Aarhus

Ny forskning: En simpel blodprøve kan afsløre kræft

I fremtiden vil en blodprøve måske kunne bruges til at afsløre, om en person har kræft, viser ny aarhusiansk forskning.

En simpel blodprøve kan måske bruges til at afsløre, om en person har kræft, viser ny aarhusiansk forskning. Foto: Jan Dagø

Et hurtigt stik og få ml blod i en kolbe under et besøg hos lægen kan i fremtiden være nok til at finde ud af, om en person har kræft.

Det er i hvert fald håbet hos aarhusianske forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, der har deltaget i en stor, international undersøgelse, hvor formålet var at opdage kræften tidligst muligt for i højere grad at kunne menneskeliv.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital.

I undersøgelsen afprøvede forskerne en genetisk test, hvor det med en simpel blodprøve kan afgøres, om der er kræftmutationer i blodet. Testen kortlægger de små stykker af dna, der flyder rundt i vores blod og bestemmer, om nogle af dem er muteret. Hvis der findes mutationer, er det et tegn på, at der forekommer kræft.

I undersøgelsen deltog 194 patienter med kræft og 44 raske. Forskerne kiggede på underlivskræft, brystkræft, tarmkræft og lungekræft, og resultaterne viste, at der var høje forekomster af muteret dna i blodet hos de mest syge. Men også ved tidlige stadier af kræft kunne forskerne se muteret dna i blodet og mener derfor, at der håb for, at lignende tests i fremtiden kan bruges til at screene folk for kræft og dermed sætte ind i et tidligt stadie, så de ramte kan helbredes.

»I dag er der nogle screeningsprogrammer, hvor op til 40 pct. af de inviterede vælger ikke at deltage. Det gælder f.eks. tarmkræftscreening. Måske er forklaringen, at tarmkræftscreeningstesten, er baseret på en afføringsprøve, hvilket kan være en barriere for nogle. Jeg tror, at flere vil have lyst at deltage, hvis de i stedet kunne gå til lægen for at få taget en blodprøve,« siger Claus Lindbjerg Andersen, professor på Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og en af forskerne bag projektet i pressemeddelelsen.

Japansk nybrud: Blodprøve kan afsløre 13 typer kræft

Professoren mener, at testen også vil kunne bruges til at løbende at screene personer, der har en høj risiko for at udvikle kræft. Det kan være medlemmer af familier med arvelig brystkræft eller tarmkræft. Testen vil også kunne bruges til løbende at holde øje med, om der efter en operation for kræft skulle komme tegn på, at kræften vender tilbage.

»Hvis vi kan opdage kræfttilbagefald tidligt, så er der håb for, at vi kan gribe ind og helbrede patienten,« siger Claus Lindbjerg Andersen.

Næste skridt bliver at sammenligne testen med kendte screeningsprogrammer ogi første omgang programmet for tarmkræftscreening. Det skal afgøre, om blodprøve-testen er ligeså god eller måske bedre til at finde tarmkræft end den afføringsprøvetest, der bliver brugt i dag.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rituel drengeomskæring er en ligestillingskamp

Jasmine Søgaard, gymnasielærer og socialdemokrat, Malling
Som samfund har vi pligt til at beskytte børnenes ret til at bestemmelse over egen krop

Debat: Er mere magtanvendelse virkelig svaret?

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV
Der er en nærliggende risiko for, at nye magtanvendelsesbeføjelser fører til besparelser i botilbud for voksne med udviklingshæmning. En sådan spiral kan resultere i ønsker om endnu flere beføjelser.

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her