Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Dronningen om kontroversiel kunst i Aarhus: Det er klart, at folk bliver ophidsede

At male naturen rød og hvid er måske ikke den mest fikse løsning, dronningen har hørt om.

Dronning Margrethe er kunstinteresseret og har selv flere udstillinger bag sig. Hendes egne værker er repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Aarhus Kunstmuseum Aros og Kunstmuseet Køge Skitsesamling. Foto: Jens Dresling

Har du været forbi Mindeparken i Aarhus i løbet af sommeren, har du næppe kunnet undgå at bemærke, at naturen i området har taget sig temmelig unaturligt ud.

Den tyske kunstner Katharina Grosse gav i juli omkring 5.000 kvadratmeter græs, træer og buske en overhaling med malerpenslen i forbindelse med Aros-udstillingen »The Garden« og brugte farver, der bestemt ikke hører hjemme i naturens egen palet.

Mindeparken duftede næsten som en nymalet stue, da den tyske kunstner i juli gik i gang med sit værk i samarbejde med kunstmuseet Aros. Foto: Ida Munch
Ikke alle har været begejstrede for det kontroversielle værk, der har vakt opsigt over hele landet og bl.a. er blevet kritiseret for at skæmme naturen. Dronning Margrethe, der selv har flere kunstudstillinger bag sig, og som er protektor for Aarhus som kulturhovedstad, har heller ikke mange roser til overs for værket.

To træer og store mængder græs bliver fjernet under oprydningen af omdiskuteret Aros-kunstværk

I et interview med TV 2 Østjylland siger hun, at løsningen med at male træerne og græsset måske ikke er »den mest fikse løsning«, hun har hørt om.

Det er klart, at folk bliver ophidsede over tiltaget, mener hun, der dog har forståelse for, at værket er lavet for at provokere. Selv foretrækker dronningen æstetisk kunst, forklarer hun, der fredag besøgte Aarhus for at skyde årets festuge i gang.

»Jeg nyder den kunst, hvor man føler, ens sind bliver udvidet. Det er ærgerligt, når noget kun bliver provokerende,« siger dronningen til TV 2 Østjylland.

Mindeparken er så småt begyndt at ligne sig selv igen. Allerede i begyndelsen af august blev der taget fat på oprydningen. Værket har kostet to træer livet, fordi de ikke kunne tåle malingen, mens fliser og asfalt i området skulle renses.

Allerede efter offentliggørelsen af værket, der skulle sætte fokus på menneskets sameksistens med og syn på naturen, begyndte flere lokale samt brugere på sociale medier at kritisere Grosses initiativ for »miljøsvineri« og »vandalisme«. Direktøren for Aros, Erlend G. Høyersten, slog dog hurtigt fast, at malingen var vandbaseret, ufarlig akrylmaling og plastmaling.

»I disse dage, hvor det er kort vej mellem hjerte og tastatur, kan det også være nødvendig at tvinge tanken forbi hovedet. Vi lever i en tid, hvor usandheder hurtig bliver sandheder og, hvor påstande hurtig bliver forstået som fakta. At være kildekritisk bliver en dyd i en postfaktuel virkelighed. Derfor siger jeg nok en gang; nej, malingen er ikke giftig, nej, dette er ikke miljøsvineri. Græsset vil blive ved med at vokse, og myrerne lave sine kanaler i jorden i denne menneskeskabte natur, det vi kalder en park,« skrev han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her