*

Aarhus

Revisionsfirma opfordrer til bedre bevogtning af kommunekassen

Rapport peger på mangelfuld kontrol ved gavegivning og kreditkortbrug. Men kommunen vil endnu ikke sige, rapporten medfører ændringer.

»Der er risiko for, at kommunen ikke overholder Skats gaveregler ved interne anledninger.«

Sådan lyder en af konklusionerne i en rapport, som revisionsfirmaet Ernst & Young (EY) har udarbejdet for Aarhus Kommune.

Rapporten, der også er på dagsordenen ved mandagens magistratsmøde, viser, at der er »meget forskelligartede regler på gaveområdet«, mens der ifølge revisionsfirmaet også rumsterer en generel tvivl om de gældende regler om gaver i de enkelte magistratsafdelinger.

Det er af den grund, at der er risiko for, at Skats gaveregler kan blive overtrådt, eftersom de interne regler ikke sikrer, at Aarhus Kommune ikke må give gaver for over 1.100 kr. samlet til en medarbejder.

Muligt koks med kreditkort

Det er dog ikke kun, når det kommer til gaver, at EY vurderer, at der mangler klare retningslinjer og ensartethed om kontrol internt i kommunens forskellige magistrater.

Et andet af problemerne er Aarhus Kommunes generelle håndtering af de kommunale kreditkort. På det område påpeger revisorerne, at kommunen har en instruks på området, men at »kommunens interne kontroller omkring kreditkort med fordel kan styrkes«. Revisorerne foreslår bl.a., at magistratsafdelingerne udarbejder retningslinjer for, hvem der kan få kreditkort, og at kreditkort kun kan udstedes til personer med et direkte behov.

EY-rapporten anbefaler, at Borgmesterens Afdeling får ansvaret for at følge op på kontroller i de enkelte magistrater. Og at Borgmesterens Afdeling skal have ansvaret for at udføre tværgående kontroller hen over magistratsafdelingerne.

Støtte til ensrettet kontrol

Den idé støtter Venstre, og når man spørger Gert Bjerregaard (V), medlem af økonomiudvalget i Aarhus Kommune, vidner de mange skandalesager i Teknik og Miljø om, at der er behov for bedre tilsyn med de enkelte magistrater.

Lige nu har vi ikke nogen holdning til, om EY’s anbefalinger ville være gode at indføre.
Peter Pedersen, økonomichef i Aarhus Kommune

»Det er helt klart, at vi har haft rigtig, rigtig mange uheldige sager i Teknik og Miljø. Derfor ser jeg det også som nødvendigt, at der bliver lavet en opstramning på det her område. Hvis man ser på Teknik og Miljø, har det været på baggrund af tip, at man har fundet ud af de fejl og mangler, der har været. De har ikke selv haft en tilstrækkelig og kritisk revision selv,« siger Bjerregaard.

Også Lars Boje Mathiesen, medlem af Økonomiudvalget for Nye Borgerlige, ser tråde til Teknik og Miljøsagen, men pointerer, at man skal huske at bevare tilliden til Aarhus Kommunes godt 20.000 ansatte.

»Selvfølgelig viser sagen fra Teknik og Miljø, at der er huller i systemet. Men det er altid en balancegang. Det skal jo ikke være sådan, at pædagogmedhjælperen ikke kan købe en liter mælk til sin institution uden at have en fuldmagt med fra en chef. Men hvis der er huller, som kan give mulighed for at store omgåelser, så skal der strammes op med kontrollen,« siger Lars Boje Mathiesen.

Kommunen er lydhør

Økonomidirektøren i Aarhus Kommune, Peter Pedersen, vil ikke garantere, at EY’s rapport medfører ændringer, men siger, at man internt i kommunen vil tale rapporten igennem.

Revisorer påpeger huller i Aarhus Kommunes interne kontroller

»Vi tager fat i hele rapporten, snakker det igennem, og så kommer vi inden jul med konkrete anbefalinger til, hvor vi kan justere. Lige nu har vi ikke nogen holdning til, om EY’s anbefalinger ville være gode at indføre,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her