Aarhus

JP Aarhus inviterer unge til at dele deres borgmesterdrømme

Anne Baungaard er ikke blevet borgmester, men hendes fire år gamle borgmestertanker er allerede blevet til noget.

For fire år siden vandt Anne Baungaard en kronikkonkurrence i JP Aarhus med emnet "Hvad ville du gøre, hvis du var borgmester"? Hun skrev, at hun ville skabe flere fælles grønne rum i Aarhus og udnytte byens tage til offentlig adgang og ophold. Nogle af tingene er i vid udstrækning gået i opfyldelse. Foto: Stine Bidstrup

”Hvis du var borgmester, hvordan så vores by så ud?”

Mange aarhusianere har sikkert leget med tanken, men i en prisopgave, som Dokk1 har arrangeret i samarbejde med JP Aarhus, lader vi det være op til byens unge at besvare spørgsmålet.

Prisopgaven, der er sendt ud til de ældste folksekoleklasser samt 1.G-klasserne i Aarhus Kommune, skal sætte fokus på det kommende kommunalvalg og invitere de unges stemme ind i debatten. Idéen er få unge til at reflektere over, hvad der er interessant i byen, og hvad politikerne bør have for øje i udviklingen af den.

Det daværende Hovedbiblioteketet og JP Aarhus arrangerede en lignende prisopgave ved det seneste kommunalvalg i 2013.

Grønnere midtby

Prisopgave: "Hvis jeg var borgmester"
  • Et samarbejde mellem Dokk1 og JP Aarhus.
  • Opgaven er sendt ud til folkeskolernes udskolningsklasser og 1.G-klasser i Aarhus Kommune, men alle unge mellem 14
  • og 20 år kan deltage.
  • Kan besvares i enten ord eller fotos.
  • Vinderne får deres svar trykt i JP Aarhus, får lejlighed til at præsentere deres idéer for borgmester Jacob Bundsgaard og vinder desuden to biografbilletter inklusive popcorn og sodavand.
  • Deadline: 6. november 2017.
  •  
  • Læs mere om opgaven på aakb.dk
Vinderen for fire år siden var Anne Hindhede Baungaard, der dengang gik på Aarhus Katedralskole. I hendes vinderkronik, der hed ”Hvis jeg var borgmester: en grønnere midtby for alle”, forklarede Anne Hindhede Baungaard, hvordan hun ville skabe flere grønne områder i midtbyen, og hvordan byens tage i højere grad kunne udnyttes til offentlige rum.

Anne Hindhede Baungaard, der i dag er 21 år og går på Grundtvigs Højskole i Hillerød, skal begynde på journalistuddannelsen til febuar. Hun siger i dag om sine idéer fra dengang:

»Jeg syntes ikke, at byrummene blev udnyttet godt nok.«

I sin vinderopgave skrev Anne Hindhede Baungaard bl.a.:

»En frugtpark i Aarhus skulle være frit tilgængelig for alle...« og »...desuden skulle en del af haven være ubeplantet, så folk havde mulighed for at plante.«

Siden kommunalvalget i 2013 er bl.a. fælleshaven Ø-haven dukket op på de nye havnearealer, og Bispetorvet har sagt farvel til bilerne og fået træer og grønne bakker. Desuden har Salling åbnet tagetagen til et nyt og velbesøgt offentligt uderum.

»Det er et superfint bud på, hvordan man kan udnytte tagene bedre,« mener Anne Hindhede Baungaard.

Hvis Anne Hindhede Baungaard skulle besvare en lignende opgave i dag, ville hun bl.a. gøre noget ved Vesterbro Torv:

»Torvet kunne være et rigtigt hyggeligt sted, men der er for meget larm og støj. Jeg håber, at det bliver bedre, når Letbanen kommer, og der forhåbentlig bliver færre biler i byen,« siger hun.

Opgaven kan besvares i enten ord eller billeder, og vindersvarene bliver trykt i JP Aarhus. Udover biografbilletter får vinderne også mulighed for at præsentere deres idéer for borgmester Jacob Bundsgaard (S), der inviterer til et møde på borgmesterkontoret.

Ord på papir?

Men kan meninger på papir stadig noget i 2017, hvor de unges medievaner i høj grad er digitale? Ja, mener Nina Sif Tønder, der er biblioteksformidler på Dokk1.

»Hvis ens overvejelser bliver trykt i avisen, er det ikke bare en flygtig kommentar. Kronikker er måske gammeldags i målgruppens optik, men muligheden for at arbejde med dette format til at udtrykke sig i er også en øvelse i at reflektere, mens man forholder sig til at være borger i kommunen. Vi ønsker at vise de unge, at vi tager dem alvorligt, og at det skrevne ord rent faktisk har en stor betydning, også i forhold til offentlig bevågenhed. Det er vigtigt at huske på, at det, der udgives, har et liv, efter at man har trykket på ”send”, og at det trykte ord har en stor troværdighed modsat det, som ”man bare lige poster” på digitale platforme,« forklarer hun.

Opgaven er den del af et samlet demokratitema i efteråret på Dokk1, der bl.a. i uge 41 holder Demokratiuge med forskellige arrangementer for unge, f.eks. poetry slam.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Fodgængerne er de mest udsatte

Hanne Holst Rasmussen, Dagmar Petersens Gade 78, Aarhus C
Tak til Uffe Normand for problematiseringen af cyklisternes trængsler på strækningen fra Dokk1 til Østbanetorvet (JP Aarhus 8/1).

Debat: Det er børnenes Aarhus

Eva Borchorst Mejnertz (R), formand for børne- og ungeudvalget, Aarhus Byråd | Henrik Vinther Olesen (R), folketingskandidat Aarhus
Børnenes Aarhus er en generationsgave fra vores generation til den næste, men det er også sund fornuft at aflevere en verden og et samfund, vi kan være bekendt, til vores børn.

Debat: Bravo, rådmand Simsek

Sten Weidinger, Olaf Rudes Vej 6A, Højbjerg
Ifølge JP Aarhus 10/1 vil den nye rådmand for teknik og dermed også trafik, Bünyamin Simsek, sørge for, at det katastrofale vejkryds ved Mindet/Dokk 1 bliver til et normalt T-kryds.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her