*

Aarhus

Efter pesticidfund: Hele Østjylland testes

Der venter sandsynligvis flere pesticidfund, efterhånden som de østjyske kommune tester for forbudt pesticid.

Driftsassistent Frank Nielsen på arbejde på Skanderborg Vandværk. I Skanderborg er vandkvaliteten generelt god, men hver tredje eller fjerde boring er ramt af eller har været ramt af pesticidindhold, som dog har ligget væsentligt under grænseværdierne. Foto: Casper Dalhoff.

Da man for mange år siden, i 1964, begyndte at bruge et bestemt ukrudtsmiddel til roer, rødbeder og løg, tænkte mange nok ikke på konsekvenserne. Det gør vi nu, efter en test af vand i Esbjerg har fået en lavine til at rulle.

Stoffet desphenyl-chloridazon blev anvendt helt frem til 1996, hvor det blev forbudt i Danmark. Og nu ser vi altså rester af det i grundvandet flere steder i landet.

Efter at en prøve fra Esbjerg blev testet positiv for stoffet, begyndte man i hele landet at udtage prøver, der skulle vise, om Esbjerg var en enlig svale, eller om stoffet også andre steder var sivet i grundvandet. Og da man gennemførte en række prøver på Fyn, viste det sig, at der her var en større koncentration.

Og der vil komme flere positive prøver, vurderer Claus Vangsgård, konsulent i vand-interesseorganisationen Danva. Han forventer at være meget klogere på omfanget om en måned.

»På Fyn har man haft en stor produktion af sukkerroer, men der er dyrket foderroer i hele landet,« fortæller Claus Vanggård, der mener, at årsagen, til at der er fundet pesticidrester på Fyn, er, at man ret hurtigt fik analyseret prøver fra vandværker på Fyn, mens der er mange vandværker i eksempelvis Østjylland, der stadig afventer svar.

»Men vi ved ikke nok om geologien til at forklare, hvorfor det findes nogle steder og ikke andre,« siger Claus Vanggård fra Danva.

Måske er det nogle steder slet ikke sivet ned endnu, mens det andre steder måske er forsvundet igen.

I skrivende stund er der run på de testcentre, som tjekker drikkevandsprøver for det omtalte pesticid. Blandt andet hos Eurofins, som står for en stor del af analyserne.

»I de seneste par uger har vi talt med mange bekymrede vandforsyninger, som ønsker rent og sikkert drikkevand til deres kunder. Netop det, at vi er det største miljølaboratorium i Danmark, og et af de få, der kan analysere for desphenyl-chloridazon, har betydet, at vi har fået mange henvendelser,« fortæller Brian Vangsgaard, administrerende direktør i Eurofins Miljø.

Fredag kom det frem, at ikke-godkendte pesticider og pesticider, som der er direkte forbud mod, alligevel bliver brugt i dansk landbrug, som får dispensationer år efter år fra Miljøstyrelsen. Noget oppositionen nu ønsker samråd om. Foto: Casper Dalhoff

Mange pesticidrester i Østjylland

Østjylland har hverken værre eller bedre vandkvalitet end andre områder i landet, men der er mange pesticidfund på grund af undergrunden.

Langt hovedparten af fundene ligger under grænseværdierne, men det viser alligevel, at der i Østjylland er en struktur i laget over grundvandsboringer, hvor der let kan sive pesticider ned, fortæller han.

Flere steder har man indført en restriktiv lovgivning i forhold til sprøjtegift omkring visse vandboringer for at forhindre nedsivning. Og det kan langt hen ad vejen sikre grundvandet for fremtiden.

Mindre pesticidfund

Alt tyder på, at drikkevandsboringer i Aarhus er forskånet for desphenyl-chloridazon i grundvandet, men i Randers er der fundet minimale pesticidrester i to vandboringer, som blev lukket.

Også i Skanderborg er der blevet fundet pesticidrester i en enkelt boring fra Herskind – resultatet er væsentligt under grænseværdien og giver anledning til en øget opmærksomhed, men ikke til bekymring eller til at lukke det berørte vandværk.

»Det er klart, at vi er meget opmærksomme på, at der nu er fundet spor af stoffet, og det viser tydeligt, at der er brug for grundvandsbeskyttelse og sprøjtefri dyrkning på de områder, der ligger tæt ved vores boringer og de særligt sårbare jorde, hvor der er mere direkte adgang til grundvandsreserverne,« udtaler han i en skriftlig henvendelse til kunder i Skanderborg.

I Syddjurs anbefalede man fra kommunal side ret hurtigt efter de fynske fund, at kommunens vandværker udtog prøver efter det omtalte pesticid, hvilket mange vandværker efterfølgende gjorde – de afventer nu analyse. Kommunen kan dog ikke påbyde et vandværk at udføre en analyse, og derfor vil der gå lang tid, før der er et samlet overblik over situationen i Syddjurs.

Det samme gør sig gældende i Norddjurs. Her har et enkelt vandværk analyseret for de nye stoffer uden at finde dem, mens kommunens største vandværk, der forsyner Grenaa og omegn, aktivt vil fremskynde analysen for stofferne.

Vandpumper på Skanderborg vandværk. Der er omtrent 140 boringer til almen vandforsyning i Skanderborg Kommune. Foto: Casper Dalhoff

De prøver, som i Østjylland indtil videre har vist pesticidrester fra det forbudte stof desphenyl-chloridazon, har haft et så lavt indhold, at de holder sig under grænseværdien. Foto: Casper Dalhoff

Mere på vej?

Miljø- og Fødevarestyrelsen har efter pesticidfundene medtaget desphenyl-chloridazon på listen over stoffer, som der testes for i det obligatoriske pesticidanalyseprogram. Men det vil tage tid for at slå igennem, fordi mange vandværker er ret små, hvorfor pesticidanalyser i henhold til drikkevandsbekendtgørelsen kun bliver udført med års mellemrum.

Og hos miljølaboratoriet Eurofins peger administrerende direktør Brian Vangsgaard på, at der er god grund til at tro, at der også findes andre pesticider i drikkevandet, fordi der er en lang række pesticider, som der ikke analyseres for i dag. Fredag kom det frem i Ingeniøren, at danske landmænd år efter år får dispensation til at benytte pesticider, som der enten er forbud imod eller som aldrig er blevet godkendt.

»For sikring af drikkevandets kvalitet håber vi, at fundet af despenyl-chloridazon i drikkevandet vil give anledning til grundigere analyse for pesticidrester. Der er udviklet meget effektive metoder til at analysere for et bredt spektrum af pesticider, men det er i dag langt fra alle boringer, der analyseres for et bredt spektrum af pesticider,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her