Aarhus

Majestætisk marguerit-mix skaber nyt liv efter omstridt kunstværk i Mindeparken

Maling-ramt område er blevet sprøjtet til igen. Denne gang med frø.

Blomsterblandingen er sprøjtesået. I praksis betyder det, at frøene blandes op med vand og tilsættes cellulose før frøblandingen sprøjtes ud over jorden med en solid vandslange. Foto: Jeanette Thysen

Dronning Margrethe og de mange aarhusianske trafikanter kan godt glæde sig til et nyt naturligt kunstværk, når de krydser Strandvejen ved Mindeparken i Aarhus. Kunstmuseet Aros og Aarhus Kommune har nemlig lagt sidste hånd på reetableringen af det omstridte hjørne af Mindeparken.

Ny natur
  • Aros stod sammen med den tyske kunstner Katharina Grosse bag det omstridte landskabsmaleri, der i maj blev skabt i Mindeparken i Aarhus.
  • Maleriet bestod af rød og hvid vandbaseret akrylmaling, som blev spraymalet direkte ud på områdets græs, buske og tre træer omkring det hjørne af Mindeparken, som vender ud mod Strandvejen og Aarhus Bugt.
  • Værket var en del af udstillingen ”The Garden”, som ifølge Aros sætter fokus på menneskets forhold til naturen.
  • Aarhus Kommune gav sammen med politiet tilladelse til at værket blev udført.
  • Aros har tilbudt at erstatte de tre malede træer, hvis der bliver behov for at plante nye.

En vild blomsterblanding med margueritter blev bogstavelig talt sprøjtet ud over Aarhus’ mest omtalte område i nyere tid. Området har siden maj måned lagt ryg til Aros-museets omstridte kunstværk, der vakte voldsom debat, efter at rød og hvid plastikmaling blev sprayet ud på parkhjørnets planter og dannede et live landskabsmaleri. Fremover vil et mere naturligt kunstværk pryde hjørnet.

Mangfoldigt margueritmix

Valget af en værdig og mere naturlig afløser for kunstværket er faldet på en marguerit-mix, der kan klare sig på den næringsrige jord på parkhjørnet og samtidig kan forventes at falde i god jord hos majestæten. Blomsterblandingen med både enårige og flerårige vilde blomster vil snart titte frem med grønne spirer, men blomstrer først fra næste forår. Blandingen er opkaldt efter vejgrøftens vilde variant af margueritten, hvid okseøje. Blå kornblomster, røde kornvalmuer og gule hulkravede kodrivere er blandt de andre i alt 18 forskellige blomsterarter, som fremover vil danne en kulørt kulisse for dronningen og aarhusianerne, når de passerer hjørnet på Strandvejen ved Mindeparken.

»Frøblandingen er foruden blomsterblandingen tilsat græs. Det gør, at jorden bedre kan holde til de mange mennesker, som gennem sommeren gæster dette hjørne af Mindeparken, når der afholdes DHL-stafet og Classic Race i Aarhus,« forklarer Birgitte Errboe Poulsen, der er landskabsarkitekt i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

»Vi ønsker samtidig, at området skal fremstå mere naturnært, vildt og blomstrende,« siger hun og fortsætter:

»Derfor bliver blomster- og græsplænen fremover kun slået en eller to gange om året.«

Fjernet som planlagt

Kunstværket, som farvede jorden før frøblandingen, var en del af Aros-museets store udendørsudstilling ”The Garden”, der åbnede i maj.

Trods heftig debat om kunstværkets tilstedeværelse og forslag om at fjerne den rød-hvide vandbaserede akrylmaling fra parkens planter, så fastholdt Aarhus Kommune sin tilladelse til, at Aros gennemførte udstillingen som planlagt. Kunstværket stod derfor frem til 31. juli, hvor udstillingen var planlagt til at slutte.

Vi ønsker, at området skal fremstå mere naturnært, vildt og blomstrende
Birgitte Errboe Poulsen Landskabsarkitekt, Aarhus Kommune

Græsset blev dog klippet ved en fejl undervejs i udstillingen af entreprenøren, der stod for områdets vedligehold. Kunstværkets græs mistede derfor en del af sine danske dynamitfarver i de sidste måneder af udstillingen.

Efter udstillingen sluttede, har Aarhus Kommune i dialog med Aros sikret, at malingen og græstørven under kunstværket er skrællet af og destrueret. Desuden er jorden testet for forurening, og alle malede blade er klippet af kunstværkets tre træer. Så kan de malede træer blive stående, uden at de farvede blade flyver rundt i naturen, når træerne taber bladene i løbet af efteråret.

Før kunstværket satte spot på hjørnet af Mindeparken, lå her blot en anonym, grøn græsplæne med en vilter bunke buske og et par gamle elmestubbe. Nu får området en ny opblomstring, når den nye, majestætvenlige marguerit-mix farver græsset med en vifte af vilde blomster fra foråret.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?

Debat: Skolereformen skal tage højde for børns alder

Renie Schriver Bahn, Ternevej 2, Risskov
Efter at have set en meget oplysende udsendelse på DR2 7/1, ”Kroppens hemmeligheder: At vokse”, hvori det bl.a. blev oplyst, at børn vokser ekstremt hurtigt fra 0-1 år, afløst af en meget hurtig vækst indtil ca. 8-9 år, tænker jeg på de små førskolebørn og 0., 1. og 2. klasse.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her