, Alex Jørgensen, stemte også imod, fordi han frygter, at hans ejendom vil miste sin særstatus i området. Desuden forudser han stigende skatter, uden at hans ejendom bliver mere værd.

»De 45 unikke helårshuses særlige herlighedsværdi må formodes at blive udvandet, efterhånden som flere og flere ejendomme bliver helårs. Så man kan vel roligt sige, at de ulovlige beboere herude bliver belønnet økonomisk, mens de lovlige beboere risikerer en økonomisk straf ved overgang til byzone,« siger han.

Det er dog endnu ikke givet, at Skæring Strand bliver byzone.

Først skal Aarhus Kommune inden ugens udgang sende en formel ansøgning til Erhvervsstyrelsen, men i kommunens Center for byudvikling og mobilitet er forventningen dog en godkendelse.

»Erhvervsstyrelsen har bedt om oplysninger fra os, og dem har vi leveret. Vi mener, at vi har det, der skal til for at få en godkendelse, og vi kan begrunde ønsket med områdets bynære placering og den store efterspørgsel efter helårsbeboelse i Aarhus,« siger centerchef Luise Pape Rydahl.

Lex Skæring Strand

Et yderligere argument for, at det formentlig vil falde på plads, er ifølge avisens oplysninger, at den langvarige og principielle debat om Skæring Strand tidligere i år dannede grundlag for en særlig bestemmelse i planloven om omdannelse af sommerhusområder til byzoner.

Hos Erhvervsstyrelsen oplyser kontorchef Sara Paarup følgende:

»Vi vil løbe kommunernes ansøgninger igennem, og de områder, der opfylder kriterierne, vil blive indarbejdet i et forslag til landsplandirektiv. Kommunen skal bl.a. kunne redegøre for, at områdets turistmæssige værdi er af underordnet betydning,« siger hun.

Derudover skal de generelle kriterier for udlæg af arealer til byzone være opfyldt, bl.a. skal kommunen have et behov for yderligere areal til byvækst, og så skal området ligge i umiddelbar tilknytning til byzone.

»Vi forventer at have et forslag til landsplandirektiv klar i 1. kvartal 2018 og kunne udstede et endeligt landsplandirektiv i 3. kvartal 2018,« siger Sara Paarup.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Et skævvredet boligmarked
Langt den bedste løsning ville være et boligmarked, der på et liberalt fundament kun reguleres af markedskræfterne, men en sådan løsning er ikke mulig med det boligsocialistiske flertal, der også tæller den nuværende regering.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Ulækre skoletoiletter – har forældrene ikke et ansvar?

Sidsel Vejby, cand. ling. merc. (mor til børn i hhv. 1. og 4. klasse) Rønbjergvej 15, Risskov
På mine børns skole er toiletterne lige så uhumske som før renoveringen.

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder

Debat: Selvfølgelig skal elever i folkeskolen til julegudstjeneste

Sebastian Joubert | S. Kaimson, Byrådskandidat for De Konservative, Vester Allé 21- 2., Aarhus C
Hvis ikke vi bliver mindet om, hvorfor vi holder jul, bliver det hele bare en gaveregn – uden at der er en mening med det.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her