*

Aarhus

»Det er her og nu – det er nuets kunst, vi laver«

Der er følelser og lidenskab i musicalen ”Efter brylluppet”, en af musikhusets store 2017-satsninger.

Cecilie Stenspil og Erann Drori sidder med instruktøren Peter Langdal mellem sig efter en lang dag med prøver på musicalen ”Efter brylluppet” i Musikhuset Aarhus. Foto: Tanja Carstens Lund

Det er ikke så ligetil at lave en ikonisk film om til en musical.

Men instruktøren Peter Langdal har alligevel kastet sig ud i opgaven, så de næste uger spiller Susanne Bier-filmen ”Efter brylluppet” som en musical i musikhuset.

Som han sidder der med hovedet under det improviserede bord over et par stolerækker i musikhusets Store Sal, fordi han er ved at lede efter sine sko, som han har sparket af – » vi er her i mange timer, så jeg er nødt til at tage dem af« – ligner han ikke en mand, der har premierenerver.

Der er ellers kun få timer til en forpremiere for aarhusianske gymnasieelever og to dage til den rigtige premiere for en fyldt Store Sal lørdag. Han har sågar overskud til at synge fødselsdagssang for Barbara Moleko og rose Kasper Leisner for den måde, han får det at tage en bid af et æble til at lyde på.

»I går morges kunne jeg næsten ikke rejse mig op. Jeg kan godt sige dig, at der skal noget energi til at fylde dette rum. Vi har prøvet på Betty Nansen Teatret i København i flere uger, og at komme derfra og til musikhuset er som at gå fra en lille jazzklub til et operahus,« siger Peter Langdal.

»Når man skal sige ”jeg elsker dig” på denne scene, skal man gå 14 skridt først. Det skal vi øve på. Men det fungerer nu enormt godt i det store rum.«

Nogle rækker bagved ham sidder musikeren Peter A.G. og lytter og ser med for første gang. Han har skrevet de numre, som Kasper Leisner synger i rollen som forretningsmanden Jørgen.

»Jeg har jo ikke set det endnu, jeg har bare lavet det,« siger han.

Musikhuset Aarhus

”Efter brylluppet”

Som sit bidrag til kulturhovedstadsåret har Musikhuset Aarhus valgt at fortolke tre af instruktøren Susanne Biers film som henholdsvis musical, dans og opera.

”Efter brylluppet” er blevet en musical.

Instruktør: Peter Langdal

Tekst og musik: Mads Langer, Tim Christensen, Anne Linnet, Peter A.G., Sys Bjerre og Peter Sommer.

Kapelmester: Joakim Pedersen

Scenografi: Camilla Bjørnvad

Medvirkende: Erann Drori, Kasper Leisner, Cecilie Stenspil, Barbara Moleko, Hanne Uldal, Al Agami, Anna Stokholm, Lea Thiim Harder, Andy Roda samt børn fra Aarhus og København.

Musicalen spiller i musikhuset til den 14. oktober.

Se mere på musikhusetaarhus.dk

Flere komponister

Det er det, der er konceptet i musicalen: Der er sat en komponist på hver hovedperson.

»Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at få nogle komponister til at skrive sange til hver deres karakter, fuldstændig ligesom skuespillere skal spille hver sin rolle.«

Det endte med, at Anne Linnet, Tim Christensen, Mads Langer, Peter Sommer, Sys Bjerre og Peter A.G. skrev både tekst og musik, men:

»Så havde vi en workshop, hvor de kom med alle deres solosange. Vi arbejdede med dem, og så blev det til duetter og korsang,« siger Peter Langdal.

Peter A.G. kan lide, hvad han hører, det er tydeligt, da han sidder og rocker frem og tilbage, mens musikken spiller, og Kasper Leisner synger.

Det kan Peter Langdal også. Han stråler over synet af de mange børn på scenen og har ikke rosende ord nok til skuespillerne på scenen, der er med til at gøre en ikonisk film til en musical.

»”Efter brylluppet” har ligesom så mange andre af Susanne Biers film en familiegrundtone, sådan lidt Ibsen på stoffer. Der er nogle familierelationer og nogle løgne, der bliver rullet op. Det er vigtigt i musikteater, at der er store følelser og lidenskaber,« forklarer Peter Langdal.

»Så egentlig har det handlet om at skrue op for dem, finde de steder, hvor følelser bobler over og bliver til musik. Modsat i en film er der jo ingen landskaber her. Det må musikken klare – og publikums billedskabende fantasi. Vi giver en flig af noget, og så skal publikum selv digte resten. Det er her og nu – det er nuets kunst, vi laver. Det er det fantastisk livsbekræftende ved teater, at det forsvinder. Det er ligesom livet – det forsvinder også.«

Et nyt scenisk udtryk

Det er Mads Mikkelsen og Sidse Babett Knudsen, der spiller de roller i filmen, som Erann Drori og Cecilie Stenspil har i musicalen.

Det er de opmærksomme på, men så heller ikke mere.

»Det ville da være totalt uinteressant, hvis vi reproducerede det. Nej, vi spiller en musicalversion, som vi transformerer til et andet scenisk udtryk, malet med en bredere pensel end man gør på film, for der kan man lave nærbilleder,« siger de.

Cecilie Stenspil nævner ligesom instruktøren Biers ”ibsenske” univers:

»Du bliver nødt til at deale med din fortid for at kunne leve med din nutid. Det er et universelt emne at tage op på en scene.«

Begge er meget berørt af teksterne og musikken.

»Er du tosset. Da jeg sad hjemme og øvede mig, måtte jeg knibe en lille tåre,« siger Erann Drori, der ikke har stået på scenen som skuespiller i 23 år, og derfor har brugt mange timer på at ”orde” for at få replikkerne ind på rygraden. Der sidder de nu.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Er rent drikkevand virkelig ubetydeligt?

Jørgen Christensen, Tisetvej 24, Solbjerg
I VVM-redegørelsen for en ny jernbanestrækning mellem Hovedgård og Hasselager står der under punktet ”Risiko for forurening af drikkevand”, at den er »ubetydelig« for alle tre linjeføringer i og omkring Solbjerg – selv om jernbanen føres hen over vores drikkevandsressourcer.

Debat: Sober vejomlægning ved Stavtrup

Gert E. Aarslev, formand for Stavtrup Lokalråd

Debat: Kulturhovedstad – succes eller fiasko?

Per Hovgaard, Niels Bohr Vej 28, 8260 Viby J
Ikke siden starten af dette kulturhovedstadsvanvid i 1985 har der været en eneste værtsby, der har kunnet melde om succes.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her